Pretraga

Tinejdžerski idol nas napustio prije točno 20 godina

A- A+

‘Bolje je izgorjeti nego izblijediti’, citirao je u oproštajnom pismu Neila Younga frontmen Nirvane Kurt Cobain, te si zatim petog travnja 1994. godine oduzeo život. Točno 20 godina poslije, može se konstatirati da njegove pjesme nisu ni trunke izblijedile te ih se često može čuti na radio postajama, a spotovi te kadrovi s kultnog unplugged koncerta iz New Yorka, održanog 18. studenog 1993., svako malo se pojave na glazbenim i općim televizijama. No, uz izniman glazbeni dar, Kurt se borio s ovisnošću o heroinu, napadima bijesa, depresijom, strahom od popularnosti te pritiskom medija na njega i suprugu Curtney Love. Sve to navelo ga je da digne ruku na sebe.

Screenshot: YouTube

Tinejdžerski idol iz ranih 90-ih Kurt Cobain, čija popularnost nije izblijedila do današnjih dana, točno prije 20 godina, dakle petog travnja 1994., oduzeo si je život. Kombinaciju ovisnosti o heroinu, povremenih bijesnih ispada, depresije, pritiska medija i borbe s popularnošću nije mogao podnijeti te je otišao sa samo 27 godina. No, pjesme koje je stvorio te svirao zajedno sa svojim bendom Nirvana, poput ‘Smells Like Teen Spirit’, ‘Come As You Are’ ili ‘Lithium’ popularne su kao i u doba ranih 1990-ih, kada su nastale.

Izdvojeni članak

Ugledni časopis proglasio najbolju pjesmu svih vremena!

Basist hrvatskog podrijetla i Kurt osnovali neponovljivi bend

Nirvanu, koja je po žanru bila grunge sastav, osnovali su 1987. godine Kurt Cobain te basist hrvatskih korijena Krist Novoselić. Nešto kasnije im se pridružio sadašnji gitarist i pjevač Foo Fightersa, a tadašnji bubnjar Nirvane Dave Grohl. Iako su imali neke povremene članove, ovaj trojac činio je stalnu postavu.

Za vrijeme sedmogodišnjeg postojanja, bend je izdao tri studijska albuma, ‘Bleach’, ‘Nevermind’, te ‘In Utero’ plus nosač zvuka s već spomenutog njujorkškog koncerta.

Inače zadnji koncert bend je održao u Münchenu prvog ožujka 1994., a predzadnji u prijestolnici susjedne Slovenije 27. veljače iste godine.

Izdvojeni članak

Foto: Beba s Nirvaninog albuma sada 22-godišnji student

Kurt Cobain dobio brojna priznanja, mnoga i posthumno

Kao vrhunski kantautor, gitarist i pjevač, Kurt Cobain je osvojio brojna priznanja. Časopis Rolling Stone proglasio ga je 12. najboljim gitaristom svih vremena, dok je bend Nirvana sa samo tri studijska albuma, od spomenutog uglednog časopisa uvršten na 27. mjesto, najvećih glazbenih umjetnika ikada.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, bend je prodao više od 25 milijuna albuma, a u svijetu preko 50. Najcjenjeniji među njima svakako je ‘Nevermind’. Ovaj su album brojni glazbeni kritičari i magazini uvrstili u top 10 najboljih svih vremena, a dospio je i na prvo mjesto Billboardove ljestvice, nekoliko mjeseci nakon što je izdan.

Pjesma ‘Smells Like Teen Spirit’, bila je dijelom ‘Neverminda’, a nedavno ju je cijenjeni britanski glazbeni list The New Musical Express proglasio najboljom svih vremena.