Pretraga

Čak 1.137 osoba odgovorilo nam je na pitanje podržava li potpunu zabranu korištenja mobitela u školi

A- A+

Svi veći svjetski, a tako i domaći mediji krajem prošle godine prenijeli su vijest kako je francuski ministar obrazovanja, Jean-Michel Blanquer, uveo u tamošnje škole mjeru zabrane korištenja mobitela u školi – ne samo pod nastavom, već i pod odmorima. Ovu mjeru koriste i neke hrvatske škole pa smo vas u anketi pitali podržavate li ju.

foto: pixabay

I prije francuske Vlade, Osnovna škola Kostrena uvela je u svoj kućni red zabranu korištenja mobitela ne samo pod nastavom, nego i za vrijeme odmora. U nižim razredima učenici ih odlažu u za to predviđenu kutiju, koja se preko odmora zaključava u ormaru učitelja/ice. Učenici viših razreda isključuju uređaje pri ulasku u školu i smiju ih uključiti tek nakon završetka nastave. Nedozvoljeno korištenje mobitela u školi kažnjava se pedagoškim mjerama i utječe na zaključnu ocjenu iz vladanja prekršitelja pravilnika o kućnom redu.

Izdvojeni članak

U pojedinim hrvatskim školama mobitel se ne smije koristiti niti pod odmorom, a zbog kršenja tog pravila može se dobiti i ukor

Slično pravilo primjenjuje se i u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu, gdje je zbog igrice pod odmorima u hodnicima znao nastajati kaos. Prijedlog je usvojen i od strane roditelja i učenika, koji u slučaju hitnosti uvijek mogu pozvati roditelje iz tajništva.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sada ne planira uredbu kojom bi se ovo pravilo primjenjivalo u svim školama, već poručuju kako je moguće da škole za sebe donose takvu odluku – pravilnicima o kućnom redu, kao u prethodna dva slučaja.

Nakon nedavne tučnjave dvaju srednjoškolki u Splitu, koje su na deseci njihovih vršnjaka samo promatrali i snimali, pitanje potpune zabrane korištenja mobitela u školama postalo je još jednom aktualno. Stoga smo na portalu proveli anketu u kojoj smo čitatelje pitali: ‘Podržavate li potpunu zabranu korištenja mobitela u školi – i pod nastavom i za vrijeme odmora?’. U anketi je, do trenutka pisanja ovog teksta, glasovalo ukupno 1.137 osoba. Većina, njih 54,71% ne podržava takvu praksu, dok 40,81% ispitanika smatra da je potpuna zabrana korištenja mobitela u školi ispravna. Samo 4,49% ispitanika nije sigurno podržava li ili ne ovu zabranu.