Pretraga

Ženski spolni sustav ne izgleda onako kako je prikazan u udžbenicima: Ovo je stvarna slika

A- A+

Profesor anatomije Josh Cottle na TikToku objašnjava kako stvari u ljudskom tijelu zapravo izgledaju i funkcioniraju, a u jednom je videu objasnio da ženski spolni sustav ne izgleda onako kako je prikazan u udžbenicima. Objašnjava da se ne radi ni o kakvoj grešci, već je prikazan tako da je učenicima lakše shvatiti dijelove ženskog reproduktivnog sustava. I dok je u udžbenicima maternica, jajnici i rodnica na slici ‘raširena’, u stvarnosti je ustvari sve zbijeno i jajnici se nalaze ispod, a ne pored maternice s lijeve i desne strane.

slika iz tiktok videa i iz udžbenika gdje s eprikazuje ženski spolni sustav

Foto: Screenshot TikTok | Facebook

Nakon što je u Hrvatskoj nedavno u javnost procurila fotografija prikaza ženskog spolnog organa u udžbeniku za 6. razred osnovne škole, koji nije prikazan izvana kao što muški spolni organ u istom udžbeniku, na TikToku je virala postao video o tome kako ženski spolni sustav zapravo izgleda. Profesor anatomije Josh Cottle na svom TikTok profilu objašnjava kako izgledaju i funkcioniraju razni dijelovi ljudskog tijela, a video o ženskom spolnom sustavu ima više od 300 tisuća pregleda.

– Ovo je prikaz ženskog reproduktivnog sustava s kojim ste svi upoznati. Lijepo je raširen da se svi bitni dijelovi poput jajnika i jajovoda, koji su postavljeni sa lijeve i desne strane, mogu lakše vidjeti. Ovo nije u potpunosti pogrešno prikazano, samo je ljepše upakirano. A u stvarnosti, kada je u ‘originalnoj kutiji’, odnosno u tijelu, izgleda dosta drugačije. Sve je zbijeno i nalazi se niže nego što možda mislite. Toliko je nisko da praktički skoro dodiruje debelo crijevo i rektum, objasnio je profesor u videu.

Ovakav prikaz ženskog spolnog sustava u udžbenicima nije pogrešan, već praktičan

U svojim videima, pa tako i u ovom, pokazao je i stvarnu anatomsku sliku ženskog spolnog organa pa upozorava gledatelje da ako ne vole takve stvari da prestanu gledati video nakon što je prikazao nacrtane slike iz knjige. Objasnio je da bi se u ženskom tijelu stvarno moglo vidjeti kako izgleda spolni sustav, da se taj dio mora ‘napuhnuti’ zrakom koliko je zapravo sve zbijeno. Uz to, u videu je prikazana i kako maternica s jajnicima izgleda u pravoj veličini te nije veća od ljudskog dlana, čemu su se mnogi začudili i komentirali kako ‘takva mala stvar može toliko jako boljeti’.

– Ja imam 50 godina i tek sada kroz vaše videe saznajem toliko stvari koje u školi i kroz život nisam naučila, hvala vam na tome, komentirala je korisnica TikToka.

Sliku realnijeg prikaza ženskog spolnog sustava možete pogledati u videu ispod.

@scibodytherapy Replying to @Mushroombrainmush lets take a look at some real images. #period #womenshealth #education #anatomyclass ♬ original sound – Josh Cottle

Problem u hrvatskom udžbeniku nastao je zbog uskraćivanja prikaza vanjskog dijela ženskog spolnog organa

Podsjetimo, profesorica Zlata Đurđević u veljači je uputila otvoreno pismo pravobraniteljicama zbog spolne diskriminacije u udžbeniku Prirode za osnovnu školu. Udžbenik, naime, detaljno opisuje muške spolne organe, dok potpuno izostavlja opis ženskih spolnih organa. Tvrdila je tada da u ovoj formi udžbenik potiče stid i nesigurnost kod djevojčica, ističući ih kao podređene. Đurđević je naglasila kako je to primjer mizoginije u obrazovanju, pa i spolne diskriminacije djevojčica, a o svemu se očitovala i Školska knjiga.

– Na prikazu koji gospođa Đurđević smatra spornim nisu označeni svi dijelovi ženskog spolnog organa naprosto zato što usvajanje ishoda propisanog u kurikulumu 6. razreda ne zahtijeva tako detaljan prikaz, rekli su nam tada Školske knjige.

Izdvojeni članak
udžbenik iz prirode 6. razred školska knjiga

Gaf u udžbeniku iz Prirode za 6. razred, profesorica: ‘Ovo je mizoginija i ponižavanje djevojčica’

Prema anketi na portalu naši čitatelji nisu zadovoljni udžbenicima za osnovnu školu

Stoga smo na našem portalu napravili anketu o tome koliko su naši čitatelji općenito zadovoljni udžbenicima koje danas koriste učenici u osnovnoj školi. U anketi je sudjelovalo 886 čitatelja, a najviše njih, točnije 463 glasova što je 52,26 posto, odgovorilo je kako nisu zadovoljni udžbenicima za osnovnu školu i da previše pogrešaka te da je iz njih teško učiti.

Da su uglavnom zadovoljni udžbenicima, ali da bi se neke stvari ipak mogle poboljšati slaže se 267 naših čitatelja što je 30,14 posto od ukupnog broja ljudi koji su sudjelovali u anketi. Njih 9,14 posto, odnosno 81 čitatelj je izrazio kako je zadovoljan udžbenicima, da je gradivo poprilično dobro obrađeno i lako shvatljivo. Da nisu sigurni oko svog zadovoljstva udžbenicima glasovalo je 75 naših čitatelja, odnosno njih 8,47 posto.

Rezultati ankete o zadovoljstvu udžbenicima u osnovnoj školi 12. ožujka 2024. u 15 sati | Foto: srednja.hr