Pretraga

Znanstvenici su otkrili i imenovali novi organ u ljudskom tijelu

A- A+

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Limericku došla je do fascinantnog otkrića novog organa u ljudskom tijelu. Imenovali su ga mezenterij, a dio je našeg probavnog sustava.

Ilustracija: Wikipedija

Novi organ otkriven je u ljudskom tijelu, a njegovo službeno otkriće znanstvenici su objavili na portalu specijaliziranom za gastroenterologiju i hepatoloiju – The Lancet.
Organ se nalazi u abdomenu, dio je probavnog sustava, a imenovan je mesenterium (mezenterij).

Izdvojeni članak

Otkrivena nova vrsta pauka imenovana po čarobnjaku iz Harry Pottera

Iako je prve opise ovoga organa dao još Leonardo da Vinci u srednjem vijeku, do 2012. vladalo je mišljenje kako se radi o strukturi čija je jedina funkcija da crijeva drži pripojena abdominalnom zidu.
Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Limericku, ustanovio je kako se ipak radi o organu, a kao takav je od 2012. opisan i u najpoznatijem medicinskom udžbeniku iz anatomije – Gray’s Anatomy.

Krvne žile, živci i limfne žile prolaze kroz mezenterij u crijeva, pa očito ima aktivnu funkciju. Ipak, stručnjaci još uvijek nisu dokučili konkretnu ulogu novootkrivenog organa.

– Ustanovili smo njegovu anatomiju i strukturu, sljedeći korak je funkcija. Kada znate pravilnu funkciju, možete identificirati i abnormalnu, što je bolest. Jedno uz drugo, dobivate bazu za potpuno novu znanstvenu granu – mezenterijska znanost, kazao je jedan od znanstvenika koji su otkrili orkan, J.C. Coffey, za iflscience.com.