Pretraga

[VIDEO] Evo gdje možete besplatno mijenjati kune i još 6 savjeta vezano za euro

Preračunavanje u kune, novčanice, centi. Iako vam se ne čini tako, prelazak na euro može biti poprilično bolan, kako za vaš um, tako i za – novčanik. Iz tog smo razloga za vas pripremili 7 savjeta koji će vam koristiti sada kada više nema plaćanja kunom.

euri i centi

Foto: srednja.hr

Kuna je otišla u prošlost, a naš novac je euro. Od sada u svim trgovinama, kafićima i prodajnim mjestima možete koristiti samo i isključivo eure. Donosimo vam 7 savjeta koji će vam koristiti ovih dana.

1. Kada preračunavate, pomnožite s 8

Dok se navikavamo na euro, cijene često preračunavamo u kune. Množiti u glavi sa 7,53 nije lako, posebno ako ni cijena u eurima nije okrugla. Ja zato zaokružujem, i to na 8, da ne bankrotiram.

2. Uvijek imajte male novčanice

Ako kupujete kruh, idete na kavu ili vam trebaju žvake, pripremite male novčanice eura. Prodavačima i konobarima neće se svidjeti ako im račun od eura i pol pokušate platiti s novčanicom od 50 eura.

3. Obratite pozornost na cente

Kovanice eura i centra vrijede puno više nego lipe. Psihološki vas možda zavara, no 50 centi vrijedi gotovo četiri kune. Kada nešto kupujete ili ostavljate napojnicu, imajte to na umu. I slobodno množite s osam.

@srednja_hr Sve o euru pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #euro #kuna #kune #novac #kovanice #valuta #savjeti #euri #fyp #foryou #foryoupage ♬ Neon Bass – Tangelene Bolton

4. Pazite kad vam vraćaju novac

Tek smo počeli koristiti eure i kovanice nam nisu toliko prepoznatljive. Pazite da vam trgovci prilikom vraćanja kusura ne vrate i kovanice neke druge valute.

5. Oprezno s bankomatima

Bankomati zadnjih mjesec dana nisu naplaćivali naknadu. Sada je ponovno naplaćuju. Ako dižete novac na bankomatu banke koja nije vaša, platit ćete naknadu.

6. Zapamtite, postoji jedna posebna novčanica

Novčanica od 500 eura, premda se više ne tiska, još uvijek se koristi. Ako ju imate, možete ju koristiti. Isto i za slučajeve kad ju dobijete. To je pravi novac.

7. Još možete besplatno zamijeniti kune za eure (DUJE)

U HNB-u moći ćete razmijenit novčanice kune bez vremenskog ograničenja i kovanice kune do kraja 2025. Ta je usluga besplatna.