Pretraga

U Zagrebu se otvorio prvi restoran u kojem kuhaju roboti: Odmah smo ga posjetili

A- A+

U Zagrebu je u četvrtak svjetlo dana ugledao inovativni restoran Bots&Pots, u kojem su glavni kuhari ni više ni manje nego roboti. Oni, naime, uz minimalnu pomoć ljudske ruke pripremaju razna jela – od meksičkih tortilja, pa sve do crvenog curryja s piletinom i rižom. Kako nam ovakav događaj ne bi prošao ispod radara, odlučili smo posjetiti restoran i vidjeti kako to sve funkcionira u praksi.

Bots&Pots

Bots&Pots. Foto: srednja.hr

Vlaška ulica u Zagrebu postala je bogatija za još jedan restoran. Ne, ovoga puta nije riječ o novom mjestu gdje možete pojesti kebab ili ćevape, već je riječ o restoranu u kojem hranu pripremaju – roboti.

Bots&Pots smjestio se u Vlaškoj 50, a službeno se otvorio ovoga četvrtka. Nema dvojbe da je ovaj restoran pravo osvježenje zbog kojeg će ga svi htjeti posjetiti, pa smo se i mi odlučili zaputiti tamo ne bi li uspjeli vidjeti oko čega se digla tolika ‘halabuka’. Na glavnom mjestu događanja dočekali su nas baloni, ali i miris prženog luka koji nas je odmah zapuhao pri ulasku u restoran.

Naručuje se pomoću aparata

‘Morate naručiti na aparatu’, uputio nas je jedan ljubazni zaposlenik dok smo s oduševljenjem gledali pet robota, takozvanih Gammachefova, kako kuhaju raznorazna jela. Sustav naručivanja hrane pomoću aparata već je dobro poznat zahvaljujući McDonald’su koji ga je u svoje restorane počeo uvoditi prije nekoliko godina.

bots&pots

Foto: srednja.hr

Osim dostupnih jela i njihovih cijena, aparat u Bots&Potsu prikazuje i vrijeme potrebno za izradu hrane.  Nakon što smo na kraju odabrali način plaćanja, zaputili smo se prema slobodnom stolu kojeg – nije bilo. Prostor restorana vrlo je mali, pa prema našim procjenama stane možda 10-ak ljudi. U međuvremenu se jedan stol oslobodio, no ako planirate jesti unutra, svakako bi trebalo imati na umu da možda nećete pronaći mjesto za sjesti.

Fuže s piletinom i špinatom, šumski rižoto i chilli con carne tortilju, čekali smo nestrpljivo gotovo pola sata, što je po našem mišljenju ipak previše, jer se prvobitno govorilo da se u Bots&Potsu hrana čeka maksimalno 15 minuta. Hrana stiže u reciklabilnim posudicama, što pohvaljujemo, a uz sve to dobije se i posudica s kruhom, koji je uistinu izvrstan.

To se, doduše, ne može reći i za hranu koju smo naručili. Fuži s piletinom i špinatom bili su previše ‘uljasti’ i neslani, dok su rižoto i tortilja bili na razini jela koja se za sličnu cijenu i u većim količinama mogu dobiti u restoranima po trgovačkim centrima. Da se razumijemo, hrana nije bila loša, ali nije imala nikakav ‘wow’ efekt zbog kojeg bi se ponovno vratili u Bots&Pots. No, valja istaknuti da su cijene zaista pristupačne, pogotovo za centar Zagreba.

Bots&Pots

Hrana. Foto: srednja.hr

Robot reproducira hranu nebrojeno puta

Nakon objedovanja, razgovarali smo s jednim od ljudi koji stoji iza Bots&Potsa, Đulijanom Nolom. On nam je, naime, rekao da je ovo prvenstveno priča o hrani, a roboti su tu samo atrakcija.

– Nije ovo priča gdje nema ljudi, to je skroz suprotno. Ljudi su napravili robota, ljudi će vas i poslužiti, pitati trebate li, primjerice, još sira, a na koncu će vam zaželjeti i dobar tek, govori Nola. Objasnio nam je da su jela autorski potpisana od mladog i ambicioznog chefa Vedrana Varvodića, koji je zapravo ‘učitao’ svoje recepte u robote.

Robot, dakle, može reproducirati hranu nebrojeno puta zapamtivši sve što je chef  Varvodić radio – od količine ulja ili soli koju je stavio, pa sve do načina miješanja. Namirnice su uvijek svježe i domaće, jelovnici će se s vremenom mijenjati, a tu i tamo će doći neki drugi chef u ‘goste’ te će naučiti robote neki svoj recept.

Bots&Pots

Gammachef. Foto: srednja.hr

Na Bots&Potsu radilo se čak sedam godina, a kako ističe Nola, najteže je bilo ne odustati. Bilo je mnogo trenutaka kada su ‘udarili u zid’ i nisu znali kako dalje, ali bilo je i onih trenutaka koji im jednostavno nisu dopustili da odustanu od ovog projekta. Izazov je svakako bio napraviti robotski restoran u Hrvatskoj koja nema razvijenu ovakvu vrstu industrije.

Dobra je fora, ali…

– Bit će još lokacija Bots&Potsa, planiramo se širiti i van Hrvatske, ali trenutno nam je svima fokus odraditi ovo kako treba. Nije sve onako kako smo zamislili, već sad to vidim, no ova će lokacija poslužiti kao model za otvaranje novih restorana. Vjerojatno će biti riječ o franšiznom modelu, slično kao McDonald’s, Submarine i drugi, zaključuje Nola.

Na kraju, Nola nas je upitao je l’ bi zamijenili ćevape i pizzu za neki gulaš ili rižoto iz Bots&Potsa. Odgovor je, za sada, negativan. Iako novootvoreni robotski restoran ima veću gastronomsku vrijednost, pogotovo zbog svježe hrane s potpisom pravog chefa, za mlađe populacije ipak ne predstavlja nešto što bi ih na prvu privuklo (osim eventualno robota).

Riječ je prvenstveno o hrani za koju je potrebno ‘iskusno’ nepce, a u konačnici i želja za isprobavanjem nečeg novog i neuobičajenog. To ne nedostaje samo mladima, već i starijima koji su uveliko navikli na zagrebačke i bečke odreske u restoranima ili pržene lignje petkom. Da je riječ o zahtjevnijem tržištu, dokazuje i činjenica da se svjetski poznati Subway već dva puta pokušao probiti u Hrvatskoj, no bez uspjeha.

U svakom slučaju, priča koja stoji iza Bots&Potsa svakako je zadivljujuća. Raditi sedam godina da se u Hrvatskoj napravi robotski restoran, svakako je pohvalno. Iz restorana smo naposljetku izašli zadovoljni onime što smo vidjeli, a miris prženog luka pratio nas je u stopu sve do doma.