Pretraga

Čak 60% naših čitatelja za ukidanje prosjeka ocjena kao jednog od kriterija za upis u srednju

A- A+

Prije dva tjedna pisali smo o istraživanju koje je otkrilo tko su zapravo superodlikaši – učenici osnovnih škola koji od 5. do 8. razreda iz svih predmeta imaju zaključnu ocjenu ‘odličan’ i shodno tome, opći uspjeh 5.0. Istraživanje je pokazalo da opći uspjeh, pa tako i 5.0, zapravo nema puno smisla jer o učeniku ne govori ništa i ne bi ga trebalo uzimati u obzir pri upisu u srednju. Pitali smo i naše čitatelje što misle o općem uspjehu kao jednom od kriterija za upis u srednju; većina ih je za njegovo ukidanje.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) dali su uvid u to tko su hrvatski superodlikaši, odnosno učenici osnovnih škola koji od 5. do 8. razreda imaju zaključene petice iz svih predmeta.

Saznali smo tko su superodlikaši, ali i da opći uspjeh i nema puno smisla

Izdvojeni članak

5.0 u osnovnoj nema puno smisla: Iako je trebalo u škole, ministrica odbacila bolje vrednovanje učenika za upis u srednju

Doznali smo tako da je daleko više superodlikašica (68,4%) od superodlikaša (31,6%), da je po županijama najviše superodlikaša u Gradu Zagrebu i Međimurskoj županiji, a najmanje u Brodsko-posavskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Što se tiče gradova, najviše učenika s 5.0 prosjekom je u Varaždinu, a na začelju su Pula i Slavonski Brod. Najviše superodlikaša upisuje gimnazijske programe, a pritom ih najviše odlazi u opće gimnazije.

Međutim, kroz istraživanje Zrinke Ristić Dedić i Borisa Jokića s IDIZ-a doznali smo i da prosjek zaključnih ocjena (opći uspjeh), pa tako i 5.0, zapravo nema puno smisla. On o učeniku ne govori ništa i ne bi ga trebalo uzimati u obzir pri upisu u srednju.

Većina naših čitatelja za ukidanje općeg uspjeha kao kriterija za upis u srednju

– Opći uspjeh izračunat kao prosjek zaključnih ocjena ne ukazuje na jake i slabije strane učenikanjihove interese i potencijale i nije valjan pokazatelj onoga što pojedini učenik jest. Stoga nije opravdano korištenje općeg uspjeha pri upisu u srednjoškolsko obrazovanje, ističu Ristić Dedić i Jokić u istraživanju.

Stoga smo upitali naše čitatelje o tome što oni misle – treba li ukinuti opći uspjeh, tj. prosjek zaključnih ocjena kao jedan od kriterija za upis u srednju školu. Anketu smo proveli na našem portalu, a u njoj je sudjelovalo 2.356 čitatelja. Njih 61.7% je za ukidanje općeg uspjeha kao jednog od kriterija za upis u srednju školu, 29.7% je protiv, a 8.6% nije sigurno.

Anketu smo proveli i na našem Instagram profilu, gdje nas prati 7.200 ljudi, dobne skupine od 13 do 24 godina, uglavnom s područja grada Zagreba. U anketi na Instagramu sudjelovalo je 1.519 ljudi, od kojihe je 60% za ukidanje prosjeka ocjena kao jednog od kriterija za upis u srednju, a 40% je protiv toga.

Iako struka preporučuje ukidanje općeg uspjeha kao jednog od kriterija za upis u srednje škole, a s time se slažu i naši čitatelji, upisi u srednju i dalje se boduju po ustaljenom obliku. Dokle god je tako, srednja.hr vam olakšava da izračunate svoje bodove u našem Kalkulatoru bodova za upis u srednju.