Pretraga

Sve u jedan: U jednosatnom programu HNK-a moguće je pogledati sve predstave odjednom

A- A+

U ponudi Hrvatskog narodnog kazališta od prošle je sezone na repertoaru program namijenjen mladima, u prvim redovima učenicima. Riječ je o Umjetničkom programu koji već neko vrijeme puni gledalište, u trajanju jedne predstave publika ima prilike vidjeti najzanimljivije dijelove iz drame, baleta i opere. 

Foto: HNK Zagreb, službene stranice

Izdvojeni članak

Siječanjski kazališni pregled: Diljem Hrvatske predstave već po 20 kuna

Oni koji nisu ljubitelji kazališne umjetnosti, a ipak smatraju kako je red da bar jednom u životu posjete to velebno kulturno zdanje i upoznaju se sa sadržajem predstava, ovaj je program za koji su unaprijed rezervirana mjesta idealno rješenje. U sat vremena koliko traje predstava cjelovito složena od poznatih komada koji igraju u HNK-u, učenici mogu dobiti uvid u sve kazališne forme.

– Cilj je upoznati učenike osnovnih i srednjih škola da se upoznaju s predstavama HNK-a kroz jedan kraći oblik. Radi se o isječcima iz poznatih opernih arija koje složi ravnatelj opere, isto je tako i s baletom i dramom. Važno je iz svake predstave izvuči ono najzaminljivije, kazala nam je gospođa Mirjana iz odnosa s javnošću zagrebačkog HNK-a koja je naglasila kako su već naredna tri termina popunjena. 

– Učenici su, izuzetno zaintersirani i oduševljeni ovakvim principom kazališne predstave. Za vrijeme trajanja predstave izvođači silaze u publiku i nastoje stvoriti pjevnu interakciju s publikom, što su nam svi, kako učenici, tako i profesori pohvalili, objašnjava Mirjana.  

Na Umjetničkom programu trenutno se nalazi isječak iz baleta ‘Tamni pejzaži’, uvertira iz ‘Seviljskog brijača’, arija iz ‘Figara’, arija iz opere ‘Carmen’, zatim glumice Nina Violić i Ana Begić izvode dio iz dramskog komada ‘Vučjak’, Lana Barić dio iz drame ‘Žena’, završno kolo iz ‘Ero s onoga svijeta’ te mnoga druga djela koja su na rasporedu kazališta.  

Učenici za ovu sadržajnu predstavu moraju izdvojiti 35 kuna, a predstava počinje u 11 sati ujutro.