Pretraga

Došlo je do izmjene odluke o obveznom testiranju na COVID: Učiteljski sindikat iznio ozbiljne optužbe

A- A+

Nakon što je uvedeno obvezno testiranje za one koji nemaju COVID potvrdu, nastavnički sindikati tražili su da Ustavni sud ocijeni je li to uopće ustavno. No, prije odluke suda, Stožer civilne zaštite mijenja svoju prvotnu odluku. Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, koji je jedan od podnositelja zahtjeva Ustavnom sudu, tvrdi da se iz toga vidi miješanje sudbene i zakonodavne vlasti.

testiranje covid-19

Foto: Pixabay

Od sredine studenog svi djelatnici u javnim i državnim službama, pa tako i nastavnici te drugi zaposlenici u školama, za dolazak na posao moraju imati COVID potvrdu ili se obvezno testirati svaka dva dana. Kada je donesena odluka o obveznom testiranju Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama podnijeli su zahtjev Ustavnom sudu da ocijeni prolazi li spomenuta odluka test ustavnosti. Ustavni sud još nije donio mišljenje o tom pitanju, a Stožer je, u međuvremenu, promijenio odluku.

Sindikalistica tvrdi da je to sporno

Ana Tuškan, pravnica Sindikata hrvatskih učitelja, tvrdi da je izmjena te odluke sporna jer su pravi razlozi zbog kojih se išlo u izmjene nisu poznati, odnosno, kako onda tvrdi, ‘prošli su ispod radara’. Konkretno, Tuškan implicira da je Stožer, u suradnji s Ustavnim sudom, indirektno prihvatio navode sindikalista da ranija verzija odluke o obveznom testiranju ne valja, i to počevši od samog naziva.

– Gle čuda, nekoliko dana prije najavljenog donošenja naše Ocjene ustavnosti, mijenja se čak i naziv mjera. U novu Odluku dodane su, uz novi naziv, novi sadržaj, oslobođenja od testiranja i obrazloženje. Naime, Ustavni je sud je nedavno utvrdio kako u uvjetima pandemije COVID-19 od donositelja mjera očekuje da mjere koje donosi (naređuje) ubuduće sadrže obrazloženje na temelju kojeg će adresati tih mjera, kao i javnost, biti upoznati s razlozima zbog kojih je pojedina mjera donesena, odnosno iz kojeg će biti razvidno da je poštovano ustavno načelo razmjernosti. Dakle, to je gotovo isto kao da je Ustavni sud rekao ‘tko je jamio je jamio’ jer je i prijašnja Odluka to morala poštivati, tvrdi Tuškan.

To kaže, dodaje, i bogata praksa Europskog suda.

Izdvojeni članak
učionica

Sindikati otkrili koliko je nastavnika dobilo otkaz zbog COVID potvrda, a koliko ih ga još očekuje

‘Došlo je do miješanja sudbene i zakonodavne vlasti’

Tuškan u svemu tome vidi miješanje sudbene i zakonodavne vlasti, odnosno Stožera civilne zaštite, prije samog mišljenja o tome prolazi li prvotna odluka test ustavnosti ili ne.

– To je, na žalost, već viđena hrvatska stvarnost. No, bez obzira na to kako će formalno proći ocjena ustavnosti, izmjenama Odluke potvrđene su naše tvrdnje da ranija Odluka nije imala potrebne elemente za ograničavanja prava, a osobito prethodna procjena, preciznost, određenost i obrazloženje. Stoga je više nego očito da je narušena vladavina prava pa unaprijed smatramo uspješnom našu ocjenu ustavnosti samim time što je Stožer požurio preduhitriti uočene povrede prava, stoji u priopćenju SHU-a koje potpisuje Ana Tuškan.

Iz toga proizlazi, zaključuje, da sve to može utjecati na dosadašnje otkaze ugovora o radu koji su doneseni na temelju prijašnjih odluka te napominje da sankcije za povredu vladavine prava postoje i na međunarodnoj razini, ako već ne postoje kod nas.

Očekuje se desetak otkaza

Jučer smo, podsjetimo, razgovarali sa sindikalistima u vezi nastavnika i djelatnika škola koji su zbog toga što nemaju COVID potvrde i ne žele se testirati – dobili otkaz. Tuškan nam je rekla kako nitko od članova SHU-a nije dobio otkaz, ali da prema informacijama s terena u ovome trenutku troje školskih djelatnika ukupno je dobio otkaz ugovora o radu. Željko Stipić iz Sindikata Preporod kazao nam je da je jedan njihov član, djelatnik škole na vinkovačkom području, dobio otkaz, no puno je više odjeknula informacija da se otkaz sprema i jednom sindikalnom povjereniku.

Povjerenici inače ne mogu dobiti otkaz kao drugi djelatnici. Sindikat mora dati suglasnost, a ako to ne učini, te poslodavac i dalje želi nastaviti s otkazom, za odobrenje mora pitati sud. Osim toga, Stipić nam je rekao i kako ovo nisu jedini otkazi koji se očekuju, već da Sindikat anticipira da bi ih ukupno moglo biti desetak.