Pretraga

Želite pomagati drugima? Evo gdje se sve u Zagrebu možete prijaviti za volontiranje

A- A+

Volontiranje je vrlo velikodušan i humani čin u kojem upoznajemo sebe te postajemo odgovorniji i zreliji. Prilika za volontiranje je mnogo pa se tako može volontirati u bolnicama, udrugama, staračkim domovima, ali i u organizacijama za mlade. Iako volontiranje nije plaćeno, vrijeme koje se provede volontirajući upisuje se u volontersku knjižicu te se može dobiti i potvrda o volontiranju, što može biti dodatak budućem životopisu.

volontiranje

Foto: pixabay

Mnogi srednjoškolci i studenti odlučuju se volontirati u svoje slobodno vrijeme. Pomoći drugima uistinu je velika gesta kojom radimo i na sebi jer učimo nove vještine, rješavati probleme, stječemo nova iskustva i poznanstva. Uz to, volontiranjem se promiče tolerancija i  često se izlazi iz svoje komfor zone.

Mjesta gdje mladi mogu volontirati u Zagrebu je mnogo, a mi donosimo samo neke od njih i kontakte na kojima se možete prijaviti za volontiranje.

Volonterski centar Zagreb

Na online platformi za volontiranje – Volonteki možete pronaći brojne prilike za volontiranje u Zagrebu, a uskoro i na području cijele Hrvatske. Potrebno je registrirati se i ispuniti svoj volonterski profil. Nakon toga možete se prijavljivati za sve otvorene volonterske aktivnosti.

Njih možete pretraživati i po području koje vas zanima, kao što je očuvanje okoliša i održivi razvoj, zaštita životinja, umjetnost i kultura, ljudska prava i slično. Aktivnosti možete pretraživati i po vještinama koje posjedujete te po trajanju aktivnosti. Prije volontiranja za Volonterski centar Zagreb možete podići svoju volontersku knjižicu u njihovom uredu u Ilici 29 svaki dan od 10 do 16 sati, a za sva pitanja slobodno im se obratite i na [email protected].

Hrvatski Crveni križ

U Hrvatskom Crvenom križu može se volontirati dugotrajno, kratkotrajno ili u kriznim i izvanrednim društvenim situacijama. Iz Hrvatskog Crvenog križa napominju da se volontiranjem promiče povjerenje i uzajamnost te se ljude potiče da budu odgovorni građani. Za volontiranje možete se prijaviti ispunjavanjem obrasca, slanjem e-maila na [email protected] ili se izravno javiti u društvo Crvenog križa na području gdje želite volontirati.

Izdvojeni članak

Školsko volontiranje: Učenici skupljali boce kako bi nabavi materijal pa izradili klupe za prostor ispred bolnice

Centar za mlade Zagreb

Centar za mlade Zagreb mjesto je za brojne aktivnosti i radionice u kojima sudjeluju mladi od 15 do 30 godina. Teme koje pokrivaju su obrazovanje, zapošljavanje, kultura, umjetnost, mobilnost i socijalna politika te pravo.

U Centru se uvijek možete prijaviti za volontiranje u nekoliko kategorija: PR kampanje, uređivanje i montiranje videa, pisanje i lektoriranje članaka, provođenje radionica i aktivnosti te pomoć u provođenju projekata. Prijave su otvorene ovdje. Također, ako nekako drugačije želite doprinijeti radu Centra, možete im se obratiti na e-mail adresu [email protected].

Zoološki vrt grada Zagreba

Ako voliš životinje, pozitivna si osoba i voljna učiti, Zoološki vrt u Zagrebu mjesto je gdje možeš volontirati. Uvjet je da si punoljetna osoba, volontirati možeš kada želiš, a poželjno je da to bude barem dva puta tjedno po četiri sata.

Volonteri su najpotrebniji radnim danom od 8 do 16 sati i vikendima, a volonterstvo se upisuje u volontersku knjižicu. Također, ako želiš dugotrajnije volontirati, prilikom potpisivanja volonterskog ugovora može se naglasiti da želiš potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem. Prijaviti se možete kratkim predstavljanjem na e-mail [email protected].

Izdvojeni članak
jana kaliterna volontiranje

Jana je studentica i volonterka: ‘Ne mogu zamisliti da se u slobodno vrijeme bavim ičim drugim’

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba

Želite li pomagati u radu skloništa, šetati pse, igrati se s njima i socijalizirati ih, ovo je pravo mjesto za vas. Prijaviti se možete ovdje.

Krijesnica

Krijesnica je udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. U njihovoj udruzi može se volontirati kao Mladi Mentor, u Rehabilitacijskom kampu, u pripremi poklona za djecu za vrijeme blagdana, a otvorena je i mogućnost sudjelovanja u javnim i volonterskim akcijama. Prijaviti se možete ovdje.

Hrabri telefon

Studenti psihologije, pedagogije, socijalnog rada, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta volontirati mogu na savjetodavnim linijama Hrabrog telefona i u Dječjoj kući Borovje. Prije volontiranja potrebno je proći edukaciju. Zainteresirani se mogu javiti na e-mail [email protected] ili na telefon 01/3793-000.

Udruga za autizam Zagreb

Volonteri u ovoj udruzi pomažu odraslim osobama s autizmom, provode programske i projektne aktivnosti te aktivnosti uz razvijanje socijalno prihvatljivog ponašanja, kao što je korištenje javnog prijevoza, odlazak u trgovine te igrališta i slično. Jedina potrebna kvalifikacija želja je za rad s osobama s autizmom.

Javiti se možete na e-mail [email protected] ili na brojeve telefona 01/2303-901 i 091/2303-901.

Izdvojeni članak

Umjesto na faks, 18-godišnjak s Hvara nakon mature otišao u Afriku: Volontira, a sada i prikuplja donacije za djecu koju podučava

Smiješak za sve

Udruga Smiješak za sve posjećuje bolničke odjele gdje pričaju priče djeci te također unapređuju život štićenika raznih domova i centara. Napominju da su najbolji u – osmijehu. Prijaviti se možete ovdje.

Ženska soba

Volonteri u Ženskoj sobi – Centru za seksualna prava sudjeluju u prevenciji seksualnog nasilja i postizanju rodne ravnopravnosti te doprinose pozitivnim promjenama u društvu. Za volontiranje potrebno je proći edukaciju, a sa svojim životopisom i motivacijskim pismom možete se prijaviti na [email protected]. Više informacija pronađite ovdje.

Knjižnice grada Zagreba

Volonteri doprinose razvoju i poboljšanju usluga te su uključeni u pojedine segmente rada, osim na stručnim poslovima kao što su obrada i posudba knjiga. Zainteresirani se mogu javiti na [email protected].

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

U Caritasu možete volontirati u više područja: kuće za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u smještaju djece s teškoćama u razvoju, Caritasovom prihvatilištu za beskućnike, službi tehničkih poslova i skladišta, socijalnoj službi, podjeli materijalne pomoći i slično. Više informacija možete pronaći ovdje, a prijave su otvorene na e-mailu [email protected].