Pretraga

Zabrinjavajući trend: Jedna od pet 15-godišnjakinja ‘vejpa’

A- A+

Statistika pokazuje da se udio 15-godišnjakinja u Engleskoj koje puše električne cigarete udvostručio od 2018. godine, što uveliko zabrinjava doktore. Konkretnije, 21 posto 15-godišnjakinja priznalo je da je prošle godine ‘vejpalo’, odnosno konzumiralo e-cigarete.

Foto: Unsplash

Rast tinejdžera koji puše električne cigarete sve je veći, a to pokazuje i nova statistika iz izvješćaSmoking, Drinking and Drug Use Among Young People in England 2021′ .

Rekordno visoke razine ‘vejpanja’

Naime, statistika navodi da je 21 posto 15-godišnjih djevojaka u Engleskoj ‘vejpalo’ u 2021. godini, odnosno konzumiralo e-cigarete, što je dvostruko više u odnosu na podatke iz 2018. godine. Kod dječaka iste dobi situacija je nešto bolja, pa se tako navodi da ih je prošle godine ‘vejpalo’ 14 posto.

Ipak, najzabrinjavajuće je to što 12 posto učenica redovno ‘vejpa’. Posljednji put kada je razina redovnog pušenja bila tako visoka bila je 2010. godine, kada ih je 14 posto priznalo da su redovni pušači. Uz to, sveukupni broj mladih korisnika e-cigareta rekordno je visok. U 2021. godini devet posto učenika je ‘vejpalo’.

Slična je situacija i u drugim dijelovima svijeta, pa tako istraživanje iz 2019. pokazuje da je broj mladih Amerikanaca koji ‘vejpaju’ porastao za enormnih 1.800 posto od 2011. godine. Preciznije, 27.5 posto svih srednjoškolaca u Americi puši električne cigarete, što je uistinu zabrinjavajuće.

Izdvojeni članak

Treba li ovako i kod nas? Jedna zemlja će u potpunosti zabraniti cigarete mlađim generacijama

Alkohol i droga nije više ‘in’

Međutim, s povećanjem pušača e-cigareta, smanjio se broj mladih pušača ‘pravih’ cigareta. Tako, primjerice, statistika pokazuje da je broj učenika koji puše pao s pet posto na tri posto, što je rekordno niska razina. Također, svega 12 posto srednjoškolaca izjavilo je da je probalo cigaretu – najmanji broj od 1982. godine.

Mladi smanjuju i korištenje upotrebe alkohola i droga. Prošle je godine 18 posto djece od 11 do 15 godina u Engleskoj probalo droge, dok ih je 2018. 24 posto probalo drogu. Također, 40 posto učenika prošle je godine izjavilo da su pili alkohol, što je pad u odnosu na 44 posto u 2018. i 2016. godini.

No, statistika sugerira da je pandemija možda igrala važnu ulogu u padu upotrebe droga, jer je lockdown početkom 2021. godine ograničio priliku za druženje mladih ljudi izvan škole.