Pretraga

[Zadnja klupa] U razred je došao problematični Fićo iz Dubrave

A- A+

Ušao je u razred ruku pod ruku s Raskom. Imao je nabijenu šiltericu pa ga nisam dobro vidio. Očekivali smo ga, bio je najavljen kao novi učenik u razredu. Došao je iz Dubrave s kojom nismo imali dobre odnose, a sada nam je dolazio jedan njihov u naše redove. Raska mu je rekla da skine kapu i da se predstavi. Skinuo ju je brzo, ali prestrašeno. Rekao je, ja sam Fićo i dolazim iz Dubrave.

Nije bio pričljiv, ali zainteresirao je cure kao netko novi i drugačiji. Bio je niskog rasta, a šilterica mu je bila lajt motiv. Vrlo brzo je opravdao stereotip o dečku iz Dubrave. Iako smo mislili da smo glavni jer smo u 6. razredu kupili auto, Fićo je probao travu još u 4. razredu, ali mu se nije svidjela pa je već tada i prestao. Cigareta se pak nije mogao ostaviti te mu je bijeli Ronhill uvijek bio pri ruci. Tada je koštao 11 kuna, tako da bi netko dao šest kuna, a drugi medvjeda pa bi dijelili po pola.

Prve sukobe nije trebalo dugo čekati

Možda je Fićo bio iz zloglasne Dubrave, ali imali smo i mi svoje mlade alfa mužjake koji su željeli zauzeti što veću kontrolu nad razredom. Činili su to konstantnim i sveprisutnim nasiljem u 6. c. Iako se nekima to nije svidjelo, bili bi neizbježno uvučeni u vrtlog, jer svako nasilje zahtjeva i svoju žrtvu.

Izdvojeni članak

[Zadnja klupa] Ekipa iz 6. c razreda kupila Yugo 55 za 500 kuna

Fićo je imao određenu drskost, ali i ulični odgoj, koji ga je sprječavao da udara one koji su slabiji ili one koji se ne žele tući. Imao je to gotovo uvijek, barem do sata Glazbenog. Vladala je strka, morali smo se podijeliti u dvije grupe i pjevati. Pritom smo šetali po razredu, profesorici bujne i kovrčave kose je to bilo u redu. Taman iza nje, stajali su Tompa i Fićo. Nešto su se raspravljali, Tompa je izvalio neku neukusnu šalu, nešto u stilu da bi Fićo trebao prestati pjevati jer zbog njega krvare uši. Nije dugo trebalo čekati.

Fićo je izvadio iz džepa svoja dva glavna oružja iz Dubrave, a koja su bila uz njega u svim trenucima. Nije ih se libio koristiti kada su bila potrebna, a procijenio je kako je ova šala bila previše te da se mora obraniti. Jednostavno nije imao izbora. Izvadio je svoje šake, i u stilu poluautomatske puške, krenuo udarati Tompu po trbuhu. Valovi udarca i nevjerice širili su se od želudca mojeg najboljeg prijatelja iz 6. c razreda sve do njegova lica. Trajalo je to možda tri do četiri sekunde, tijekom kojeg je iz oružja ispalio možda osam do deset udaraca. Spustio je oružje, Tompa je dolazio do daha, a ja sam ostao ukipljen u klupi. Počeo sam se derati, iz nemoći, ali i iz želje da na nekog drugog prebacim odgovornost obrane svojeg prijatelja. Derao sam se da Fićo udara Tompu, ali već je sve bilo gotovo.

Deset sekundi nakon što je tijekom Glazbenog pretrpio šaketanje, metar iza leđa profesorice i mene kao jedinog svjedoka, Tompa se počeo ispričavati. Potpisao je kapitulaciju, Fićo je osvojio razred, a  Dubrava je službeno stigla u razred.

https://www.facebook.com/zadnjaklupaa/posts/1528256900565340

Nasilje, cigarete i prvi izlasci

Fićo je među prvima krenuo izlaziti u klubove. Popularno mjesto je bila Šalata petkom, tamo je uglavnom izlazila njegova ekipa iz Dubrave, a on je povukao Vladu i Ivana da idu s njime. Ponedjeljkom bi se prepričavale anegdote, uglavnom teško frizirane, o tučnjavama, alkoholu koji su pili pa i curama s kojima su se barili. U kratkom vremenu, dobili smo zvijezdu razreda, koji je to bio svugdje osim na nastavi. Imao je problema sa školom, nije mu se svidjela knjiga, kao i većini. Ali, nitko od nas nije vjerovao da je škola tu da nam pomogne. Nikada nitko nije dobio individualni program s kojim bi možda zavoljeli knjigu, pa nije tako ni Fićo. Postao je još samo jedna brojka u statistici onih kojima se škola zamjerila.

Izdvojeni članak
Foto: Učionica Pravi Kut

[Zadnja klupa] Raska je počela šlatati dečke

Bio je dio ekipe koja nije slušala talijanski. Dok je razred slušao dva dodatna sata talijanskog tjedno, njih pet šest je vrijeme provodilo oko škole, a često bi išli kod Fiće na kavu. Tamo su se radile spačke i planovi za sljedeće izlaske. Uglavnom su to bili čoporativni izlasci jer drugačije se po njihovim pričama nije moglo izaći van. Ako nemaš uz sebe grupu ljudi koja te spremna obraniti, netko te može samo tako prebiti zbog krivog pogleda.

Takve priče su odjednom postale normala u razredu, a ne bi bilo red sve svaliti na Fiću. Imali smo mi već svoje postojeće aseve koji su se okolo mlatili i izazivali nerede po utakmicama. Dogodilo se to da su loši upoznali goreg. Dubrava je došla u 6. c.

Prehodni nastavci:

  1. [Zadnja klupa] Ekipa iz 6. c razreda kupila Yugo 55 za 500 kuna
  2. [Zadnja klupa] Raska je počela šlatati dečke