Pretraga

[Video] ‘Jebi se!’ sarajevskih studenata isprovocirao regiju

A- A+

Svi smo mi ponekad htjeli počastiti druge jednom ‘Jebi se!’ terapijom: vladu, šefa, profesora, kolegu… Ali rijetko kada vidimo izvor te frustracije. Studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu su u svom videu provokativnog naziva dotaknuli živac prosječnog balkanca.

Foto: YouTube Screenshot

Izdvojeni članak

[VIDEO] Studentice s Muzičke akademije iz Sarajeva zarazile internet svojom izvedbom

Video koji se na YouTubeu polako ali sigurno penje do brojke od 100.000 pregleda je zapravo vježba studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i napravljen je za potrebe ispita studenta Odsjeka za produkciju, Andreja Hamzića.

Tekst koji govori Davor Golubović, ujedno i glumac u videu, zapravo je iz filma ’25th Hour’ redatelja Spikea Leeja prilagođen našem (njihovom) vremenu i prostoru. Scenarist ovog videa jest Adi Lučić, a redatelj Irfan Avdić nam je otkrio zašto je uzet baš taj monolog iz tog određenog filma.

– Monolog iz filma ’25th Hour’ redatelja Spike Leeja je za mene predstavljao jedan od onih momenata kada gledate neko djelo i pomislite ‘Zašto ovo ja nisam uradio?’ Srećom, Odsjek za produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu ima ispitini zadatak koji podrazumijeva citiranje jedne scene iz filma po želji, tako da je kolega Andrej Hamzić pristao i izabrao ovu scenu. Zajedno sa scenaristom Adijem Lučićem i glumcem Davorom Golubovićem (svi spomenuti su studenti ASU) smo krenuli razvijati koncept za našu adaptaciju. Odmah smo prepoznali kako se transpozicija ovog materijala može formulisati u snažno, aktualno djelo i pokrenuti niz društvenih i političkih pitanja, rekao je Irfan Avdić o odabiru teme.

Izdvojeni članak

Lezbijsko-feministički zbor snimio provokativni spot povodom OI u Sočiju

Scenarij Amerike nakon 11. rujna na današnjem Balkanu

Ono što su ovi dečki napravili u svom videu jest da su originalni tekst iz filma prilagodili današnjem društvu i vremenu pri čemu su poprilično uspješno secirali društvo i ove dvije riječi uputili svim grupacijama ovog društva, od nacionalnih, vjerskih i političkih do navijačkih.

– Cilj nam je bio da napravimo dramaturgiju (sličnu onoj u originalnom filmu) u kojoj će u afektivnom monologu odraz glavnog lika tražiti krivce u drugima dok na koncu ne dođe do sebe. Mi smo donijeli odluku da će se putanja njegovog monologa kretati od ivica društva i najnižih ksenofobnih i fašističkih komentara ka obračunu sa licemjernošću državnih aparata, same države, društva, pa sve do privatne sfere glavnog lika, odnosno njegove porodice, prijatelja i djevojke. Na kraju, nakon što je iscrpio sve ostale opcije, on glavnog krivca mora pronaći u sebi. To je i ideja ove ispitne filmske vježbe i mislim da je upravo ona rezonirala sa mnogim ljudima, opisuje Avdić.

Izdvojeni članak

Profesor ‘navlakušom’ provocira studente

‘Ne krivi ogledalo što je slika ružna’

Ono što ugodno iznenađuje kod ovog videa jesu komentari. Iako je video provokativan, nije za svačije uši, i na početku može dovesti do gomilanja upitnika iznad glave, pogotovo ako ne znate o kojem se filmu radi i o kojoj sceni, komentari korisnika na YouTubeu su uglavnom pozitivni i ohrabrujući. Izgleda da ipak nije sve tako crno i negativno i da su ljudi shvatili poantu cijele priče.

– Naravno kada se bavite osjetljivim temama, morate biti svjesni rizika i odgovornosti. Mi smo pozitivno iznenađeni da je ipak puno više gledatelja iz Bosne i Hercegovina ali i iz regije protumačilo video na pozitivan način, te čak u komentarima priznali osjećaj stida koji su osjetili na kraju videa, nakon što ih je početak filma entuzijastično ponio u vrtlog primitivizma. Neplanski, sam čin gledanja video na internet platformama koje omogućuju i komentarisanje sadržaja, postao je svojevrsan performans ogledala pojedinaca koji ostavljaju komentare. Izdvojio bih jedan komentar koji po mom mišljenju zaključuje cijelu ovu priču: ‘Ne krivi ogledalo što je slika ružna’, zaključio je Avdić.

Ekskluzivno smo doznali i da će Avdić u travnju još nepoznatog datuma gostovati na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti kada će se premijerno izvesti jednočinka ‘Zezanje’. Predstava je nastala kao projekt Regionalna mreža, a predstave koje su se radile u suradnji studenata iz država bivše Jugoslavije će biti prikazane u Zagrebu, Cetinju, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani i Skoplju.