Pretraga

Vrhunski sportaši koji su se proslavili i na filmskom platnu

A- A+

Kada primjerice muzičke zvijezde završe na filmskom platnu, to ne smatramo ničim neuobičajenim. Boravak na sceni je nešto što veže pjevanje i glumu, te se često ove umjetnosti i djelatnosti isprepliću. No, kada vrhunski sportaši završe na ekranu, a uz to zabilježe zapaženu ulogu, to je već iznenađujuće. Izdvojili smo za vas nekoliko glumica i glumaca kojima je to uspjelo.

Vinnie Jones iz igračkih dana

Starleta je termin koji se tek što je pridošao u hrvatski jezik koristio u njegovom izvornom engleskom značenju, dakle mlađa glumica koja se dokazuje igrajući manje, često seksi uloge te se nada da će dobiti značajniju rolu na filmskom platnu. Međutim kasnije smo proširili opseg značenja ove riječi te ga koristimo za ženske osobe koje se stalno pojavljuju u medijima, a nije potpuno jasno čime se bave. No, junaci iz našeg teksta su potpuna suprotnost. Oni osim što su napravili vrhunske sportske karijere, uspjeli su se proslaviti i na filmskom platnu. Izdvajamo najpoznatije.

Izdvojeni članak

Kad pjevači postanu glumci

Vinnie Jones

Rođeni Englez bio je nogometni reprezentativac, čak i kapetan Walesa, budući da su mu roditelji iz te zemlje. Nastupao je za sedam klubova u svojoj 15-godišnjoj profesionalnoj nogometnoj karijeri, među njima i za veliki Chelsea te bivše premijerligaše Queens Park Rangers i Wimbledon. Ništa manje bogata nije ni njegova filmska karijera. Do sada je zabilježio 73 filmske uloge, s tim da su fanovima najdraži ostali njegovi početni filmski angažmani u filmovima ‘Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške’, ‘Zdrpi i briši’ te ‘Mean Machine’.

Jason Statham

Ponovno jedan Englez, koji se proslavio i u sportu i u glumi, međutim nije ni blizu riječ o nogometu. Naime Jason se bavio ronjenjem te je čak bio član britanskog olimpijskog tima u ovom sportu. Najveći mu je uspjeh 12 mjesto na Svjetskom prvenstvu u ronjenju. No, na filmu se itekako proslavio, a zanimljivo da je od djetinjstva prijatelj s Vinniem Jonesom s kojim je glumio u sva tri gore spomenuta filma. Statham je zapažene uspjehe ostvario glumeći i u filmovima ‘Ubrzanje’, ‘Transporter’, ‘London’ i ‘Dobar posao u Italiji’.

Michael Jordan

Po mnogima najbolji košarkaš svih vremena. Osvojio je šest NBA prvenstava isto toliko puta bio MVP finala. Poslije karijere se vrlo uspješno bavio i golfom, a zapaženu filmsku rolu ostvario je u avanturističko – animiranoj komediji ‘Space Jam’, gdje naravno igra samog sebe. U filmu spašava NBA zvijezde od opakih vanzemaljaca uz pomoć najpoznatijih junaka iz crtića.

Estella Warren

Kanadska je glumica te bivša sinkronizirana plivačica. Tri puta je u ovom sportu bila prvakinja svoje zemlje, a bila je i treća juniorka svijeta. Ostvarila je 29, što filmskih i serijskih uloga, a najpoznatija je u Burtonovom ‘Planetu majmuna’.

Kareem Abdul Jabar

Sjajni košarkaš zauvijek upisan u povijest ovog sporta. Osvojio je šest NBA titula, dva puta bio najkorisniji igrač finala, a šest puta sezone. Uz sve to stigao odraditi 19 uloga u filmovima i serijama, a najpoznatija je ostala ona u ‘Airplaneu’ iz 1980. dok je još bio itekako u naponu karijere.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac snimio film s poznatim glumcima

Eric Cantona

Karizmatični je francuski nogometaš, koji je bio poznat kao vrsni strijelac, ali i ekscesna ličnost, koja se znala sukobiti sa sucima svojim i protivničkim igračima, ali i navijačima. Nakon karijere uplovio je u glumačke vode te je do sada imao 23 role, od kojih se izdvaja ona u filmu ‘Elizabeth’, koji je na kraju osvojio i Oscara.

Carl Weathers

Bivši profesionalni igrač američkog nogometa, nastupao za Oakland Raiders. No kao i njegovi prethodnici u ovom tekstu, nije se nakon karijere odlučio baviti trenerskim poslom, nego se odlučio okušati u glumi. U tome je bio vrlo uspješan, budući da je ostvario 60 uloga, među kojima se ističu one u sagi o Rockyu, gdje igra bahatog boksačkog šampiona.