Pretraga

Ugledni časopis proglasio najbolju pjesmu svih vremena!

A- A+

Ugledni glazbeni tjednik The New Musical Express (NME) proglasio je pjesmu ‘Smells Like Teen Spirit’ američkog benda Nirvana najboljom svih vremena. To je pjesma s albuma ‘Nevermind’, koji je prema mnogim kritičarima uvršten u top 10 najboljih glazbenih albuma. ‘Smells Like Teen Spirit’ je jedna od posljednjih pjesama sa spomenutog albuma, a čim je izašla 23. rujna 1991. dospjela je na sedmo mjesto britanskih glazbenih ljestvica. Međutim samom frontmenu Nirvane Kurtu Cobainu, pjesma je brzo dosadila.

‘Smells Like Teen Spirit’ najbolja je pjesma svih vremena prema britanskom glazbenom tjedniku The New Musical Express (NME). Ova Nirvanina pjesma jedna je od zadnje nastalih na hvaljenom albumu Nevermind, na kojem se još nalaze hitovi poput ‘Come As You Are’, ‘Lithium’ ili ‘In Bloom’.

Izdvojeni članak

Foto: Beba s Nirvaninog albuma sada 22-godišnji student

Pjesma je nazvana ‘udarom na sustav’

‘Smells Like Teen Spirit’ je objavljena 23. rujna 1991. Odmah po objavi, tadašnji ju je recenzent NME-a nazvao ‘udarom na sustav’.

Ubrzo je pjesma dospjela na sedmo mjesto britanskih top ljestvica. Postala je i himna generacije X, odnosno ljutitih tinejdžera i izgubljenih mladih ljudi u adolescentskim godinama.

Samom frontmenu Kurtu Cobainu ova je pjesma pak brzo dojadila.

– Shvaćam da je to dobra pjesma s komercijalnog stajališta, no za moj ukus je preuglađena, izjavio je pokojni glazbenik 1993.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno mini pakovanje 20 najpopularnijih pjesma u 2013.

Joy Division i Donna Summer slijede na ljestvici

Popis najboljih pjesama svih vremena izašao je u prošlotjednom izdanju The New Musical Expressa. Nastala je tako što su bivši i sadašnji NME-ovi novinari sastavili svoju listu 50 najboljih pjesama.

Konačna ljestvica formirana je kombinacijom svih novinarskih listi te NME-ovih ‘Top 50 pjesama’ kroz godine.

Nakon spomenute Nirvanine pjesme, druga je ‘Love Will Tear Us Apart’ Joy Divisiona, treća ‘I Feel Love’ Donne Summer. U top pet su još ‘How Soon Is Now?’, The Smitha te ‘Last Nite’ The Strokesa.

Ovaj britanski tjednik u listopadu 2013. objavio je listu najboljih albuma svih vremena na kojoj je prvo mjesto pripalo albumu “The Queen Is Dead” The Smithsa.