Pretraga

Studenti koji rade kao konobari otkrili kakvo je stanje s ‘bakšišom’ otkad je uveden euro

A- A+

S eurom se družimo gotovo četiri mjeseca, pa nam je već lakše računati, ali i ostavljati ‘bakšu’. Da se ljudi već lakše odvajaju od svojih eura, doživjeli su i studenti koji rade kao konobari, navodeći da su im se napojnice značajno povećale u usporedbi s početkom godine kada smo zamijenili valutu.

Foto: Unsplash

Dok se jedni studenti odlučuju na konobarski posao zbog dinamike i komunikacije s gostima, drugi se odlučuju zbog – napojnica. Nije tajna da je dobivanje napojnica jedna od glavnih čari konobarskih poslova, a kako nam je jedan student konobar prošloga ljeta otkrio, na sezoni se od ‘bakše’ može zaraditi i do 8.000 kuna mjesečno.

No, dolaskom eura, stvari su se ipak malo promijenile. Ljudi su počeli više paziti gdje ostavljaju novac, jer čak i one najsitnije kovanice nisu više ‘bezvrijedne’. Imajući to na umu, upitali smo troje studenata koji rade kao konobari da nam otkriju je li se štogod promijenilo oko davanja ‘bakšiša’ otkad je kuna otišla u povijest.

Izdvojeni članak
konobarenje konobarica

Student konobar otkrio: ‘Na sezoni od bakšiša možete zaraditi i do 8.000 kuna mjesečno’

‘Zaokruživanje računa bio je standard’

– Zaokruživanje računa bio je standard dok smo koristili kunu, no kad je došao euro početkom godine, to se stvarno promijenilo. Kafić gdje radim nije na nekoj lokaciji i ne dolazi neka bogata klijentela, ali uvijek sam si uspjela zaraditi bar za gablec. U siječnju je situacija baš bila kritična i ako sam do kraja dana imala viška ‘bakšiša’ za kavu, bila sam sretna, govori nam Martina, studentica koja radi kao konobarica u zagrebačkom kvartu Malešnica.

Situacija se, doduše, promijenila unazad zadnjih mjesec dana i ljudi joj ostavljaju napojnica više nego prošle godine. Martinina pretpostavka je da su se više opustili uz euro i možda zaboravili da je 50 centi zapravo skoro četiri kune. Ona se u svakom slučaju na to ne žali, a kako nam kaže, nerijetko se dogodi da joj, na primjer, dva gosta s dvije kave od 3,20 eura, ‘zaokruže’ račun i na pet.

Gotovo jednako iskustvo podijelio je s nama i Mislav, student koji se početkom prošloga semestra zaposlio kao konobar u kafiću u blizini Studentskog doma Stjepan Radić.

– Kad je došao euro, ‘bakšiš’ je totalno splasnuo. Budući da radim za studentski minimalac i zapravo sam dosta toga zaradio od napojnica, mislio sam čak dati otkaz i vratiti se na stari posao u skladištu. Na sreću, situacija se poboljšala kad su se ljudi priviknuli na euro i rekao bih da sada dobivam podjednako ili čak malo više ‘bakše’ nego kad se plaćalo kunom, rekao je Mislav.

Nekima smrkne ili svane, a nekima ostaje – isto

Navodi, također, da mu ponajviše ostavljaju ljudi koju su si ‘malo popili’, jer im valjda tada misli zalutaju i vrate se u doba kad su u našim novčanicima bile kune. No, kako se promijenilo općenito davanje ‘bakše’ kako je tekao proces privikavanja, tako će, pretpostavlja, i tome doći kraj.

S druge strane,studentica Ivana koja konobari vikendom u jednom mjestu u blizini Samobora, kaže da dobiva u potpunosti istu količinu napojnica kao i prije.

– Iz mog iskustva, nije se apsolutno ništa promijenilo. Radim u takvom kafiću gdje je dobiti napojnicu prava rijetkost, a tako je isto ostalo i otkad je uveden euro. Iako možda ne dobivam puno ‘bakše’, jako sam zadovoljna radom jer mi je satnica, rekla bih, iznad prosječna, a osiguran mi je i gablec. Radila sam u prošlosti u kafićima gdje sam dobivala više napojnica, ali nije mi to toliko ključno ako je općenito plaća dobra, rekla je Ivana.

Bilo kako bilo, čini se da je većina posjetitelja kafića postala ‘na ti’ s eurom, pa ga lakše ostavljaju za napojnicu. Pravi pokazatelj stanja bit će nadolazeća turistička sezona, kada će strani gosti po prvi puta ostavljati ‘svoje eure’ u našim kafićima i restoranima. Hoće li se tada napojnice dodatno povećati, ostaje nam za vidjeti.