Pretraga

Tim učenika robotičara želi na natjecanje u New York: Potrebno im je 35.000 eura

A- A+

Tim robotičara iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Crobotics Tim, jedini se u Hrvatskoj prijavio na prestižno međunarodno natjecanje u New Yorku. Za putovanje i razvoj robota, potrebno im je oko 35.000 eura.

Tim mladih robotičara iz Gimnazija Andrije Mohorovičića u Rijeci, Crobotics Tim, jedini se u Hrvatskoj prijavio na prestižno međunarodno natjecanje First Robotics Competition u New Yorku. Riječ je, naime, o timu koji je 2017. godine osnovan na inicijativu učenika Borne Massaria, a koji iza sebe već ima brojna natjecanja te broji više od 30 učenika.

Izdvojeni članak
robot

Robotika kao budućnost obrazovanja? Srednjoškolci istražili najnovije tehnologije u tom svijetu

Bili su i u Istanbulu

– Prvo natjecanje bilo je 2018. u New Yorku gdje je tim osvojio Highest Rookie Seen Award te Highest Rookie Inspiration Award, dvije nagrade dodijeljene za trud i organizaciju novog međunarodnog tima koji kako tada, tako i sada, sva sredstva dobiva donacijama. 2020. godine zbog pandemije Covid-19 natjecanje se održavalo online, a 2021. godine tim je sudjelovao na natjecanju u Istanbulu. Sljedeće 2022. godine tim nažalost nije prikupio dovoljno financijskih sredstava za putovanje, no zato smo se 2023. vratili jači nego ikada na natjecanje u Istanbulu i osvojili zapaženo 5. mjesto. To je ujedno i naš najveći uspjeh do sada, rekli su nam iz Croboticsa.

Što se, pak, tiče First Robotics Competition natjecanja, ono se sastoji od mnoštva regionalnih natjecanja diljem svijeta. Crobotics Team se ove godine prijavio na regionalno natjecanje New York City Regional na kojem će se natjecati protiv 50-ak srednjoškolskih robotičkih timova iz cijelog svijeta.

– Svake godine u siječnju objavljena je tema natjecanja, nakon čega kreće intenzivniji rad na robotu i njegova specijalizacija. Ove godine tema natjecanja je Crescendo. Kao što da naslutiti iz imena, zadatak je povezan s glazbom, pa je tako glavni cilj uvući kolut nazvan note(nota) te ga ispucati u nešto nalik košu. Pogotkom se stvara melodija te dobivaju bodovi. Završni cilj robota je skupiti što više bodova te se popeti na pozornicu u sredini terena i napraviti zgib. Pobjednik svakog regionalnog natjecanja prolazi na svjetsko natjecanje, objašnjavaju.

‘Učenici kompletno sami izrađuju robota’

Iako se timovi bore jedni protiv drugih, u natjecanju se naglašava suradnja i prijateljstvo te stvaranje međunarodnih suradnji. Primjerice, iz Croboticsa ističu da su ove godine stupili u kontakt s dva tima iz Turske te aeronautičkom školom iz New Yorka. Oni su im pokazali svoj model robota, pomogli oko logističkih stvari i ponudili korištenje njihove radionice za dodatne pripreme. Dogovoreno je i upoznavanje njihovih članova te obilazak škole i New Yorka.

Crobotics Tim je, inače, podijeljen na četiri dijela – mehaničari, elektroničari, programeri i PR tim. Podjela, kako kažu, nije stroga i konačna, budući da svi rade zajedno i dijele svoje vještina i znanja.

– Učenici kompletno sami izrađuju robota i informiraju se o najboljim materijalima i tehnikama koje mogu koristiti. Mentori su uvijek na raspolaganju u slučaju pitanja ili problema, no njihova uloga više je administrativna, što znači da učenici moraju biti dobro informirani o zadatku i biti kreativni u vidu pronalaženja rješenja problema, kažu iz Croboticsa.

Timu je za put na natjecanje u New York i pripremu robota potrebno oko 35.000 eura. Iako veliku pomoć dobivaju od Primorsko-goranske županije, posebice pročelnice Edite Stilin, donacije su im i dalje potrebne, stoga pozivaju sve koje mogu donirati, bilo novčano ili u obliku promidžbenog materijala da im se jave putem maila [email protected].