Pretraga

Želiš biti znanstvenica kad odrasteš? Opiši nam svoju priču i osvoji vrijedne nagrade

A- A+

Ususret Međunarodnom danu žena i djevojaka u znanosti organiziramo online konferenciju na kojoj ćemo ugostiti hrvatske znanstvenice, stručnjakinje i IT-jevke koje će nam dati svoju perspektivu o položaju žena u STEM području. Za sve učenice i studentice organizirali smo natječaj u kojem tražimo inspirativnu priču o odnosu sa STEM područjem, o preprekama s kojima su se možda susretale ili pak o njihovim odličnim uspjesima i velikim planovima za budućnost. Najbolje priče ćemo nagraditi vrijednim poklonima, a dobitnice ćemo proglasiti na samoj konferenciji 10. veljače!

@srednja_hr Dijelimo vrijedne Huawei nagrade za inspirativne priče učenica i studentica! Sve to povodom Dana žena u znanosti, ususret kojem organiziramo i online konferenciju. Više o natječaju i projektu pronađite preko linka u opisu profila! 👆 #stem #znanost #IT #srednjahr #student #studenti #faks #skola #natjecaj #inspo #hrvatska #fyp #fyphrvatska #justsrednjathings #huawei #ferit #koncar #syntio ♬ I Can Feel It v3 – Nick Sena and Danny Echevarria

Biti žena u znanosti i tehnologiji nekad je bila nezamisliva ideja, no brojne hrabre i pametne žene kroz povijest su svojim velikim trudom dokazale da u ovom području itekako ima mjesta i za njih. Upravo su one utrale put i otvorile vrata brojnim današnjim ženama koje svoje karijere uspješno grade u područjima koja su se tradicionalno smatrala muškima. Premda postoji velika razlika između pozicije žena nekada i danas, i dalje svjedočimo nejednakosti muškaraca i žena, a to je posebno vidljivo u STEM području.

Želimo čuti tvoju priču

Iz tog razloga pokrenuli smo projekt Žene u STEM-u, u sklopu kojeg održavamo online konferenciju i natječaj za učenice i studentice. Njime ovoj važnoj temi želimo dati dodatan medijski prostor. U prvi plan ćemo staviti prepreke s kojima se žene u STEM-u suočavaju, a posebno inspirativne priče onih koje su se s njima uspješno izborile.

Izdvojeni članak
žene u stem-u

[Žene u STEM-u] Deset STEM-ovki koje morate pratiti na TikToku

Upravo inspirativne priče sadašnjih učenica i studentica nagrađujemo u našem natječaju. Tražimo priče koje će inspirirati druge djevojke da slijede svoje snove ostvarivanja karijere u STEM-u, ali i koje će im pokazati da nisu same u suočavanju s preprekama na koje su naišle. Jesi li se susrela s nekim stereotipima kroz svoje obrazovanje zbog svojih interesa? Jesu li ti govorili da neke stvari nisu za tebe ‘jer si cura’? Kako si se izborila u tim situacijama? Što si sve u dosadašnjem obrazovanju postigla? Koji su tvoji ciljevi za život? Ako misliš da imaš priču koju trebaju i drugi čuti, prijavi je na natječaj!

Najinspirativnije priče ćemo objaviti i nagraditi vrijednim nagradama koje je osigurao Huawei. Kako bi se prijavile na natječaj, svoju osobnu priču nam pošalji u formi kratkog pisma. U njemu nam napiši sve što želiš o sebi, svojim interesima i obrazovanju.

Kako se prijaviti?

Na natječaj se prijavi ispunjavanjem obrasca koji je dostupan putem ove poveznice. Prijave su otvorene do 8. veljače u 23:59h. Dobitnice ćemo proglasiti na video konferenciji Žene u STEM-u, 10. veljače.

1. nagrada: Huawei nova 10 Pro mobitel u vrijednosti od 749€

2. nagrada: Huawei Watch GT 3 SE pametni sat u vrijednosti od 199€

3. nagrada: Huawei FreeBuds 5i bežične slušalice koje će tek doći na hrvatsko tržište, u vrijednosti oko 90€

Online konferencija 10. veljače

Konferencija će ugostiti znanstvenice i stručnjakinje iz STEM područja. Naše gošće dat će svoje perspektive o važnim pitanjima povezanim s rodnom ravnopravnošću u znanosti i STEM-u.

Naša konferencija ugostit će Petru Pejić, robotičarku i promotoricu znanosti s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) iz Osijeka; Danijelu Bursać Kovačević, jednu od najcitiranijih hrvatskih znanstvenica i izvanrednu profesoricu s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu; Mariju Mandić, istraživačicu iz KONČARA i studenticu druge godine doktorskog studija na FER-u; Miu Tadić, magistra računarstva i matematike (PMF Zagreb) i Ivonu Lipovac, magistar inženjer računarstva (FER) iz tvrtke Syntio; Andreu Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Konferenciju ćeš moći pratiti na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organiziramo video konferenciju koju ćete moći pratiti uživo, 10. veljače, na našem YouTube kanalu i natječaj za učenice i studentice kojim dijelimo vrijedne nagrade, a prijaviti se možete ovdje