Pretraga

Testirali smo atraktivne Huawei Freebuds 5i bežične slušalice: Evo koje su im prednosti i mane

A- A+

Huawei Freebuds 5i, nove su bežične slušalice na tržištu, koje za cijenu od 99 eura, nude štošta toga. Nakon što smo se ‘igrali’ s njima oko tjedan dana i  naslušali se glazbe i podcasta, možemo reći da su ove slušalice više od atraktivnog dizajna. Ipak, uz korektan zvuk i dobro trajanje baterije, nekima će možda ANC biti ‘slabašan’. Donosimo naše dojmove.

Huawei Freebuds 5i slušalice.

Huawei Freebuds 5i slušalice. Foto: srednja.hr

Otkad je započeo trend proizvođača mobitela da se ‘rješavaju’ 3,5-milimetarskog utora za slušalice, mnogi korisnici, htjeli to ili ne htjeli, odlučili su zaviriti u svoj džep i posegnuti za parom bežičnih slušalica. Takve se slušalice mogu kupiti od oko 10, pa sve do preko 300 eura, što znači da je izbor i više nego velik.

U bespućima svih tih bežičnih slušalica, smjestio se i Huawei s najnovijim modelom Freebuds 5i. Riječ je o slušalicama koje na domaće tržište stižu po cijeni od 99 eura i u tri boje – plavoj, crnoj i bijeloj. Testirali smo jedan primjerak u plavoj boji.

Čvrsto napravljena kutijica

Naime, Freebuds 5i dolaze u relativno malom i rekli bismo skromnom pakiranju. Na pakiranju se može vidjeti oblik slušalica i njihova boja, a kad se ono otvori, odmah će vas dočekati ovalna kutijica ispod kojeg se smjestio USB-C kabel za punjenje te zamjenjive ‘gljivice’ S i L veličine, koje idu u uši. Kutijica za slušalice, barem u našem slučaju, ‘prošarana’ je raznoraznim točkicama u nijansama plave. Na njoj stoji natpis ‘Huawei’, LED indikator i gumb za uparivanje s mobitelom.

Iako poprilično lagana, kutijica je čvrsto napravljena, pa se neće tako lako ‘sama od sebe’ otvoriti, što je svakako pozitivno. U njoj se, naravno, nalaze dvije slušalice, koje dizajnom neodoljivo podsjećaju na Apple AirPods Pro. Slušalice su poprilično udobne i neće tako lako ispasti. Testirali smo ih dok smo hodali gradom i trčali u teretani, i u niti jednom trenutku nismo imali dojam da ćemo ih izgubiti iz ušiju.

Huawei Freebuds 5i slušalice.

Huawei Freebuds 5i slušalice. Foto: srednja.hr

Huawei AI Life aplikacija

Freebuds 5i slušalice nemaju na sebi fizičke tipke, što znači da se njima upravlja isključivo dodirom. U ovom cjenovnom rangu, to često zna biti ‘klimavo’, ali kod ovih slušalica to zaista nije bio slučaj. Kontrole su responzivne, intuitivne i brzo ih se zapamti. Na primjer, klizanje po slušalici prema gore pojačava glazbu, a prema dolje smanjuje glazbu, duplo tapkanje ju pauzira, a dugo držanje prebacuje razine ANC-a (Active Noise Cancelling). Napominjemo da se glazba automatski pauzira kada se jedna slušalica izvadi iz uha te se ponovno pokrene kada se stavi.

Svaka od funkcija može se dodatno prilagoditi u Huaweijevoj AI Life aplikaciji, koja uz sve to nudi i informacije o napunjenosti slušalica, upravljanje povezanim uređajima, prilagođavanje zvuka (default, bass boost i treble boost), mijenjanje ANC razina i još neke sitnice. Aplikacija je, sama po sebi, vizualno dobro napravljena i sve je jednostavno za koristiti. Minus je, doduše, što se ne može preuzeti u Google Play trgovini, pa ju je potrebno potražiti na Huaweijevoj internetskoj stranici ili u njihovoj AppGallery trgovini.

AI Life aplikacija sučelje. Screenshot: srednja.hr

ANC i Awareness mogli bi biti nešto bolji

Kad smo već spomenuli ANC, valjalo bi nešto više o tome reći. Huawei Freebuds 5i slušalice imaju tri razine ANC-a – najmanji (Cozy), srednji (General) i najjači (Ultra). Prema našem iskustvu, ANC je nešto slabiji, stoga smo ga skoro uvijek držali na najjačoj postavki, kada se pokazao prihvatljivim. Uz to, slušalice imaju i takozvanu Awareness postavku, koja pojačava okolne zvukove. To je, u teoriji, poprilično korisno za uredski rad, ali u praksi rezultat nije pretjerano zadovoljavajuć.

Prije nego što pređemo na zvuk i bateriju, moramo pohvaliti mogućnost simultanog spajanja s dva uređaja. Drugim riječima, Freebuds 5i moguće je imati istovremeno spojene na dva uređaja, što uvelike olakšava prebacivanje između, primjerice, tableta i mobitela. Ta značajka funkcionira odlično, bez ikakvih zastajkivanja ili čekanja na spajanje. Unutar aplikacije AI Life, moguće je i dodati i treći uređaj za spajanje, no njega je onda potrebno ručno izabrati.

Korektan zvuk

Kad je pak riječ o zvuku, Freebuds 5i imaju 10-milimetarske dinamičke drajvera, koje su u rangu nešto skupljih konkurenata. Kvaliteta zvuka i glasnoća je sasvim zadovoljavajuća, ali moramo istaknuti kako nam je često nedostajalo basa. Tu u igru dolaze one tri prethodno spomenute postavke za prilagođavanje zvuka unutar AI Life aplikacije, koje su nam uglavnom bile namještene na bass boost način. Audiofilima će možda nedostajati u potpunosti prilagodljivi ekvilajzer, što bi svakako bio plus, ali sve u svemu, zvuk je za cijenu sasvim korektan, osobito kod slušanja pop glazbe te gledanja filmova i serija.

Baterija u slušalicama traje oko sedam sati bez ANC-a, i oko pet-šest sati s uključenim ANC-om. Uz pomoć kutijice, slušalice se mogu napuniti još tri puta. Punjenje kutijice, inače, traje oko dva sata, a valja istaknuti da podrške za bežično punjenje nema, što nije veliki problem, ali svakako bi bilo bolje da ga ima, prvenstveno zbog toga što sve više mobitela na tržištu nudi mogućnost reverzibilnog punjenja ovakvih gadgeta.

Unatoč tu i tamo kojem nedostatku, poput nešto slabijeg ANC-a, nedostatka basa prema zadanim postavkama te nedostatka bežičnog punjenja, Huawei Freebuds 5i slušalice su koje za korektnu cijenu, daju korektne rezultate. Atraktivne su i udobne, što će se posebice svidjeti mlađim korisnicima.