Pretraga

Tuširanje treba biti prva stvar koju činite nakon kupanja u moru, evo i zašto

A- A+

U našem novom TikTok serijalu educiramo pratitelje o odabranim znanstvenim pojavama i činjenicama. Na repertoaru imamo mnogobrojne, zanimljive teme, a ovoga smo puta odlučili na jednostavan i lagan način objasniti zašto je važno tuširati se nakon kupanja u moru.

Foto: Unsplash

Ljeto je u punom jeku, a mnogi od nas ne propuštaju priliku za osvježenje i zabavu na obali. No, kad uživamo u sunčevim zrakama i ‘brćkanju’ u moru, često zaboravljamo na jedan bitan korak nakon kupanja – tuširanje. Naime, tuširanje nakon kupanja u moru ima mnoge pozitivne učinke na naše tijelo i zdravlje, a ovo su neki od razloga zašto bismo za to trebali obavezno odvojiti nekoliko minuta već na plaži.

Izdvojeni članak

Svi znaju da je more slano, ali zašto je tomu tako? Donosimo objašnjenje

1. Uklanjanje soli i pijeska

More je slano, što znači da naše tijelo nakon plivanja ostaje prekriveno tankim slojem soli. Redovito tuširanje pomaže u uklanjanju ove soli s površine kože, čime se sprječava isušivanje i iritacija kože. Osim toga, tuširanje će vam pomoći da se riješite dosadnog pijeska koji se može zadržati na koži i odjeći nakon izlaska iz mora.

2. Sprječava infekcije i iritacije

More je raj za mikrobe i bakterije. Nakon što smo plivali u moru, naša koža može biti izložena različitim mikroorganizmima koji mogu uzrokovati infekcije ili iritacije. Tuširanje pomaže u uklanjanju tih potencijalno štetnih tvari s kože, čime se smanjuje rizik od nelagodnosti ili bolesti.

3. Očuvanje kvalitete kose

Morska voda može isušiti kosu, čineći je krhkom i bez sjaja. Tuširanjem nakon kupanja u moru ispirete morsku sol i soli iz kreme za sunčanje s vlasišta te time pomažete očuvanju prirodne hidratacije kose. Ako planirate sušiti kosu, preporučuje se upotreba posebnih proizvoda koji štite kosu od UV zračenja i isušivanja.

@srednja_hr

Sol na koži je super osjećaj, ali je tuširanje nakon mora još bolji. Slažete se? 😎 … #srednjahr #more #more2023 #ljeto #ljeto2023 #fyp #foryoupage

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr

4. Pomaže očuvanju kvalitete kupaćeg

Morska sol može oštetiti boje vašeg omiljenog kupaćeg kostima. Tuširanjem nakon kupanja pomažete u uklanjanju soli s tkanine, čime produžujete trajnost boja i materijala.

5. Osjećaj svježine i opuštanja

Nakon cjelodnevnog boravka na plaži, tuširanje je osvježavajući ritual koji će vas osloboditi ne samo soli i pijeska, već i stresa. Osjećaj svježe kože i opuštenog uma nakon tuširanja pruža vam mogućnost da još više uživate u ostatku dana.

Sve u svemu, tuširanje nakon kupanja u moru nije samo obaveza, već i zdravstveni i higijenski korak koji pomaže u očuvanju našeg tijela. Stoga, prije nego se udobno smjestite na ručniku i počnete s dugotrajnom rutinom sunčanja, ne zaboravite rezervirati malo vremena za osvježavajući tuš.