Pretraga

Što razlikuje ljude od banana? U pet naših gradova održava se događaj koji odgovara na ovo i slična pitanja

A- A+

Ovogodišnje izdanje Noći istraživača održat će se u pet gradova diljem Jadranske obale zadnjeg petka u rujnu. Program je ispunjen eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, izložbama, predavanjima i brojnim drugim aktivnostima kroz koje će se predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način. Svi sadržaji su besplatni, a održat će se na popularnim gradskim lokacijama, kao i na sveučilištima i fakultetima.

foto: pixabay

Popularna Europska noć istraživača ove će se godine održati u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku u petak, 29. rujna. Bogati program u svim gradovima je besplatan, a moći ćete ga posjetiti od 17 do 22 sata. Organizatori su pripremili pregršt zanimljivih eksperimenata, interaktivne radionice, igre, edukativne izložbe, predavanja i brojne druge aktivnosti kroz koje će se predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način.

AI asistenti u obrazovanju i što razlikuje ljude od banana

Posjetitelji će se, primjerice, u Rijeci u prostorima Exportdrva moći upoznati s ulogom umjetne inteligencije u obrazovanju, od personaliziranog učenja do inteligentnih tutorijala i automatizirane ocjene, a bit će predstavljen i osobni AI asistent. Sudionicima će se tako demonstrirati njegove sposobnosti, pokazati kako učenici i nastavnici mogu koristiti ovu tehnologiju za poboljšanje edukativnog iskustva, a moći će i raspravljati o etičkim i društvenim pitanjima povezanima s upotrebom umjetne inteligencije u obrazovanju.

Također, Medicinski fakultet u Rijeci održat će interesantnu radionicu pod nazivom Što nas razlikuje od banane?, u kojem će se objasniti uloga DNK u našem tijelu te razlike između biljaka, životinja i ljudi što je upravo to razlog zašto se razlikujemo od banana. Posjetitelji će sami moći izolirati DNA iz banana koristeći osnovne materijale, uključujući banane, kuhinjsku sol i alkohol, dok će praktični dio biti usmjeren na djecu u dobi od 6 do 12 godina.

Radionica o utjecaju klimatskih promjena na more

Na Studentskom trgu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održati edukativna radionica o klimatskim promjenama pod nazivom More danas i za 50 godina. Prikazat će se dvije situacije prikaza stanja mora i organizama u njemu kakva je ona danas te predikciju koja će se vrlo vjerojatno dogoditi za 50 godina od danas, uključujući promjene ekoloških čimbenika, pH, temperatura i salinitet te kako će sve navedeno utjecati na organizme koji izgrađuju kućice, ljušture i skelete.

Izdvojeni članak

Osnovan prvi centar za istraživanje klima u Hrvatskoj, bit će smješten na zagrebačkom faksu

U Zadru predstava i astronomska radionica

Kazalište lutaka Zadar održat će predstavu pod nazivom Mali puž. Riječ je o edukativnoj i poučnoj predstavi, koja govori o važnosti očuvanja čistog mora i našoj odgovornosti kao pojedinaca da prirodu čuvamo.

S druge strane, Astronomska udruga Zadar održat će na Trgu pet bunara interaktivnu radionicu s više teleskopa i ostale opreme za velike i male kroz koju će zainteresiranima pokušati približiti astronomiju. Ovisno o vremenskim uvjetima i mjestu promatranja možemo promatrati s teleskopima Saturn, Mjesec i ostale vidljive objekte na nebu.

Naučite kako uloviti kukca

Splitska Marmontova zaronit će u zapanjujući svijet molekularne biologije s predavanjem o istraživanju molekularnih tajni života koje proučava neke od najvrućih tema koje trenutno zaokupljaju znanstvenu zajednicu. Ovaj zanimljivi događaj osmišljen je za širu javnost, nudeći priliku za razumijevanje unutarnjeg funkcioniranja života na molekularnoj razini.

Također, u Marmontovoj će se održati i kreativna radionica pod nazivom Kako uloviti kukca. Posjetitelji će moći naučiti korisne savjete kako loviti kukce upotrebom različitih vrsta lovki, različitih boja i oblika. Na radionici će biti prezentirano nekoliko tipova lovki za različite vrste kukaca.

Inače, Europska noć istraživača organizira se u okviru Horizon Europe projekta Reconnect Science with the Blue Society – Blue-connect, koji okuplja 9 partnerskih institucija: Sveučilište u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Jurja Dobrile u Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP-RI.

Za ostale radionice na popularnim lokacijama u drugim gradovima možete posjetiti ovu poveznicu.