Pretraga

Studenti kojima rime život znače

A- A+

Studenti novinarstva Juro Barukčić i Pero Jović osnovali su reperski duo Doxpit. Iza sebe imaju snimljen mixtape, brojne nastupe i nekoliko spotova. Nakon kraće pauze, vratili su se s pjesmom ‘Rekvijem’ koju su snimili u suradnji s Blažem Grgićem, studentom laboratorijske dijagnostike.

Juro Barukčić (Spiter) i Pero Jović (Doktor) bave se repanjem od malih nogu. Prije nekoliko godina osnovali su Doxpit i počeli se ozbiljnije baviti ovom vrstom glazbe. Prošle su godine snimili prvi mixtape i nekoliko spotova za svoje pjesme. Rođeni su u Odžaku u BiH, a tek im se upisom fakulteta u Zagrebu otvaraju brojne prilike za nastupe i suradnje.

Najčešće surađuju s Blažom Grgićem (Aftalyfeom), koji je također iz Odžaka i studira labratorijsku dijagnostiku u Zagrebu. Blaž je sudjelovao u emisiji Super Talent, a članove Doxpita upoznaje tek dolaskom u Zagreb.

Razgovarali smo s Perom koji nam je predstavio što su do sad postigli, što imaju u planu i kako je to sve izgledalo na samom početku.

S: Kad i kako ste došli na ideju o repanju?

P: Djeca ko djeca, služili smo se dječjim instinktom koji je uvijek pronalazio sreću, bez iznimki. Zato valjda kažu da je taj period života najljepši, a najgotivnija stvar od svega toga je što kad i ostariš ostane dijete u tebi, ali nisi trudan.

Imali smo oko 15 godina, družli smo se sa starijom ekipom iz Odžaka koja se u to vrijeme bavila repom, poznatiji kao Dzakostyle. U to je vrijeme hip hop cvjetao u odnosu na danas, gotivili smo repere, i jednostavno nam se svidjelo. Pa smo kontali, ako mogu oni, što ne bismo mogli i mi.

S: Kad ste snimili prvu pjesmu?

P: Pa tako nekako, s 15 godina. Te pjesme nikad nisu objavljene, na svu sreću, jer su bile katastrofalne, ali negdje se moralo početi.

S: Gdje vježbate i snimate?

P: Sva se magija događa kod Doktora u sobi. Da, ne snimamo u nikakvom profesionalnom studiju koji vrijedi brdo para, a i dalje imamo kvalitetan zvuk.

S: Što vas inspirira prilikom pisanja tekstova?

P: Sve nas inspirira. Najviše nas inspirira ljudska glupost i drago nam je što je ima i što je beskonačna. Ako ste slušali naše pjesme čuli ste da su nam tekstovi dosta drugačiji od ostalih repera. Pokušavamo izbaciti geto, ribe, kola, cestu i slično jer je kliše i previše otrcano. Jednostavno smo originalni.

S: Gdje ste do sad nastupali i koji nastup vam je najdraži?

P: Nastupali smo svugdje, ali najviše po Zagrebu. Najdraži nam je nastup bio u Odžaku kad smo promovirali svoj prvi mixtape ‘Superheroji‘ jer je to naš grad i naši ljudi i bilo nam je drago kad smo vidjeli da imamo veliku podršku od svih.

S: S kim ste sve surađivali?

P: Surađivali smo s Poljacima Jotwu i Saigon i Joe Killahom iz Francuske, s kojima smo snimili spot. Surađivali smo s Rimom iz Osijeka, Playmakerom i Mamutom iz Zagreba. Tu su i Maja Dexter, Akademik i Aftalyfe, s kojima smo u istoj ekipi, nešto kao label, Stereforik Records.

S: Kad ste upoznali Aftalyfa?

P: Blaža smo upoznali tek u Zgarebu, iako je isto iz Odžaka. Vidjeli smo da nam je ideologija, stav i razmišljanje isto i odlučili zajedno raditi jer je lakše nego solo.

www.facebook.com

S: Iza sebe imate snimljen prvi mixtape. Imate li koju anegdotu prilikom snimanja koju biste podijelili s nama?

P: S mixtapeom smo kasnili jedno tri mjeseca. Dogovor je bio da ga izbacimo na ljeto 2011., ali je vrijeme prolazio i mi nismo radili na njemu. Imali smo druge obaveze u Zagrebu, a snimamo u Odžaku. Ugovorili smo promociju u lokalnom klubu, a tri dana prije smo imali snimljene samo četiri pjesme, od predviđenih 18. Tako da smo u tri dana snimli i producirali ostatak pjesama.

Na dan promocije smo snimali spot za single ‘Gotivan Dan’. Nismo spavali jedno 70  nešto sati, pa sad znate zašto pjesma nije tako dobro ispala. Mrtvi umorni smo održali promociju, ali je na kraju sve super završilo i bilo smo prezadovoljni i ponosni na sebe.

S: Kako je nastao spot za ‘Rekvijem’ i tko je sve sudjelovao u njegovoj realizaciji?

P: Ideja i pjesme je od Aftalyfa, a ideju za spot smo zajedno razradili, više glava – više ideja. Tu se taman uklopila i naša pjesma ‘Omega 2012’ u kojoj ubijamo svoja alterega, i završavamo s repom. Kako ipak ne možemo bez toga, ‘Rekvijem’ je bila savršena prilika da se vratimo repu.

Kamerman je bio Playmaker iz Zagreba, koji ima čitavu ekipu što se tiče video dizajna. U spotu su, pored nas trojice, dvije glumice Katarina Barukčić i Ivona Klobučar, a Aftalyfe je montirao spot. Ovim putem se želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali i omogućili da ovo ugleda svijetlo dana.

S: Kakvi su vam planovi u budućnosti?

P: Da nađem kofer pun para, zauvijek odletimo s Balkana i čitav život pijemo pive na nekoj gotivnoj plaži. A što se tiče repa, nastavljamo po svom. Imamo jako dobru i vrijednu ekipu uz sebe, pa možete od nas očekivati sve bolje i bolje stvari. U ovoj igri smo kao Super Mario, idemo samo naprijed.