Pretraga

[VIDEO] Zašto učenici više vole teretanu nego Tjelesni? ‘Zbog zvijezde još uvijek imam blagi PTSP’

Na panelu ‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?’ konferencije portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici raspravljali smo s nastavnicima Tjelesne i zdravstvene kulture, ali i s učenicima, o tome zašto se voli ili ne voli ovaj predmet. Učenik i član Hrvatskog debatnog društva koji je sudjelovao na panelu ispričao je svoje iskustvo s Tjelesnim, ali i što je primijetio kod svojih kolega iz razreda.

Antonio Vrabec, učenik i član Hrvatskog debatnog društva na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Većina učenika sjeća se onog osjećaja anksioznosti kada su došli na sat Tjelesne i zdravstvene kulture, a u dvorani ih je dočekao – kozlić. Strah od pada koji uključuje poniženje i smijeh od ostalih vršnjaka u potpunosti prevlada tako da, ako i imaju sposobnosti preskočiti kozlić, neće to biti u stanju napraviti. Upravo je sličnu situaciju doživio i panelist na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici na panel raspravi ‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?‘.

– Dan danas imam blagi PTSP zbog gimnastike u osnovnoj školi zbog zvijezde iz koje sam dobio jedinicu jer ju nisam mogao napraviti čime se stvara ta odbojnost prema predmetu. A opet, kada gledam ovu skupinu učenika koja je iznimno motorički talentirana, isto sam imao priliku iz prve ruke vidjeti kako često takvim pojedincima nastava Tjelesnog, baš zbog tih istih kriterija, nije dovoljno izazovna i nije im zanimljiva i njima je dosadno na nastavi pa ni oni samim time nemaju baš neku motivaciju, ispričao je Antonio Vrabec, učenik i član Hrvatskog debatnog društva.

@srednja_hr Što vi kažete – teretana ili tjelesni? #srednjahr #justsrednjathings #srednja #tzk #tjelesni #teretana ♬ original sound – srednja_hr

Zato je mnogima logičniji izbor baviti se nečime, poput teretane, izvan škole i van Tjelesnog.

– U teretani mogu raditi nešto izazovnije, a ovi drugi, kojima Tjelesni ide lošije, mogu otići negdje gdje im se nitko neće smijati i gdje neće dobiti lošu ocjenu zbog toga što nešto ne mogu napraviti, poručio je Antonijo.


Cijeli panel i što su nastavnici tjelesnog rekli što oni misle o ovoj temi možete pogledati ako se pretplatite putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+, a o svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.