Pretraga

Tehničar za mehatroniku smjer je koji bira sve više osmaša: ‘Struka je vrlo tražena, često imamo upite poslodavaca’

Najkraće rečeno, tehničar za mehatroniku projektira, nadograđuje i održava mehatroničke sustave, poput strojeva, alata i uređaja. Ipak, često ih miješaju s tehničarima za računarstvo. Zadnjih godina lagano raste broj učenika koji se školuju za ovo zanimanje. Ove ih je godine nešto više od 2.500. Čime se tehničari za mehatroniku još bave, koje studije upisuju i kako trebaju izgledati njihove učionice, saznali smo od dvije škole u kojima postoji ovaj program.

tehnička škola čakovec

Foto: Tehnička škola Čakovec

Tehničar za mehatroniku četverogodišnja je strukovna škola koju je moguće upisati u 27 ustanova u Hrvatskoj – od Krapine, Zagreba, Varaždina, Osijeka do Rijeke, Zadra i Splita. Zanimanje je to koje održava sustave koji se pak sastoje od elektroničkih, strojarskih, optičkih, automatiziranih i kompjuteriziranih sklopova. Mehatroničari projektiraju automatske strojeve, naprave te alate, ali i nadograđuju navedene uređaje.

‘Nema prakse, iako je struka vrlo tražena’

Iz Tehničke škole Daruvar koja školuje za ovaj program rekli su nam kako je opremanje učionica skupo. Potrebni su uzorci elementa strojeva, uzorci različitih tehničkih materijala, minimalno 14 radnih stolova s opremom za ručnu obradu, ručni alati, oprema za strojnu obradu – bušilica, glodalica, tokarilica, računalo za nastavnika s programima iz mehanike i čvrstoće, mjerni instrumenti i oprema, ali i oprema za elektromotorne pogone, transformatori i rotacijski električni strojevi.

– Tu su i CNC stroj, pneumatski te elektro-pneumatski elementi, didaktički kompresori, hidraulički i elektro-hidraulički elementi, hidraulička crpka i spremnik, PLC i razni releji, različiti senzori, industrijski robot, mobilni robot, mikroupravljači, SCADA sustavi te moduli s različitim tipovima regulatora, nabrojali su nam iz Tehničke škole Daruvar.

Dodali su da tehničari za mehatroniku ne idu na praktičnu nastavu kod poslodavaca, već imaju radioničke vježbe u školi. Tehnologija se brzo mijenja, a za izvođenje programa potrebni su i potrošni materijali za vježbe.

tehnička škola čakovec 2

Foto: Tehnička škola Čakovec

– Tehničari za mehatroniku nažalost nemaju praktičnu nastavu, iako je ta struka vrlo tražena. Često imamo upite poslodavaca za tim zanimanjem. Također, mehatroničar izrađuje tehnološku dokumentaciju za neki uređaj uz pomoć specijaliziranih programa CAD/CAM i Fusion 360. Nadalje, nadzire vođenje složenih procesa u pogonima izrade mehatroničkih uređaja. Obuhvaća obavljanje posla iz područja automatizacije koje obuhvaća granu strojarstva, elektrotehnike, elektronike, pneumatike, hidraulike, računalstva i programiranja, rekli su nam iz te škole.

Zanimanje integrira znanja i vještine, objasnili su nam iz Tehničke škole Daruvar, koje su do sada u pojedinim granama zasebno obavljali stručnjaci strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Nakon četiri godine školovanja tehničar za mehatroniku mora znati oblikovati, isplanirati, konstruirati, dimenzionirati ili izraditi jednostavne strojne elemente i sklopove, projektirati električne instalacije, spajati ih prema shemama spajanja, upravljati radom elektromotornih pogona, osmisliti i spojiti jednostavne hidrauličke te pneumatske sustave.

Izdvojeni članak
tehnička škola čakovec

‘Učenici ostvaruju solidne plaće’: Raste interes za zanimanje CNC operatera, znate li čime se oni zapravo bave?

Nakon škole odlaze u realni sektor

Mehatroničar treba razvijati kvalitetnu komunikaciju sa suradnicima i klijentima, projektirati jednostavni elektronički ili digitalni sklop te ga pustiti u pogon, servisirati sustave, riješiti jednostavan zadatak automatskog nadzora i vođenja procesa pomoću programabilno logičkog upravljača (PLC), mikroupravljača ili industrijskog računala. Može upravljati industrijskim ili mobilnim robotom, izrađivati i ažurirati tehničku te tehnološku dokumentaciju te izrađivati ponudbenu dokumentaciju na temelju tehnološke dokumentacije. Ipak, često dolazi do usporedbi s tehničarom za računalstvo iako su to dva potpuno drugačija zanimanja.

– Tehničar za računalstvo bavi se računalima, sastavlja, servisira i održava sklopovsku opremu ili hardver računala, instalira gotove programe u računalo. Nabavlja komponente za računalo, spaja računalo, provjerava ispravnost, održava računalne uređaje i računalne mreže te se bavi dogradnjom dodatne opreme i proširivanjem rada računala. Tehničar za računalstvo treba znanja iz elektrotehnike i ostalih tehničkih područja, dok tehničar za mehatroniku treba znanja iz područja strojarstva, elektrotehnike, elektronike, pneumatike, hidraulike, računalstva i programiranja, pojasnili su nam iz Tehničke škole Daruvar.

Iz Tehničke škole Čakovec također su primijetili kako gotovo svi učenici nakon završetka programa tehničar za računalstvo odlaze na daljnje obrazovanje, najčešće na studije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin te Sveučilišta Sjever. S druge strane, najviše tehničara za mehatroniku odmah nakon srednje škole odlazi u realni sektor te nakon toga neki nastavljaju svoje školovanje. Prema podacima Školskog e-Rudnika u školskoj godini 2020./2021. 507 tehničara za mehatroniku izašlo je na državu maturu, a fakultet je upisalo njih 340.

– Naravno da i među tehničarima za mehatroniku ima dio učenika koji po završetku školovanja u našoj školi kreću na studije. Uglavnom su to Sveučilište Sjever i poneki na Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu ili Tehnički fakultet u Rijeci, zaključili su iz Tehničke škole Čakovec.