Pretraga

Sutra prosvjedi mladih u četiri hrvatska grada: ‘Vrijeme je za uzbunu i opsadno stanje’

A- A+

Prije otprilike godinu dana započeli su prosvjedi mladih za spas klime. Inspirirani Šveđankom Gretom Thunberg, učenici su petkom na nekoliko sati napuštali nastavu kako bi zahtijevali poduzimanje akcija koje bi spriječile globalno zatopljenje. U svibnju je na ulice gradova diljem svijeta izašlo 1,4 milijuna djece, a sljedeći globalni prosvjed održava se 20. rujna te mu se pridružuju i mladi iz četiri najveća hrvatska grada.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

– Nije ni vrijeme ni mjesto za snove. Vrijeme je za buđenje, rekla je pred američkim Kongresom Greta Thunberg, na kraju svog šestodnevnog posjeta Washingtonu.

Pozvala je tako političare da poslušaju znanstvenike i krenu u borbu protiv klimatskih promjena s kojima se svijet već sada suočava.

Sličnu poruku ovoga će petka na najnovijem događaju ‘Fridays for Future’ poslati mladi u brojnim gradovima diljem svijeta. Globalnom prosvjedu za klimu priključuje se i mladež iz četiri hrvatska grada – Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

‘Fridays for future’ u četiri hrvatska grada

Prosvjed u Zagrebu započinje u petak u 18 sati na Europskom trgu.

Izdvojeni članak

Nije ni počela škola, a učenici već najavljuju svoj prosvjed

– Ponovno prosvjedujemo protiv onih koji i dalje ispred naše budućnosti stavljaju vlastitu zaradu. Protiv onih kojima nije bitno kako će društvo izgledati za deset godina pa ga zato uništavaju radi lakog profita. Prosvjedujemo za one koji se za sebe ne mogu izboriti sami. Također, prosvjedujemo i za nas same. Jer i mi želimo živjeti i doseći starost i da naša djeca ne moraju za nama čistiti naše pogreške, poručuju organizatori okupljanja u Zagrebu.

Na drugom kraju Hrvatske, u Splitu, sutra se zbog klimatskih promjena prosvjeduje u 13 sati, a okupljanje je ispred HNK. Povorka će se zatim uputiti Marmontovom preko rive te Zapadnom sve do Banovine.

Baš kao u Zagrebu i u Osijeku te Rijeci prosvjed se održava od 18 sati. Osječka povorka okuplja se na Rondelu velikana, a u Rijeci sve kreće s Jadranskog trga.

– Pozovite sve koje znate, prijatelje, obitelj, kolege, mame, tate, bake, djedove, susjede, poznanike i nepoznanike, vrijeme je da se sadašnje generacije ujedine i bore za one buduće, poruka je koju šalju Riječani.

Prosvjed podržao Darko Rundek

Među prvim javnim ličnostima koje su podržale inicijalni prosvjed za klimu u Hrvatskoj je glazbenik Darko Rundek. I ovoga puta poslao je poruku podrške akciji mladih.

– Hej, ljudi, vrijeme je za uzbunu i opsadno stanje u vezi s klimatskim promjenama! Ako sada nešto ne poduzmemo, za 10 ili 20 godina živjet ćemo u svijetu kaosa i gladi s totalno desetkovanim biljnim i životinjskim svijetom. Prilika za to je ovaj petak, 20. rujna, kada se organizira svjetski štrajk i prosvjed protiv klimatskih promjena, poručuje Rundek.