Pretraga

Dvije godine zaredom na maturi iz Kemije pojavio se gotovo identičan zadatak: Znate li odgovor?

A- A+

Počeo je ovogodišnji ljetni rok državne mature, a prvi izborni predmet koji će polagati 3.627 pristupnika jest Kemija. Kako nam je otkrila maturantica koja je taj ispit pisala prošle i pretprošle godine, gotovo isti zadatak pojavio se na maturi iz Kemije te dvije godine.

foto: pixabay

Nije tajna da se pojedini zadaci ponekada ponavljaju na različitim rokovima mature, a zapravo su iz NCVVO-a pojasnili kako se uz pomoć tih tzv. ‘sidričkih zadataka’ prate trendovi među različitim generacijama maturanata.

Izdvojeni članak

Studenti biotehologije u video klipovima pojasnili pokuse koji se ispituju na maturi iz kemije

Vrlo sličan zadatak s dijagramom pojavio se na državnoj maturi iz Kemije prošle godine na ljetnom i pretprošle na jesenskom roku, otkrila nam je maturantica koja nam je prepričavala svoje dojmove s ispita. Stoga smo ga netom prije polaganja Kemije odlučili pretvoriti u naš današnji zadatak dana, kao malu provjeru onoga što ste naučili.

U pokusu se jodovodik raspao na jod i vodik, a zadani dijagram prikazuje tlak jodovodika tijekom raspada. Godinu prije bio je zadan dijagram koji je pokazivao promjenu tlaka tijekom obrnutog procesa, dakle sinteze. Maturanti su morali odgonetnuti koji je od ponuđena četiri dijagrama prikazivao brzinu raspada odnosno nastajanja jodovodika.

Da ne duljimo, ovaj zadatak s prošlogodišnje mature donosimo u nastavku, a nakon što ga pokušate riješiti točan odgovor možete pronaći ispod ilustracije ronioca. A ako još uvijek imate problema s pokusima, rješenje za vas imaju studenti biotehnologije koji su u seriji videa pojasnili sve pokuse koji se pojavljuju na maturi iz Kemije, o čemu više doznajte na poveznici.

Točan odgovor je C.

____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.