Pretraga

Zašto je najbitnije mjesto na fakultetu kafić pored?

A- A+

Opće je poznato da su studenti vrlo radišan narod, vrlo vrijedan i spreman maksimalno se posvetiti svojem studiju, zanemarujući pritom svoj društveni život, ilitiga život van faksa općenito. Stoga je očito da je najbitnije mjesto na svakom fakultetu, upravo kafić pored.

Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Možda na prvu zvuči kao da nema smisla, ali ako ste zaista po cijele dane na fakultetu, onda sigurno morate uzeti barem sat vremena pauze kako biste došli k sebi i mogli nastaviti dalje. I gdje ćete to drugdje raditi nego u kafiću pored?

Izdvojeni članak

Kako i zašto se oduprijeti tome da svaka kava postane piva?

Ako ste po cijele dane na faksu, također je logično da ćete se najviše družiti upravo s ljudima koji studiraju s vama, a gdje bolje nego u najbližem kafiću, gdje ćete se onda sprijateljiti i s konobarima i doslovno postati ‘domaći’?

Ne krivim vas ako niste o tome nikada previše razmišljali, nisam ni ja. Sve dok mi prijateljica na jednoj kavi (koja je upravo bila u kafiću pored faksa) nije skrenula pažnju na činjenicu da nam je to već 4 kava taj tjedan. I bio je upravo jedan od onih luđačkih tjedana kada nemate samo normalna predavanja, već još milijun i tri dodatne stvari zbog kojih na faksu provodite po cijele dane.

Možda ta situacija zvuči depresivno, no zaista nije. Oni koje faks ne zanima neće biti na faksu niti sekunde dulje nego što je potrebno, već će se rijetko kada i pojavljivati, to vam garantiram. Takvi se ljudi često ni ne sprijatelje s ostatkom generacije, upravo zato što nemaju slične interese – jedne zanima faks i sve vezano uz njega, druge ne.

Do društva je

Iskreno, da ja nemam najbolje ljude ikada na faksu, vjerojatno se ni ja ne bih pojavljivala. Sigurno ne u ovoj mjeri koliko sam sada tamo, počela sam ozbiljno razmišljati o tome da mi ustupe jednu predavaonu kao bih mogla tamo i prespavati, ne isplati mi se plaćati smještaj zato što ga uopće ne koristim.

Šalu na stranu (haha bilo bi smiješno da nije istinito), tih sat vremena, ili više, provedenih na kavi, apsolutno doprinosi tome da se vaš rad na faksu poboljša. Nakon kave vam koncentracija poraste, još ako ste s dobrim društvom na kavi, nema razloga zašto se ne biste i bolje osjećali, nakon kvalitetnog druženja.

Ipak, ne može svaki kafić pokraj faksa (zato što ih uvijek ima nekoliko) biti jednako dobar. Morate pronaći onaj jedan u kojem se osjećate kao da ste kod kuće, onaj jedan u kojem imate svoj stol, svoje mjesto pod Suncem.

Naše mjesto

Na primjer, u našem kafiću postoji jedan stol do kojeg je nemoguće doći, zato što se nalazi zakrčen iza svih stolova, i obavezno na putu do njega zgazim dvoje ljudi, zapnem za nečiji kišobran i prolijem nečiju kavu. Sprječava li me to od toga da svaki put i dalje idemo tamo sjesti? Apsolutno ne.

S tog mjesta možemo promatrati interijer kafića, pa smo se već počeli poistovjećivati s pojedinim stvarima, a postoji i jedna slika na kojoj su razni likovi (jedan gori od drugoga) pa uvijek spontano krenemo s nekim polunatjecanjem u tome tko će smisliti bolji opis za koji lik.

I postoji još tako milijun i tri sitnica koje nam kava u kafiću pored fakulteta donosi u život i čini studiranje vrijednim studiranja. Zato što sigurno nije do toga što nakon nekoliko (sigurno previše) godina dobijete diplomu koju onda možete staviti na zid i gledati. Radi se o tome procesu koji toliko uljepšava cijelu stvar, a za kojima ne idete dok studirate.

Stoga, poanta priče jest da što više vremena provodite na kavama, družeći sa svojim kolegama i pripremajući se za razdoblje koje nam slijedi, a to je ono kolokvija, seminara, umiranja i nespavanja…