Pretraga

Više nema izgovora ako ne znate crtati: Pronašli smo alat koji može olakšati nastavu STEM predmeta

A- A+

Chemix je besplatni alat koji crta laboratorijski pribor. Od kemijskog posuđa poput epruveta, pipete i plamenika, do pribora za biologiju kao što je mikroskop. Magneti i voltmetar također su dio kategorije ‘Fizika’. Sve to možete sklopiti kao crtež i potom preuzeti kao fotografiju, besplatno. Ovakav alat za učenje i pokuse zasigurno može olakšati učenicima, studentima i profesorima nastavni proces, a pogotovo onima koji nisu vješti u crtanju rukom.

Foto: Louis Reed, Unsplash

Chemix je besplatni online alat kojim se može nacrtati laboratorijski pribor i školski eksperimenti Kemije, Biologije i Fizike. Alat je to koji može pomoći učenicima, studentima i nastavnicima, a u 2022. godini koristilo ga je više od 150.000 ljudi. Proučili smo alat te u nastavku donosimo kratki vodič kako ga koristiti. Koristan može biti za pisanje laboratorijskog dnevnika, a i za učenje o pokusima.

Možete mijenjati boje tekućina, ali i imenovati posuđe

Kada otvorite Chemix, odmah vam će se prikazati stol, čaša i Erlenmeyerova tikvica. Na lijevoj strani imate nekoliko izbornika u kojem se nalaze različito kemijsko posuđe i pribor. Izbornici su poredani u kategorije Kemija, Biologija, Fizika, Zagrijavanje, Mjerenje, Transport, Destilacija, Dodaci i Oblici. Kada na lijevoj strani kliknete na neki od pribora, on će vam se pojaviti desno na prikazu crteža.

chemix

Kemijsko posuđe | foto: Chemix

Istodobno se otvara i izbornik na desnoj strani gdje možete povećati ili smanjiti veličinu te, ako odaberete ‘Liquid’, primjerice odabrati koliku količinu tekućine želite u nekom posuđu, koju boju tekućine želite te druge specifičnosti, ovisno o samom priboru. Tako možete prikazati cijeli kemijski pokus, a potom i imenovati svaki pribor. To napravite tako da u gornjem izborniku kliknete na slovo ‘A’, zatim mišom kliknete na prikaz crteža te ćete tada moći upisati, na primjer, ime nekog posuđa, a pojavljuje se i strelica koja pokazuje na taj pribor.

chemix

Biologija | foto: Chemix

Moguće je prikazati i leće

Pod kategorijom Kemija tako možete pronaći epruvete, epruvete s cjevčicom, čaše, Erlenmeyerovu tikvicu, okruglu tikvicu, kadu, kivete, bocu štrcaljku, lijevak, filtar papir, stalak, mufu, kromatografski papir, eksikator i slično. U odjeljku Biologija možete uzeti Petrijevu zdjelicu, mikroskop, ali i list, drvo, sjemenke, krumpir, kulture bakterija, Sunce i teglu. U kategoriji Fizika čekaju vas baterije, kabeli, ampermetar, voltmetar, žarulje, diode, magnet, elektrode, leće, ogledalo, prizma, rampa i opruga.

chemix

Fizika | foto: Chemix

Pod Zagrijavanje, odnosno Heating, pronaći ćete plamenik, vatru, čajnik, škare i slično. U kategoriji Mjerenje nalazi se pipeta, menzura, bireta, dinamometar, ravnalo i tako dalje. Pod dodacima možete pronaći i mjehuriće, kristale, dim, slavinu, oko, ruku, stol, lampu, balon, sat, rukavice, naočale, laboratorijsku kutu, škare, spajalicu, računalo i kameru. Kada ste gotovi sa svojim prikazom i želite preuzeti fotografiju, u gornjem izborniku pritisnite ‘Download Image’ ili samo CTRL i E. Odaberete format i fotografija je preuzeta na vaše računalo.