Pretraga

Uskoro kreće sezona izleta, evo što od hrane svakako morate ponijeti na put

A- A+

Imali smo nekoliko lijepih, toplih i sunčanih dana, no da je ovo bio jedan sunčani svibanj – nije. Stoga nam jedino preostaje uložiti sve svoje nade u to da će uskoro doći dani kakve čekamo, ako ništa u lipnju, već ljetnom mjesecu. I onda, ako bude sreće, kreću putovanja.

foto: Pexels; Daria Sannikova

Posljednjih godinu dana (i više), putovanja su postala tabu tema. Čak ne tabu tema, koliko jednostavno nešto što se ne radi. Ako kažete da ste negdje putovali, vjerojatno slijedi niz osuda jer ‘zašto?’, pa onda pitanja o tome jeste li radili test ili ne, kuda ste išli, kako ste putovali, jesu li se poštovale mjere i slično. I gdje onda ostaje zabava u svemu tome? Izgubi se.

Čini se da bi ovo ljeto situacija mogla biti ipak nešto bolja. Sve je veći broj cijepljenih, sve su manji brojevi novozaraženih i nekako sve diše kao da bi moglo uskoro biti normalno. ‘Normalno’ je postalo vrlo relativno, ali mogli bismo reći da bi bilo lijepo ovo ljeto provesti barem u kraćim izletima, kako bi rekli na čistom hrvatskom, na roadtripsima.

Kada negdje idete autom na dulje vrijeme, postoje dvije bitne stvari: prva je glazba, a druga je hrana. Nije tajna da osoba koja je zadužena za glazbu je glavna u autu (bitnija čak i od vozača), a odmah iza nje (i dalje bitnija od vozača) jest osoba zadužena za hranu. U oba slučaja je riječ o dugim pripremama, nekad i višednevnim, kako bi svima u autu bilo ugodno putovati.

Čak i da fulate, u oba slučaja, postoje jednostavne i brze opcije popravljanja: DJ će se morati prepustiti radio postaji koja se najbolje čuje, a šef kuhinje će morati na prvoj benzinskoj napuniti zalihe sa željenim proizvodima. Po skupljoj cijeni, normalno. Kako je DJ-u ipak nešto lakše preživjeti neuspjeh, danas donosimo par savjeta za sve koji brinu o hrani, odnosno – što sve ponijeti?

Izdvojeni članak

Napokon je došla i sezona jagoda: Tri brza, jednostavna i zdrava recepta!

Čips

Postoje razne vrste čipsa, no budimo realni – najbolje ćete proći ako uzmete običan slani čips. S time ne možete pogriješiti! Postoje i druge opcije koje su za one spremne za eksperimentiranje, no želite li zaista u autu imati miješanje svakakvih mirisa? Slani čips je onaj s najneutralnijim mirisom.

Postoji i zdravija verzija, odnosno čips od jabuke. Ako ste ga probali, znate da je čak i ukusan, ali ako niste… Nemojte isprobavati u vožnji. Jednom je netko rekao da kalorije koje skupite u autu se ne broje, pa se slobodno možete voditi tom logikom. Šalu na stranu, zaista je moguće da će vas izbaciti iz auta ako donesete čips od jabuke, a da to nije unaprijed odobrena odluka.

Keksi

Iako bi se slatko trebalo izbjegavati zbog mogućih problema s mučninom u vožnji, ako nemate problema s time – naravno da ćete uzeti i nešto slatko. Glavno pitanje koje se postavlja jest što uzeti, odnosno koju čokoladu. Mi ćemo vam danas pak preporučiti bilo što drugo, osim čokolade. Stiže ljeto i samim time ljetne temperature, a nitko ne voli vidjeti rastopljenu čokoladu na sjedalu.

Dobra alternativa su keksi, ali i bomboni. Samo pripazite da kad birate kekse, da ne birate one koji se jako mrve (usisavanje automobila je dosta naporno) i da ne uzmete one koji su puni čokolade (već objašnjeno). Bomboni mogu bilo koji, dokle god poštuju iste kriterije. Najzgodniji će biti oni koji su omotani u zasebne papiriće.

Voda

Iako ste zaduženi samo za hranu, podrazumijeva se da ćete vi donijeti i piće. Možete se igrati s gaziranim i slatkim pićima, no nikako nemojte zaboraviti donijeti i vodu – puno vode. Istina, možda ćete morati stati koji put više na piš-pauzu, ali barem nećete dehidrirati. Ponesite svakome svoju bočicu, kako bi se izbjeglo miješanje.

Dvopek

Vjerojatno je dvopek zadnja stvar koja vam padne na pamet kada je u pitanju hrana za putovanje, ali ustvari ne može bez njega. Osim što ćete s njim moći razbiti malo svu onu nezdravu hranu koju ćete pojesti, dvopek je odličan i za situacije u kojima se netko bori s mučninom. To će vjerojatno biti jedina stvar koja ih neće dalje iritirati, jednom kad im se želudac smiri.