Pretraga

Treba li ovako i kod nas? Jedna zemlja će u potpunosti zabraniti cigarete mlađim generacijama

A- A+

Novi Zeland će u potpunosti zabraniti pušenje za mlađu generaciju. Prema tom planu, oni koji danas imaju 14 godina ili manje nikada neće legalno moći kupovati duhan.

Foto: Unsplash

Novi Zeland planira svake godine povećavati dobnu granicu za kupnju cigareta, s ciljem da stvore generaciju koja više neće pušiti. Prema planu koji je iznijela novozelandska pomoćnica ministra zdravstva, dr. Ayesha Verrall oni koji danas imaju 14 ili manje godina u budućnosti više neće moći legalno kupiti duhan, prenosi The Guardian.

Smanjuje se količina nikotina u proizvodima i bit će manje dostupni

Osim podizanja dobi za legalnu kupnju duhana, predstavljene su još neke mjere koje uključuju redukciju količine nikotina u duhanskim proizvodima, smanjenje broja mjesta na kojima se cigarete mogu legalno prodavati te pojačano financiranje ustanova za liječenje ovisnosti.

– Želimo osigurati da mladi nikada ne započnu s pušenjem pa ćemo učiniti ilegalnim prodaju  duhanskih proizvoda novim generacijama mladih. Kada zakon stupi na snagu, mladi koji imaju 14 godina neće moći legalno kupiti duhan, kazala je Verrall, prenosi The Guardian.

Inače, broj pušača na Novom Zelandu je u padu pa je tako prema posljednjim podacima iz 2018. iznosio 11,6%, dok je desetljeće prije iznosilo 18%. No, u Ministarstvu zdravstva zabrinuti su zbog visokog postotka pušača među autohtonim stanovništvom Maora, koje iznosi 29%.

Izdvojeni članak

Je li pušenje i dalje najveći studentski porok? ‘Sori stari – ja uživam u svojim cigarama i pusti me na miru’

Dio oporbe protiv

Ovaj potez zdravstveni stručnjaci pozdravljaju, ali neke političke stranke u Novom Zelandu baš i ne. Oporba tvrdi kako će smanjenje nikotina u duhanskim proizvodima zadati veliki udarac siromašnijim ljudima jer će sada morati kupovati više cigareta i više pušiti kako bi došli do iste doze nikotina. Verrall na to odgovara kako je zakonsko smanjenje nikotina već istraženo te se pokazalo korisnim u  odvikavanju od pušenja.

Jedan od argumenata protivnika je i da će zbog ovih ograničenja porasti crno tržište, a iz novozelandske vlade tvrde kako se već sada u Novom Zelandu smanjuje količina prokrijumčarenog duhana.

Javno savjetovanje oko ovih zakonskih propisa već je završeno, a sada ide u zakonsku proceduru u kojoj ne bi trebalo biti prepreke jer je tzv. ‘Smokefree 2025.’ plan laburista, a stranka drži većinu u novozelandskom parlamentu. Zamjenica ministra Verrall kaže kako će propis biti uveden 2022., s tim da nova dobna granica za prodaju i kupnju cigareta na snagu stupa 2023, prenosi The Guardian.