Pretraga

[VIDEO] Srednjoškolci snimili film o tome kako su epidemija i zatvaranje škola utjecali na njihova prijateljstva

A- A+

Jedan od najvećih problema s kojima su učenici suočeni tijekom izvođenja nastave na daljinu izostanak je klasične socijalizacije i druženja s vršnjacima. Primjerice, jedno od češćih pitanja među osmašima i maturantima, ono je hoće li se imati prilike vratiti u školu kako bi se oprostili od razrednih kolega. Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin, smjera medijski tehničar snimili su kratki film o tome kako je epidemija koronavirusa utjecala na njihova prijateljstva.

Screenshot iz filma ‘Generacija Z’

‘Generacija Z’ naslov je filma kojeg su snimila petorica budućih medijskih tehničara iz Elektrostrojarske škole Varaždin – Tin Josip Sokol, Dorian Domiter, Dominik Herenčić, Darijan Špac i Josip Dergez. U njemu su željeli prikazati kako izgleda njihovo prijateljstvo za vrijeme epidemije koronavirusa.

Dva tjedna radili na filmu

Izdvojeni članak

Sestre snimile video o online nastavi: Veliki odmor provode na terasi s pogledom na more

– Ideju nam je predstavio prof. Tibor Bun tako da nam je u Google Classroom poslao link za prijavu na aktivnost Mlade snage Dom grade i tada sam odlučio sastaviti peteročlanu ekipu koju činimo ja, Dorian, Dominik, Darijan i Josip. Prof. Bun je naš profesor Videa i htio je vidjeti da li možemo napraviti film. Profesor je bio veoma iznenađen i ponosan je na nas i naš rad, kaže nam Tin Josip.

Na ovom kratkom filmu radili su čak dva tjedna.

– Prva tri dana sam ja pisao i uređivao scenarij, nakon toga sam predstavio scenarij ostalim članovima i počeli smo snimati scene. Pošto je bilo navedeno da ne možemo skupa raditi zbog koronavirusa, svi smo sami radili i sve sami snimili. Nakon toga smo sve materijale poslali Dorianu koji to montirao. Kada je Dorian montirao, on je meni slao dijelove filma da provjerim da li je dobro montirano i treba li neke snimke ponovno snimiti, prepričava nam Tin Josip.

‘Korona je puno toga promijenila’

Izdvojeni članak

Studenti organiziraju online gledanje filma: Pridružite im se besplatno, neovisno o tome idete li na faks

Posebna zanimljivost njihova filma pojavljivanje je Kai Yua iz Taiwana. On je u Varaždin došao na razmjenu, ali se zbog epidemiološke situacije morao vratiti kući.

– Poslije pet dana ja i Dorian smo došli na ideju da stavimo Kai Yua u film i da imamo snažan kraj filma. Kai Yua smo tada pitali da li želi biti u našem filmu i on se odmah složio s nama da bude u filmu. Jedini problem su nam bile vremenske zone pošto je Kai Yu iz Taiwana, no i to smo riješili, kaže nam naš sugovornik.

Za kraj smo ga pitali i da nam otkrije što se u odnosu petorica prijatelja promijenilo otkada je počela epidemija.

– Korona je puno toga promijenila. Više se ne viđamo i ne družimo toliko koliko smo se prije, ne idemo na kave i ne sjedimo u školskim klupama. No nije sve loše. Iskreno mislim da smo se sada povezali još više nego prije. Više si pomažemo u virtualnoj školi i razgovaramo svaki dan. Gledamo Netflix skupa, na pozivima smo i pokušavamo izdržati karantenu, veli Tin Josip, a film mladih Varaždinaca možete pogledati u nastavku.