Pretraga

[VIDEO] Grand Canyon iz zraka: Pronađen studentski ‘svemirski brod’ izgubljen prije dvije godine

A- A+

Skupina američkih studenata odlučila je snimiti Grand Canyon iz svemira. Napravili su ‘letjelicu’ i meteorološkim balonom ju poslali na visinu od 30 kilometara. Pri padu otkazao im je GPS, tako da kameru s podacima nikada nisu našli. Ovo se dogodilo 2013. godine. Ali, našla ju je jedna žena prilikom šetnje pustinjom, dvije godine kasnije.

techworm.net

Izdvojeni članak

Hubble svemirski teleskop – Od rugla do simbola znanosti

U lipnju 2013. godine pet je studenata s američkog Sveučilišta Stanford meteorološkim balonom u atmosferu poslalo kameru s namjerom da snime Grand Canyon iz zraka. Njihov se ‘svemirski brod’ popeo na visinu od oko 30 kilometara, u zraku proveo oko 90 minuta te pao na zemlju.

Od tada mu se gubi trag.
Naime, GPS na telefonu kojeg su ‘astronauti’ ugradili u svoju letjelicu pri padu na tlo ‘otkazao je poslušnost’, iako je sletio 50-ak kilometara od mjesta lansiranja, gdje je signala trebalo biti. Studenti su tada zaključili da im je misija propala.

Međutim, dvije godine kasnije dobili su telefonski poziv od jedne žene koja je, šetajući pustinjom, naletjela na čudnu kutiju s napisanim njihovim imenima. Bila je to njihova ‘letjelica’ u kojoj se nalazila kamera, netaknuta, a prekrasne prizore koje je snimila pogledajte u videu.