Pretraga

Studenti izradili aplikaciju koja rješava i najkompliciranije geometrijske zadatke

A- A+

Koliko ste puta tijekom svoje učeničke ‘karijere’ imali problema sa zadaćom iz geometrije ili jednostavno neki zadatak niste shvatili i treba vam pomoć u objašnjenju koraka? Tom je problemu u pomoć doskočilo troje zagrebačkih studenata i razvilo aplikaciju Angler koja rješava i najkompliciranije geometrijske zadatke.

Foto: Facebook

Adrian Žgaljić i Antonio Buničić trenutno su studenti pete godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, smjer Informacijska i komunikacijska tehnologija.

Adrian ujedno radi kao programer android aplikacija, bavi se plivanjem i fotografiranjem. Antonio je trenutno na Erasmus programu u Barceloni na fakultetu Polytechnic University of Catalonia.

Helena Radiček studentica je diplomskog studija Marketinga na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Inače je i voditeljica marketinga u studentskoj udruzi, a u slobodno vrijeme šiva krpene igračke i odjeću.

Izdvojeni članak

Aplikacija Photomath od sada može riješiti i matematičke zadatke pisane rukom

Zadaci se rješavaju pomoću kamere pametnog telefona

Zajedničkim snagama ovo je troje studenata osmislilo aplikaciju koja će brojnim učenicima i studenima biti od pomoći pri rješavanju geometrijskih zadataka – Angler.

– Aplikaciju smo razvijali u sklopu App Start Contesta, a ideju za Angler je dobio Adrian jer je imao već iskustva s računalnim vidom, metodom pomoću koje je aplikacija razvijena, kažu nam studenti.

Njihova aplikacija pomoću kamere pametnog telefona rješava geometrijske probleme, kao što su računanje kuteva i ostalih parametara geometrijskih oblika. Izrađena je pomoću metode računalnog vida, a bazira se na detekciji linija koje čine geometrijske oblike radi određivanja kuteva među njima i računanja ostalih parametara koji se mogu odrediti na temelju njih.

– Angler prepoznaje oblike, omjere između stranica, duljine stranica i kutova među njima. Aplikacija može izračunati gotovo sve parametre vezane uz geometrijski lik te prikazati sve načine i formule kako doći do traženih rješenja. Tako će korisnik nakon što skenira željeni link moći vidjeti kako izračunati površinu, opseg, radijus upisane ili opisane kružnice, kako skicirati osnu ili centralnu simetriju – sve što se može izračunati za određeni geometrijski objekt, objašnjava ekipa.

Izdvojeni članak

Profesor odgovorio na vječno učeničko pitanje: što će mi matematika u životu?

Već su sudjelovali na nekoliko natjecanja, ali aplikaciju i dalje razvijaju

Do sada su, kažu nam, sudjelovali na App Start Contestu, studentskom natjecanju u izradi mobilnih aplikacija kojeg organizira studentska udruga eSTUDENT, na kojem su u lipnju ove godine pobijedili. Ovu jesen sudjelovali su na Idea Knockoutu, a od srpnja ove godine uključeni su u startup inkubator Fakulteta elektrotehnike i računarstva SPOCK gdje imaju odlične mentore koji su im od velike pomoći u radu.

Korisne savjete, otkrivaju nam, dobili su i od članova tvrtke Microblink, koja je izradila širom svijeta poznatu aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka Photomath.

– Radimo i dalje na aplikaciji. Nismo ju još objavili na Google Play Store jer ima detalja koje moramo usavršiti. Želimo da aplikacija puži korisnicima odlično korisničko iskustvo kako bi ju svakodnevno koristili, zaključuju ovi poduzetni studenti.