Pretraga

Jana je studentica i volonterka: ‘Ne mogu zamisliti da se u slobodno vrijeme bavim ičim drugim’

A- A+

Volonterski centar Zagreb slavi 25 godina postojanja. U svojoj dugoj tradiciji pomogli su mnogima i brojne ljude uključili u volonterski rad i nesebično pomaganje zajednici. Volonter može biti svatko bez obzira na dob, ali dobro znamo kako su mladi često isključeni iz diskursa koji se tiče njihovog okruženja. Volonterski centar Zagreb ima sasvim drugačiji pristup – mladi su potaknuti na poklanjanje svog vremena kako bi svijet bio bolje mjesto.

jana kaliterna volontiranje

Foto: Jana Kaliterna

Jeste li ikada razmišljali o volontiranju, ali niste uspjeli uhvatiti dovoljno slobodnog vremena? Znate li uopće kome se javiti ako želite volontirati? Razgovarali smo s Janom Kaliternom, dugogodišnjom volonterkom Volonterskog centra Zagreb, koja nam je ispričala kako usklađuje volontiranje s fakultetom i zašto uopće volontira.

Želja za pomaganjem

Jana kaliterna je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Od malih nogu htjela baviti volontiranjem, a svoju je želju ispunila tijekom srednje škole. Njezin prvi volonterski angažman bio je u jednom zagrebačkom domu za alternativnu skrb.

– Počela sam volontirati iz želje da pomognem ljudima u potrebi te tako budem od koristi svojoj lokalnoj zajednici. Danas volontiram jer smatram ispravim darivati sebe i svoje vrijeme drugima. Uz to, volonterski je rad postao sastavnim dijelom mog života i moje svakodnevice stoga mi je teško zamisliti da se u slobodno vrijeme bavim ičim drugim, rekla je Jana.

Promoviranje volontiranja mladima

Jana je do sada volontirala u različitim organizacijama u Zagrebu. Osobito se pronašla u projektima koji uključuju izravan rad s ljudima. Najposvećenija je radu s tražiteljima azila, beskućnicima i djeco bez odgovarajuće roditeljske skrbi. S Volonterskim centrom Zagreb ima odlično iskustvo. Naglašava da su uvijek dostupni za sva pitanja te da imaju odličnu web stranicu koja omogućuje jednostavno pretraživanje volonterskih projekata i pozicija. Volonterski centar Zagreb radi na približavanju volontiranja svim društvenim skupinama, osobito mladima.

– Volonterski centar Zagreb provodi projekt u kojem volontiranje promovira u osnovnim školama. Mislim da je to super način da se djecu upozna s vrijednostima i mogućnostima koje volontiranje pruža, naglašava Jana.

Izdvojeni članak
udruga liberato

Priča o studentskoj udruzi koja mijenja kvalitetu života osoba s invaliditetom: ‘Često nas strah od neuspjeha koči’

Volontiranje u Hrvatskoj nije rašireno kao u drugim europskim zemljama

Jana je tijekom volontiranja stekla brojne prijatelje, a ističe da je volontiranje u Hrvatskoj još uvijek neprepoznato kao aktivnost koja ima izuzetno pozitivan učinak na lokalnu zajednicu.

– S obzirom na to da u sklopu fakulteta imamo izborni kolegij Volonterskog rada, dosta je mojih prijateljica i kolega uključeno u volontiranje. S druge strane, mnoge sam sadašnje prijatelje upoznala upravo kroz volontiranje. Mišljenja sam da volontiranje u Hrvatskoj, pogotovo među mladima, nije ni približno zastupljeno kao u nekim drugim europskim zemljama. Razlog tome je, pretpostavljam, manjak informiranosti i svijesti o tome da svatko od nas malim djelima može napraviti određenu razliku u društvu, smatra Jana.

Usklađivanje obveza

Jana volontira na tjednoj bazi, ovisno o rasporedu predavanja.

– Vjerujem da svi uspijemo pronaći vremena za stvari koje su nam bitne i koje volimo stoga meni vremena za volontiranje ne nedostaje. Od početka studija pa do sada, volontiranje mi je uvijek nekako bilo prioritet ali u isto vrijeme, ne želim dopustiti da mi fakultet ‘ispašta’. U vrijeme rokova se posvetim učenju i nisam aktivna kao inače, kaže Jana.

Izdvojeni članak

Maturanti pomažu malim Ukrajincima: ‘Kad smo s njima zaboravimo sve brige oko škole i mature’

Najdraži projekt

Kao najdraži volonterski projekt u kojem je sudjelovala izdvojila je program ‘Braco i seka’ kojeg provodi udruga Are You Syrious?. Ovaj program uključuje individualni rad s djecom inojezičara i njihovim obiteljima. Tijekom protekle dvije godine Jana je radila sa sedmero djece koja su dobila međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj.

Volonterski ‘zadaci’ ovise o potrebama obitelji odnosno djece. U obiteljima s djecom školskog uzrasta volontiranje se bazira uglavnom na učenju i pisanju školskih zadaća, dok se volontiranje s djecom vrtićke dobi bazira na druženjima kroz igru, odlascima u park i sličnim aktivnostima.

Kako se uključiti?

Jana poziva sve da se uključe u volonterski rad, a ako ne znaju gdje i kako početi sve informacije mogu naći na stranicama Volonterskog centra Zagreb.

– Neupitno je koliko volontiranje obogaćuje život samog volontera, no još bitnije, neizmjerno obogaćuje živote ljudi oko nas, zaključila je Jana.

Svi koji žele pokloniti svoje slobodno vrijeme u dobre svrhe mogu to učiniti registracijom u Volonteku, platformu na kojoj se mogu naći brojne volonterske aktivnosti. Ondje možete izraditi svoj volonterski profil putem kojeg možete dobivati informacije o volonterskim aktivnostima i pridružiti se obogaćenju svoje zajednice.