Pretraga

Otkrivena nova vrsta pauka imenovana po čarobnjaku iz Harry Pottera

A- A+

Skupina indijskih znanstvenika otkrila je novu vrstu pauka. Pauk je dug svega sedam milimetara, pronađen je u šumi Kans, a njegov neobičan izgled znanstvenike je podsjetio na izmišljeni magični predmet iz serije romana o Harry Potteru – razredbeni klobuk. Iz tog su razloga pauka odlučili imenovati prema čarobnjaku Godricu Gryffindoru kojemu je klobuk pripadao.

Foto: Wikipedia

Indijski znanstvenici Javed Ahmed, Rajashree Khalap i Sumukha Javagal otkrili su novu vrstu pauka, a odlučili su je imenovati po popularnom fiktivnom liku iz knjiga o Harry Potteru – Godricu Gryffindoru, piše timesofindia.com. Naime, neobičan izgled pauka podsjetio ih je na razredbeni klobuk koji je pripadao spomenutom osnivaču Hogwartsa i doma Gryffindora

Izdvojeni članak

Deset zabluda o Harryju Potteru u koje svi vjeruju

Pauk je dug svega sedam milimetara, a znanstveni naziv vrste glasi Eriovixia Gryffindori.

– Vrlo smo uzbuđeni otkrićem ove vrste pauka čiji oblik podsjeća na Gryffindorov razredbeni klobuk iz knjiga o Harry Potteru. Pronašli smo ga u šumi Kans na području Karnataka. Kao dječak sam bio zaljubljenik u knjige o Harry Potteru, a kada sam naišao na ovog sićušnog pauka, odmah sam se sjetio čarobnog klobuka, rekao je Javed Ahmed.

Zanimljivo je kako ovaj maleni pauk također ima ‘čarobnu moć’ – sposobnost kamuflaže, odnosno prilagodbe. Neobično oblikovan abdomen poprima oblik osušenog lista kada pauk danju spava, štiteći ga tako od predatora.
Ahmed je o imenovanju novootkrivene vrste obavijestio i samo autoricu knjiga, J.K. Rowling , koja je vrlo pozitivno reagirala na vijest.

– Zaista sam počašćena! Čestitam vam na otkriću još jedne fantastične zvijeri!, odgovorila je spisateljica skupini znanstvenika koji su u posljednje dvije godine otkrili čak pet novih vrsta.

Copy link
Powered by Social Snap