Pretraga

Što se dogodi kada vam je papa test ‘neuredan’? Slijedi kolposkopija i ne, nije ono što mislite

Poželjno je da jednom godišnje odete kod ginekologa na pregled, ali i na papa test, pogotovo ako ste seksualno aktivni. Sve dok je papa test uredan, nećete morati ništa više od toga raditi. No, što se događa kada papa test pokaže neke nepravilnosti? Što sve točno slijedi nakon tzv. ‘neurednog’ papa testa, zašto se radi kolposkopija i što to uopće je, objašnjavamo sve u jednom članku kako biste znali što vas čeka i kako ne biste nepotrebno paničarili.

Pregled kolposkopom | Foto: Screenshot YouTube

Za početak, ponovimo gradivo – što je uopće papa test? Papa test je, prije svega, bezbolan ginekološki ‘zahvat’ prilikom kojega se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Papa test služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice, ali i promjena koje mu prethode. Papa test bi se trebao raditi jednom godišnje, posebice žene koje su seksualno aktivne, a to se odnosi i na mlade djevojke kada napune 18 godina.

Papa test je neuredan – samo bez panike

U prosjeku se nalaz čeka mjesec dana, a nekada i dulje, a ginekolog će vas najčešće nazvati ako nalaz bude pokazao nekakve promjene koje bi mogle (ali i ne moraju!) naznačiti početak nastajanja karcinoma. Iako vjerojatno nema većeg stresa nego kada vam nakon nekoliko tjedana od ginekološkog pregleda i papa testa zazvoni mobitel, to ne mora uvijek značiti da je sve ‘crno’.

Kada se takav poziv dogodi, važno je ostati smiren i ne unaprijed zaključivati i zamišljati najgore moguće scenarije. Bilo da vas zove ginekolog ili medicinska sestra, pažljivo slušajte što će vam reći, a po potrebi ju zamolite da vam i ponovi kako biste si stigli zapisati jer ćete čuti toliko novih riječi i izraza da ćete morati ‘guglati’ što vam je upravo rečeno. A onda ćete shvatiti da ‘guglanje’ baš i ne daje neke rezultate.

Izdvojeni članak

Djevojke nemojte ovo zanemariti: Provjerite gdje možete posjetiti ginekologa i besplatno napraviti PAPA test

Četiri su glavne stavke koje morate razlikovati na nalazu papa testa

Kako vam ‘guglanje’ ne bi donijelo više pitanja nego odgovora, u ovom članku pronaći ćete odgovor na većinu pitanja poput – što se događa kada vam je papa test neuredan, kako pročitati nalaz papa testa i što je kolposkopija.

Četiri su glavne stavke koje morate razlikovati na nalazu papa testa – oznake ASC-US, ASC-H, LSIL i HSIL. Prva oznaka, ASC-US znači da su u uzorku tkiva prisutne atipične stanice neodređenog značenja, odnosno ne zna se jesu li promjene povezane s HPV-om ili ne.

ASC-H znači da su prisutne atipične stanice koje mogu biti povezane s abnormalnim promjenama višeg stupnja što se dodatno označava oznakama CIN II ili CIN III, dok je CIN I oznaka za promjene najnižeg stupnja koje ne moraju ništa značiti.

LSIL znači da su prisutne promjene povezane s HPV-om ili CIN I, a HSIL znači da je prisutan CIN II, CIN III ili CIS što može označavati prisutnost karcinoma pločastih stanica.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće: Mladi sve više oboljevaju od ove vrste raka

Prva stvar nakon neurednog papa testa – cervikalni brisevi za spolne bolesti

Za primjer ćemo uzeti CIN I situaciju u kojoj nema naznake da je promjena stanica povezana s HPV-om. Prvo što ćete napraviti jest obaviti cervikalne briseve kod svojeg ginekologa. Pomoću tih briseva se otkriva je li u pitanju neka spolno prenosiva bolest, uključujući i HPV koji mogu uzrokovati takve promjene na stanicama. Cervikalni brisevi su gotovo bezbolni,odnosno osjeti se malo jače ‘grebanje’ tijekom uzimanja briseva, kao da vas netko noktom grebucka po koži.

Izdvojeni članak

Bolna istina: Svaka druga spolno aktivna osoba zaražena je HPV-om

Kolposkopija nije kolonoskopija!

Nakon toga, ginekolog će vas poslati na jedan pregled koji se može nazvati i zahvatom – kolposkopiju. Ne, ne radi se o kolonoskopiji, to nije ni približno slično tome niti se radi o operaciji. Kolposkopija se radi pomoću mikroskopa zvanog kolposkop koji je posebno dizajniran za ginekološki pregled i koji ne ulazi u rodnicu, već ginekolog s kolposkopom izvana promatra vrat maternice, rodnicu i stidnicu. Ginekolog vas može poslati da taj pregled obavite u bolnici i on traje 15 do 20 minuta, a za vrijeme tog pregleda ne smijete menstruirati i ne smijete biti na antibioticima.

Pregled kolposkopom nije bolan, zamislite to kao jedan dulji ginekološki pregled

Pregled nije bolan, zamislite to kao samo dulji ginekološki pregled pri kojemu se uzima uzorak za biopsiju kako bi se točno odredilo o kakvim promjenama na stanicama se radi. Uzimanje uzoraka za biopsiju je zapravo ‘najgori’ dio pregleda. Iako nije bolan, neugodniji je od uzimanja cervikalnih briseva i uzimanja briseva za papa test. Zamislite to ponovno kao grebanje kože s noktom, samo ovog puta je to grebanje do granice boli. No, uzimanje uzoraka traje nekoliko sekundi, a nakon toga moguće je da ćete krvariti, no ginekolog koji vam je radio kolposkopiju može vam staviti i gazu koju morate izvaditi nakon dva sata.

Valja napomenuti kako je biopsija zadnji korak kolposkopije, a prije toga ginekolog će pomoću određenih sredstava i boja provjeriti reagira li tkivo na kakve promjene. To ponovno nije bolno, čak niti neugodno iskustvo, za razliku od same biopsije na kraju. Nakon svega toga čekate nalaze biopsije koji će pokazati o čemu se točno radi.

Izdvojeni članak

Kada obaviti prvi ginekološki pregled? Liječnica odgovara na to i druga pitanja o menstrualnom zdravlju

Samo slušajte svog ginekologa

Ako nalazi biopsije budu zabrinjavajući, tada će vas ginekolog uputiti na daljnje pretrage, ovisno o tome o kakvim se nalazima radi. Ako nalazi biopsije budu uredni, može biti da ste imali neku upalu, infekciju ili jednostavno bili pod stresom pa je došlo do određenih promjena na stanicama. Ako se ispostavi da nema nikakvih ‘zabrinjavajućih’ promjena, papa test morate ponoviti za šest mjeseci kako bi se vidjelo je li se stanje popravilo ili promijenilo.