Pretraga

Zapeli ste u gradu tijekom ljeta? Ove četiri stvari će vam to olakšati

A- A+

Iako imamo praznike kroz cijelu godinu, zato što smo snalažljivi i često spajamo blagdane i praznike s vikendima, ima nešto u ljetu zbog čega nam je ljeto skoro pa sinonim za odmor, odnosno putovanja. Ali, ne putuje se cijelo ljeto – dio se provodi i u gradu.

Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Vjerojatno među gorim stvarima na svijetu jest provesti ljeto u gradu. Još je teže ako niste na moru, ali nije lakše niti na obali. Jednostavno, gradovi se isprazne, a temperature porastu i život postaje nemoguć. Čak i kada nema toplinskog vala (a gotovo pa uvijek ima), jedva se diše. Svugdje je vruće, ali nema toga što može nadmašiti topli asfalt.

Nitko ne želi imati ljeto koje ne liči na ljeto, ali je da ugodno svaki dan jedva preživjeti… Nije. Izlasci u vrijeme zvizdana (11 h – 17 h) su nešto što se maksimalno izbjegava, a nije ni da imate preveliku želju za njima općenito. Ostati doma u udobnosti vlastite klime je najljepša stvar na svijetu. Čak i kada imate upaljenu klimu, jedva se živi.

Ali, nije da vas se nešto puno pita. Ako nemate gdje otići, naravno da ćete biti doma. Hoćete li se cijelo ljeto jadati i žaliti? Vjerojatno da, ali ne bi trebali. Tajna sretnog života jest ta da u svakom trenutku i u svakoj situaciji pronađete nešto lijepo. Shvaćamo ako vam je teško pronaći svijetlu točku na asfaltu koji se topi, ali na svu sreću, mi vam donosimo nekoliko prijedloga!

Izdvojeni članak

Praznici su, ali ljeto bez ovih stvari ne može zapravo početi: Evo i zašto

Druženja u hladu

Najbitnija stvar kada ste u gradu jest ta da se čuvate toplina. Koliko god to zvučalo kao da nije bitno, ustvari je ekstremno bitno. Zaista je moguće da vam pozli od vrućine, da vas snađe sunčanica ili da apsolutno dehidrirate. Kako biste izbjegli bilo koji od tih scenarija, ekstremno je bitno da se držite hlada.

Nekad to znači i da se sklonite u sjenu semafora dok čekate da se upali zeleno svijetlo, a nekad i to da nećete uopće izlaziti iz kuće dok se ne spusti noć. U svakom slučaju, hlad vam je omiljeni prijatelj – što zbog visokih temperatura, ali i brige o koži. Pretjerano izlaganje Suncu je uvijek opasno, pa čak i onda kada niste na plaži.

Bazeni

Ljeto je vrijeme za kupanje, i ne, ne mislimo na dugo tuširanje hladnom vodom, u nadi da ćete ponovno osjetiti kako je to kad vam je hladno. Nažalost, nemaju svi pristup plažama pa da mogu doživjeti morsko osvježenje, ali to ne znači da osvježenje ne možete potražiti na drugim mjestima. Između ostalog, i na bazenima.

Postoje dvije vrste ljudi što se tiče bazena: oni koji ih obožavaju i oni koji ih ne mogu smisliti. Pokušajte se pronaći negdje na sredini – ako nemate drugih opcija, i bazeni su odlična ideja. Čak i da se ne okupate, možete se lijepo osunčati. Osim ostaloga, plivanje u bazenu je lakše od plivanja u moru. Možda je ovo ljeto kad ćete usavršiti svoje plivanje?

Ljetna obaveza

Odmor je ljeti apsolutan prioritet, oko toga se možemo složiti. Ali, odmor nakon nekog vremena ‘dosadi’. Nama ljudima je potrebno imati svrhu, odnosno pronaći ju u nečemu. Često besposličarenje može odvesti u potpuno suprotnom smjeru, pa se umjesto odmora nađete u situaciji da se dosađujete i osjećate beskorisno.

Ljetni posao je upravo zato jedna odlična ideja, ali ako ste preumorni za to, razumijemo. No ipak, nemojte se baš u potpunosti zapustiti. Samo zato što nemaš škole/faksa ili posla, ne znači da ne morate imati obaveze. Jednostavno, zadajte si sami nekakav ‘izazov’: može to biti čitanje xy knjiga, redovit trening, učenje novog jezika ili nešto sedmo.

Sjetite se koliko vam je lako

Kad ste na rubu i samo želite pobjeći iz grada, sjetite se koliko je vama lakše. Da ste na moru, vjerojatno biste morali brinuti oko toga hoćete li naći mjesto na plaži ili ne. Posebna razina brige jest ta kako preživjeti gužve na cestama na putu do mora, a nije lako niti nositi se s ostalim turistima. Zamislite još da idete kod nekih rođaka, pa da se morate i s njima nositi… Super je vama u gradu!