Pretraga

Teško je, ali isplati se: Deset razloga zašto biste trebali u potpunosti izbaciti šećer iz prehrane

A- A+

Postoji jako puno stvari koje nam čine loše, ali mi to svojevoljno ignoriramo, zato što nam prividno čine dobro. Nekad to nisu samo stvari, već i ljudi, odnosi i situacije. U svakom slučaju, često ignoriramo negativno i naglašavamo pozitivno. To objašnjava i zašto toliko volimo šećer.

foto: Unsplash

Teško je zamisliti život bez šećera, ali ono baš bez šećera. I na svu sreću, to ni ne morate. Ali da je moguće zamisliti život bez slatkiša i nepotrebnog unosa šećera… To je već druga priča – to ne samo da je moguće, već je i izvedivo, pa čak i poželjno. Sve što trebate napraviti jest prestati jesti slatko. Znamo, jednostavnije rečeno nego učinjeno.

No, možda će vam ono što donosimo u nastavku biti dovoljna motivacija – svi znamo da šećer škodi zdravlju, ali nekako to uvijek ostane nedorečeno. Znate li što vam točno šećer radi, ono gdje vas sve koči? OB/GYN Associates of Alabama donose popis od čak deset stvari koje će se dogoditi jednom kad se odreknete šećera.

Postat ćete mentalno oštriji

Kada ste ‘navučeni’ na šećer, dosta stradava i vaš mozak. Upravo je šećer taj koji otežava fokusiranje i bistrinu misli. Postoji nekoliko istraživanja koja su povezala šećer sa slabijim pamćenjem, ali i kognitivnim poteškoćama. Uglavnom, ako se pitate tko vas sabotira – moguće da je upravo šećer.

Izdvojeni članak

Borba s najvećim neprijateljem: Donosimo savjete kako izbjeći šećer u ‘skrivenim’ oblicima

Manji rizik za dijabetes

Jedan od glavnih uzroka dijabetesa tipa 2 je pretjerano konzumiranje šećera – to znači da ipak imate neku razinu kontrole nad dijabetesom. Većina ljudi može izbjeći ovu bolest, samo ako se uspije malo iskontrolirati. Razina šećera u krvi je jedna od glavnih faktora, a upravo je prejedanje sa šećerom ono što to povećava.

Manja kilaža

Nije potrebno pretjerano objašnjavati ovo, zato što svi znamo kako funkcionira debljanje/mršavljenje. No, ono što je bitno napomenuti jest da kada prestanete jesti šećer, definitivno vidjeti promjenu u apetitu. Vrlo vjerojatno ste trenutno ovisni o šećeru, pa kada tu smanjite, primijetit ćete razliku.

Osjećate ćete se lakše i vedrije

Nije tajna da mnogi posežu za slatkišima upravo kako bi se oraspoložili, ali je li to dugoročno dobro rješenje? Ne. Štoviše, preveliki unos šećera je povezan s depresijom. Postoji nekoliko istraživanja koje je pokazalo da u najboljem slučaju, previše šećera vas čini rizičnima za depresiju. A to nije nešto što želite, zar ne?

Koža će vam se preporoditi

Vjerojatno već znate da šećer nimalo ne pomaže za čistu kožu, već da potiče akne, prištiće i ostale nepravilnosti. To je dokazano u istraživanjima, tako da ne ostaje više na ‘rekla-kazala’. Čak i da nemate problema s prištićima, sasvim sigurno ćete primijetiti poboljšanje jednom kada prestanete unositi šećer.

Jači imunitet

Živimo u vremenima kada je zaista nepoželjno biti bolestan. Ne da je ikada bilo poželjno imati temperaturu, ali posljednjih godinu i pol je to zaista nešto što se maksimalno pokušava izbjeći. Upravo zato biste mogli smanjiti sa šećerom, koji smanjuje vaš imunitet. Čak i pet sati nakon što ste primili dozu šećera, vaše krvne stanice su čak 50% slabije u borbi s lošim bakterijama.

Bolji zadah

Postoji jako puno ružnih stvari u životu, ali loš zadah je vjerojatno negdje pri vrhu ljestvice. Ako se borite s ovom neugodnošću, moguće je da samo pretjerano konzumirate šećer – upravo je on krivac za bakteriju u vašim ustima koja proizvodi loš zadah.

Zdraviji zubi

Vjerojatno su vam i vaši roditelji govorili da ne smijete jesti previše slatkiša jer ćete si pokvariti zube, i nisu bili u krivu. Jedno istraživanje iz 2013. godine je povezalo upravo šećer s propadanjem zuba i karijesom. Kako biste spriječili ozbiljne probleme, najbolje bi bilo smanjiti šećer na minimalne razine, ali nemojte ni zaboraviti četkati zube barem dva puta dnevno i redovito ih čistiti zubnim koncem.

Bolji san

Ovo ste vjerojatno nekad već i primijetili, ali šećer negativno utječe na vaš san – pogotovo ako se prejedete upravo nekad prije odlaska u krevet. Kad izbacite šećer iz prehrane, vaši hormoni se vrate u normalu, pa tako i oni zaduženi za kvalitetan san. Hormoni stresa su oni zbog kojih se ne možete lijepo naspavati, a njih potiče upravo – šećer.