Pretraga

Svake praznike, ista priča: Tri stvari kojima se planirate posvetiti, a sasvim sigurno nećete

A- A+

Nakon dugo vremena i iščekivanja, došli su nam još jedni praznici. Prije početka praznika, odbrojavaju se dani, minute i sekunde do posljednjeg predavanja, posljednjeg sata, posljednjeg video poziva. I onda napokon dođu praznici za koje smo se toliko dugo pripremali – i samo nestanu.

foto: Pixabay

Praznici, pogotovo ovi zimski, prije svega služe za pošteno se naspavati. Tempo koji je potrebno izdržati u školi ili na fakultetu nerijetko uništi. Pogotovo u zimskim danima kada su noći tako duge, a dani tako kratki – sve je automatski teže. Zimski praznici dođu uvijek u pravo vrijeme kada je većina već na izmaku svih snaga, u svakom mogućem smislu.

Ubrzani tempo života na koji (ni)smo naviknuli, puno traži. Iako se na trenutak učinilo da će nas pandemija usporiti, to na kraju nije bio slučaj. Sada je samo sve prebačeno u online svijet, koji samo još više umara. Iako se više ne gubi toliko vremena na transport, danonoćno gledanje u ekrane ima svoje posljedice.

Kada postoji tisuću i jedna obaveza, rijetko tko uspijeva baš sve napraviti, a još manje na vrijeme. I onda dođu praznici kada napokon nema toliko obaveza, toliko ‘mora se’. Mada, to ne znači da ih nema. Upravo je to vrijeme kada se većina odluči napraviti sve one stvari za koje inače nema vremena.

Izdvojeni članak
student spavanje

Studentski praznici ilitiga manjak istih

Optimistično se uđe u praznike, planirajući u najmanju ruku napraviti 7854 stvari, no iz iskustva, znamo da se to rijetko kada ispuni. Postoje neki ljudi s nadljudskim moćima koji vjerojatno sve stižu, no većina smrtnika ipak neće uspjeti napraviti sve. Donosimo samo neke od stvari koje ćete ovih praznika vjerojatno preskočiti.

Zadaće, seminari, učenje…

Dok nisu praznici, većini školaraca i studenata se život vrti upravo oko škole, odnosno faksa. Neki možda stavljaju veći naglasak na to, a neki manji, no uvijek je to u sredini. Dogodi se tu i tamo da odlučite spavati umjesto poslušati predavanje, no u većini slučajeva – predavanje ima prednost nad spavanjem.

Osim što služe kako bi se napokon pošteno naspavali (vjerojatno niste od ljeta), služe i tome da se napokon riješe svi zaostatci kojih se nakupilo posljednjih tjedana. Upravo zbog tog izmaka snaga, većina nema snagu za stisnuti koliko treba, a na kraju je uvijek najgore. Hrpa ispita, zadaća, kolokvija, seminara… Zaista je riječ o jednom od najgorih perioda u školskoj i akademskoj godini.

U teoriji, za vrijeme praznika ima dovoljno vremena za sve, pa tako i za riješiti sve zaostatke – i svi se grohotom nasmijaše. Kada napokon imate dovoljno vremena za odmor, sasvim sigurno ćete prije svega baš pošteno odmoriti. Plus, kada znate da imate više od dva tjedna vremena, sasvim sigurno će biti teže pronaći odmah motivaciju.

Osobni interesi

Baš zato što je škola/faks na prvom mjestu, većini je problem pronaći vremena za osobne interese. Ne mora to biti nešto wow, ali kada ste posljednji put imali dovoljno vremena za pročitati knjigu koja nije dio obavezne literature? Kada ste imali vremena posvetiti se pečenju kolača ili vježbanju ona tri akorda koja znate odsvirati na gitari?

Iako bi praznici trebali biti bez ikakvih obaveza, to vrlo često nije slučaj. Od pomoći po kući koju ne možete izbjeći, pa do druženja s obitelji i svih ostalih stvari koje se rade praznicima, zaista je teško pronaći i sat vremena mira u danu. Možda nema školskih/fakultetskih obaveza, no ima nekih novih – koje oduzimaju jednako puno vremena.

Spavanje

San je vrlo bitan za normalno funkcioniranje, reklo bi se i ključan. I upravo je san onaj kojeg najviše nedostaje. Buđenje rano ujutro i hrpa obaveza zbog kojih idete kasno u krevet – tako nekako izgleda dan kada nema praznika. I svi samo čekaju da napokon mogu isključiti budilice i spavati do kad žele.

Sve je to super i divno, dok si ne poremetite životni ritam i onda završi tako da idete spavati u zoru, a budite se kad je vani već skoro mrak. Još ako iskoči neka obaveza zbog koje se morate probuditi prije deset sati – raspad sistema. Iako se zaista želite napokon naspavati i odmoriti, budimo realni – nećete.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap