Pretraga

[VIDEO] Zero waste božićni ukrasi koje možete raditi s učenicima, evo kako ih napraviti

A- A+

Ako do sada niste okitili školu i učionice ili svoje domove, donosimo vam tri ideje za božićne zero waste ukrase koje možete raditi s učenicima ili sa svojom djecom. Skoro sve što vam je potrebno možete pronaći u svom domu, a učenici i djeca će se zabaviti, ali i naučiti kako se i od stvari koje inače bacamo mogu napraviti ukrasi ljepši od onih koje bismo inače kupili u trgovinama. A i zajedničkim radom stvorit ćete im nezaboravne uspomene i potaknuti njihovu kreativnost.

Božićni zero waste ukrasi koje su napravile novinarke naše redakcije | Foto: srednja.hr

Izrada božićnih ukrasa uvijek je zanimljiv i zabavan projekt, posebice kada se takve stvari rade u školi. To su stvari koje će učenici pamtiti kao lijepo sjećanje iz školskih dana, a mi vam donosimo tri ideje za božićne zero waste ukrase. Na taj ćete način pokazati učenicima da one stvari koje bismo inače bacili i time zagadili okoliš ipak možemo iskoristiti za neke druge i puno ljepše stvari. Ove ukrase možete raditi i doma sa svojom djecom, a učenicima možete reći da potrebne stvari donesu od doma.

1. Patuljci od starih ‘rasparenih’ čarapa i/ili stare veste

Posljednjih godina sve su popularniji patuljci s velikim kapicama i nosovima. I dok u trgovini znaju koštati i više od 50 kuna, na vrlo jednostavan način ih možete napraviti sami. Sve što vam treba je: stare i/ili rasparene čarape, riža, gumene gumice, špaga ili vuna. Napunite jednu čarapu rižom, tak oda dobije ‘bucmasti’ i kuglasti oblik kako bi patuljak mogao stajati. Zavežete vrh čarape jednom gumicom, a drugom gumicom napravite kuglicu od riže koja će biti nos patuljku. Druga čarapa bit će ‘majica’ patuljku, a treća čarapa kapica. Ako želite da vaš patuljak ima i bradu, možete ju napraviti od vune. Ako imate i pištolj za vruće ljepilo, možete za kapicu patuljku iskoristiti i stare kape ili veste, a ako nemate poslužit će vam igla i konac pa možete i zašiti kapicu.

2. Božićna zvijezda od ‘škarnicla’

Ako odvajate otpad i česti ste gost u pekarama, onda sigurno odvajate ‘škarnicle’ koji nisu zamašćeni. Ako ih imate dovoljno, otprilike njih pet do deset i ako ih niste zgužvali nego lijepo složili, onda možete od toga napraviti prekrasnu božićnu zvijezdu za ukrašavanje prostora. Sve što vam treba jesu dakle škarnicli (ako ih nemate, možete ih pronaći u nekim trgovinama ili možete ‘žicati’ iz pekare da vam daju ako imaju viška), ljepilo (dovoljno je ono u sticku) i špaga koju ćete iskoristiti da zvijezde negdje izvjesite. Zalijepit ćete škarnicle jedne na druge, nacrtati određeni uzorak koji ćete izrezati škarama i raširiti škarnicle kao harmoniku. Tako ćete dobiti prekrasnu veliku božićnu zvijezdu, a različitim izrezivanjem i drugačije oblike.

Zvijezda od škarnicla | Foto: srednja.hr

3. Kapice od role WC papira

Za ove ukrase, koje možete staviti na bor umjesto kuglica, potrebne su vam role iskorištenog WC papira, a samo vuna i škare ili možete ‘rasplesti’ neku staru kapu pa to iskoristiti za ove ukrase. Izrezat ćete rolu WC papira tako da dobijete prstene ili kolute, centimetar do dva širine. Izrezat ćete vunu na jednaku dužinu i njome obrubiti taj ‘prsten’ koji ste izrezali od role. Trakice vune koje vise preokrenut ćete tako da ju progurate kroz rupu na drugu stranu, zavežete ‘kuglicu’ kao što to izgleda na pravoj kapi i odrežete višak vune, ali ostavite jednu nit vune kako biste kapicu mogli staviti na bor.

Kapica od vune i role WC papira | Foto: srednja.hr

Kako točno izgledaju svi postupci za ove ukrase pogledajte u videu niže!

@srednja_hr Predložite nastavnicima da ih napravite u školi! 🎄 #srednjahr #skola #bozic #božić #bozicniukrasi #zerowaste #handmade #dekoracija #christmas #christmascrafts #christmasdecorations #ucenici #učenici #nastavnici #nastava #škola #profesori #ucitelji #ucitelj #uciteljica #school #osnovnaskola #osnovnaškola #osnovna #srednjaskola #srednja #fyp #foryou #foryoupage ♬ Christmas song “Jingle Bell” – 3KTrack