Pretraga

Student konobar otkrio: ‘Na sezoni od bakšiša možete zaraditi i do 8.000 kuna mjesečno’

A- A+

Jedan od najčešćih studentskih poslova svakako je konobarenje. Zahvaljujući velikom broju ugostiteljskih objekata, riječ je o poslu kojeg nije teško pronaći, a na kojem student može lijepo zaraditi. O svom iskustvu konobarenja, više su nam rekli studenti Leonard, Petra i Jan te su nam otkrili najveću tajnu – koliko se zapravo može zaraditi od ‘bakšiša’.

konobarenje konobarica

Foto: Helena Lopes, Unsplash

Konobarenje je šarolik posao. Može biti izrazito zabavno i opuštajuće, a može biti fizički i mentalno ubitačno. U svakom slučaju, mnogi se studenti barem jednom okušaju u konobarenju, ali samo najhrabriji ostanu u tom poslu i ‘uživaju’ u gotovo neizbježnim ćaskanjima s lokalnim pijancima i čarima dobivanja napojnice.

Student na RIT-u Croatia, Leonard, radio je kao konobar sve skupa dva mjeseca. Bilo mu je, kako kaže, dosta naporno, jer je kafić bio jako veliki, a radila su samo dva radnika. Često je bilo izrazito vruće zbog nedostatka klime, a gosti su znali biti nepristojni.

Kvizovi su dobri za ‘bakšu’

– Napojnice smo uvijek dijelili po pola kolega i ja, bez obzira na to tko je radio u šanku, a tko je bio vanjski. Mislim da je to najrealniji i najbolji način da svi budu sretni i zadovoljni, kaže Leonard.

Napojnice su, ističe, jako varirale. Jutarnje smjene su imale manje napojnice, ali ne zbog ljudi, već zato što su u popodnevnoj imali bonuse. Također, održavali su i pub kviz ponedjeljkom, koji je imao puno veći promet, što je rezultiralo većom ‘bakšom’.

– Rekao bih da je u prosjeku ‘bakša’ za jutarnju smjenu oko 80 kuna, dok je za popodnevnu oko 100. Ali, ponavljam, jako varira od vremena i dana u tjednu, napominje Leonard.

Studentica Fakulteta političkih znanosti, Petra, radila je tri godine s pauzama kao konobar. Bilo joj je, kako kaže, stvarno lijepo, jer joj se konobarenje oduvijek sviđalo, no nije ga smatrala kao nešto ‘ozbiljno’, jer je naposljetku bilo riječ o – studentskom poslu.

Izdvojeni članak
student servis

Sjajne vijesti: Podiže se limit za poreznu olakšicu za studente s 15.000 na 24.000 kuna

Politika s napojnicama ovisi o kafiću

– U svakom kafiću u kojem sam radila sve napojnice su išle meni, što mi je nekako i logično. Jedino sam u restoranu dijelila napojnicu s kuharima, što mi se činilo pošteno, smatra Petra.

Napojnice, dodaje, nisu bile velike. Sve je uglavnom ovisilo o prometu. No, kaže da u posljednjem kafiću u kojem je radila, prosječna napojnica po smjeni bila je oko 100 kuna, što je sasvim zadovoljavajuće.

Za razliku od Leonarda i Petre, Jan s FPZG-a aktivno radi kao konobar i šanker već oko dvije godine. U tom je periodu radio u nekoliko kafića, pa tako kaže da je politika s napojnicama varirala. U jednom kafiću napojnice su išle konobarima pa bi šankeri ‘izvisili’. U drugom se pak napojnica dijelila na pola, dok se u lokalu gdje trenutno radi dijeli sa svim osobljem.

– Na sezoni od ‘bakšiša’ možete zaraditi i do 8.000 kuna mjesečno, dok u nekim manje prometnim zagrebačkim kafićima možete dobiti oko 80 kuna dnevno. Ali ni to, dakako, nije loše, zaključuje Jan.