Pretraga

The Social Dilemma: Dokumentarac koji morate pogledati!

A- A+

Ako još uvijek niste čuli za najnoviji hit dokumentarac, The Social Dilemma, čestitamo vam – niste ovisnik o društvenim mrežama i ustvari nije potrebno da uopće pogledate ovaj film (mada bismo vam i dalje to toplo preporučili). Ako ste pak čuli za film, no još uvijek ga niste pogledali – nastavite čitati.

Rob Hampson, Unsplash

Živimo u digitalnom dobu i koliko god nam tehnologija olakšavala život, isto nam ga toliko zagorčava. Vrijeme provedeno skrolajući po društvenim mrežama bi se moglo iskoristiti na puno korisniji način – bilo da je riječ o pisanju zadaća (znamo da to odgađate..), ili gledajući dobar film (rekli bismo čitajući dobru knjigu, no…).

Izdvojeni članak

Mislite da su dokumentarci dosadni? Pogledajte ova tri, nas su prikovala uz ekran

Društvene mreže su postale svojevrsna droga zato što je na trenutke zaista teško oduprijeti se gledanju u ekran, čak i kada znate da se ništa novo ne događa. Štoviše, to su trenuci kada možete shvatiti da imate problem. Poanta društvenih mreža bi trebala biti druženje s ljudima, a ostvarujete li bilo kakav kontakt s ostalim korisnicima kada samo pregledavate već viđene objave?

U ovom dokumentarcu, koji je sve osim dosadnog dokumentarca, bave se upravo tom tematikom – zašto ne možemo prestati skrolati? Zašto imamo potrebu stalno osvježavati naslovnice? Zašto se mora nešto stalno događati? Zašto očekujemo novosti svake sekunde? Je li to realno?

Iako su započele kao pozitivna stvar, društvene mreže su se sada pretvorile u jedan od najvećih problema modernog društva. Možda vam se čini da to nije slučaj, no statistike govore drugačije. Raste broj slučajeva samoozljeđivanja i samoubojstava među mladima, i taj broj se poklapa upravo s vremenom kad su društvene mreže postale popularne kao što su danas. U dokumentarcu sve naravno detaljnije objasne, no čisto da znate da se ne radi o nekim nagađanjima.

Reklame

Srž problema jest ta što se društvene mreže više ne vrte oko korisnika i toga da olakšava komunikaciju, već oko prodaje. Kada ste posljednji put bili na naslovnici i da vam nije iskočila nekakva reklama? Vjerojatno nikad, a sigurno ne nedavno. Društvene mreže možda jesu besplatne, no tu se i dalje vrte veliki novci, i to upravo putem reklama.

Stvar je vrlo jednostavna: što dulje vremena provodite skrolajući mrežama, to više reklama vidite – što ih više puta vidite, to oni više zarađuju, a šanse su da ćete možda nekad nešto i kupiti. I ustvari, tako ste vi, odnosno vaš klik, ono što društvene mreže prodaju svojim oglašivačima. U samom dokumentarcu se tako pozivaju i na izreku da ako ne plaćate neki proizvod, onda ste vi proizvod.

Realno gledajući, od trenutka kada napravite neki profil na bilo kojoj društvenoj mreži, sve se prati. Što vam se otvoreno sviđa, što potajno pregledavate. Koliko dugo vremena gledate neku objavu, koliko često klikćete na linkove, s kojim osobama ste si najbliži, koje objave najčešće lajkate… Društvene mreže vas poznaju vjerojatno bolje od vas samih.

To znanje, koje se skuplja u svakom trenutku, se onda koristi kako bi program mogao što bolje predvidjeti koju objavu ćete lajkati, koju nećete; na koji oglas biste mogli kliknuti, na koji definitivno ne. I sve uvijek tempirano tako da što dulje vremena nastavite uzaludno skrolati, kako bi što više zaradili na vama.

Svaki klik je bitan

Teško je zamisliti da vaš klik, lajk ili samo skrolanje, zaista nekome donosi zaradu – no to je slučaj. Tako influenceri zarađuju, oglašivači, ali u prvom redu, same društvene mreže. I tako su društvene mreže izgubile svoj društveni dio. Naravno, u dokumentarcu je sve puno bolje i ljepše objašnjeno, i upravo zato se radi o filmu koji bi zaista svatko morao pogledati.

Nemojte misliti da se radi o nekom apokaliptičnom filmu – štoviše, zaključak filma je doista pozitivan. Nitko ne želi ukinuti tehnologiju i vratite se u kameno doba, ali postoji potreba za nekakvim pravilima – što je u redu, što nije. Kako se vratiti na ono što je bila početna ideja, a to jest spajanje ljudi?

Odgovor na to pitanje postoji tu negdje, i nadamo se da će se uskoro krenuti poboljšavati situacija, no do tada, jedino što možete napraviti jest smanjiti upotrebu društvenih mreža. Probajte se nekako ograničiti, barem do te razine da prestanete biti ovisni. Zamislite jedan dan tjedno bez korištenja društvenih mreža? Ili čak i samo jedno poslijepodne? Možete li sada uopće izdržati jedan puni sat, a da ne pogledate na mobitel? Probajte barem pogledati ovaj dokumentarac bez gledanja mobitela – ostavljamo vam to kao izazov…