Pretraga

Zahvaljujući ovom rječniku više se nećete sramotiti pišući zadaćnice i esej na maturi

A- A+

Koliko ste puta proteklih dana čuli ili pročitali vijest koja je sadržavala vama potpuno nepoznatu riječ? Ili pisali poruku prijatelju, školsku zadaćnicu ili esej i željeli ispasti pametni pa iskoristili riječ neodgovarajućeg značenja? Takve situacije uskoro bi mogle postajati sve rjeđe jer je uoči nove nastavne godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio javno dostupan školski rječnik.

foto: srednja.hr

Mnogi učenici toga možda nisu ni svjesni, ali Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje nudi im nekoliko alata koji mogu biti poprilično korisni kada je u pitanju učenje materinskog jezika. Nedavno smo tako pisali o zanimljivoj igrici koja će vas naučiti razlikovati ‘č’ i ‘ć’, kao i kada se koristi dug, a kada kratki odraz jata, odnosno ‘ije’ i ‘je’. Uz to, uoči mature Institut je sastavio i interaktivni kviz hrvatskog jezika koji može poslužiti kao priprema pristupnicima državnoj maturi, a ostalima kao ispit poznavanja jezika.

Izdvojeni članak

Odlična vijest za maturante: Na webu objavljen interaktivni kviz za vježbanje hrvatskog jezika za maturu

Za početak nove školske godine Institut za hrvatski jezik i  jezikoslovlje objavio je javno dostupan ‘Školski rječnik hrvatskoga jezika’ na adresi rječnik.hr.

– Mrežni školski rječnik izrađen u Institutu i objavljen u sunakladništvu sa Školskom knjigom 2012. godine napokon je dobio svoju mrežnu inačicu. Hrvatski školski rječnik normativni je rječnik, odnosno u njemu se, osim gramatičkih podataka o riječi u natuknici, definicije njezina značenja, podataka o značenjskim odnosima u koje stupa (sinonimima i antonimima), svezama i frazemima u kojima se pojavljuje kao nosiva riječ, nalaze i podatci o njezinu normativnu statusu, poručuju iz Instituta.

Dodaju, ovaj rječnik pravopisno je usklađen s ‘Hrvatskim pravopisom’ i ‘Hrvatskom gramatikom’ Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a njegova dodatna posebnost leži u činjenici da se u mrežnoj adresi nalazi dijakritički znak (‘č’), dok je alternativna adresa rjecnik.hr.