Pretraga

Tri fakulteta se udružila, a za to imaju jako dobar razlog: Žele potaknuti važnu promjenu

A- A+

Tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smještena u Varaždinu: Geotehnički fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet i Fakultet organizacije i informatike po treći su se puta udružili da bi zajedničkim snagama obilježili Svjetski dan zaštite okoliša. Organizirali su zanimljiv događaj u kojeg su bili uključeni i studenti, a okupljeni su mogli čuti više o zagađenju plastikom i što sve ovi fakulteti čine kako bi se ono smanjilo. Pitanje plastike je globalni problem, ali odgovornost je na svakom pojedincu, poručili su.

Foto: Unsplash

Svjetski dan zaštite okoliša utemeljen je još 1972. godine na Konferenciji u Stockholmu, kada je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP), a svake godine više od 140 zemalja svijeta obilježava ga 5. dana u lipnju.

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša održao se pod sloganom #BeatPlasticPollution. Namjera je bila potaknuti snažnije aktivnosti u borbi protiv onečišćenja plastikom i prijelaz na kružno gospodarstvo, s obzirom da je onečišćenje plastičnim otpadom ozbiljan globalni problem s dugoročno štetnim posljedicama, a mikroplastika je već sveprisutna.

Svjetski dan okoliša na poseban je način obilježen u Varaždinu | Foto: Geotehnički fakultet

Predstavili nove tehnologije

Dekan Geotehničkog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški izjavio je kako se ovim događajem jača međufakultetska suradnja, a istovremeno se pridonosi dobrobiti lokalne zajednice kroz aktivnosti kojima promičemo zaštitu okoliša i visoko obrazovanje u sklopu prijediplomskog, diplomskog i doktorskog studija Inženjerstva okoliša.

Unatoč tmurnom nebu i neumornoj kiši, kroz različite tematske štandove fakulteti su predstavili svoje projektne aktivnosti. Bile su prezentirane nove tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštita tla, ponovna uporabe različitih vrsta otpada, zatim nešto o otpuštanju mikroplastike iz tekstila prilikom pranja odjeće pa sve do primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša. Posjećen je i  nedavno otvoreni STEM centar za djecu i mlade smješten u novouređenom prostoru Geotehničkoga fakulteta.

Svjetski dan okoliša na poseban je način obilježen u Varaždinu | Foto: Geotehnički fakultet

Plastika je globalni problem

Kako je ove godine naglasak na podsjećanju koliko su postupci ljudi u vezi rješavanja sve većeg problema onečišćenja plastikom važni, naši studenti diplomskog sveučilišnog studija Inženjerstva okoliša bili su uključeni u provođenje aktivnosti povezanih s 3R pristupom u gospodarenju otpadom: reduce – reuse – recycle, odnosno smanji – ponovno upotrijebi – recikliraj. Na postavljenim štandovima posjetitelji su mogli saznati korisne informacije o načinima smanjenja otpada od plastike, njegove ponovne upotrebe i mogućnosti recikliranja kroz radionice, edukativne filmove i promotivne letke.

U Hrvatskoj, ali i globalno, stope recikliranja plastike i dalje su niske. Prema podacima Eurostata, između 2010. i 2020. godine, količina ambalažnog otpada od plastike po stanovniku povećala se za čak 23 %. Stanovnik EU-a je u 2020. proizveo 34,6 kilograma ambalažnog otpada od plastike, od čega se reciklira 38 %. Ovi podaci pokazuju kako je pitanje plastike globalni problem kojem treba pristupiti na globalnoj razini, ali prije svega potrebno je misliti lokalno te krenuti od svakoga ponaosob.

Iako Svjetski dan okoliša održavaju mnoge nevladine organizacije i Vladina tijela, uključuju se i privatna poduzeća, razne udruge, temelj održivog razvoja kroz brigu za naš zajednički okoliš jesu pojedinci.