Pretraga

Sindikati otkrili koliko je nastavnika dobilo otkaz zbog COVID potvrda, a koliko ih ga još očekuje

A- A+

Tko nema COVID potvrdu, a ne želi se ni testirati, dobit će dvije opomene, a onda slijedi – otkaz. Službena je to uputa Ministarstva obrazovanja prema kojoj su neke škole već uručile otkaze djelatnicima. Trenutno se čak sprema otkaz jednom povjereniku, čemu se sindikat, očekivano, protivi.

učionica

Foto: Unsplash

Nakon što su uvedene obvezne COVID potvrde u javnom sektoru, odnosno testiranje svakih dva dana za one koji ih nemaju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je u svojoj ingerenciji poslalo uputu kako postupati s onima koji nemaju ni jedno. Drugim riječima, što ravnatelji škola trebaju učiniti kada im se pojavi nastavnik ili djelatnik škole koji nema potvrdu, a istovremeno se odbija testirati.

Prema uputama Ministarstva, svi takvi djelatnici trebali su dobiti opomenu; ako u roku od sedam dana ne dostave potvrdu ili negativni test, dobit će još jednu opomenu; nakon te opomene imaju još pet dana za dostaviti potvrdu ili test, nakon čega Ministarstvo upućuje škole da pokrenu postupak uručenja otkaza ugovora o radu. Prosvjetne smo sindikate pitali koliko je dosad njihovih članova dobilo otkaz.

Izdvojeni članak

Učitelj dobio otkaz jer nije poštivao mjere: ‘Nisam antivakser, ali cijepljenje je vlastiti izbor’

Povjereniku spremaju otkaz

Željko Stipić iz Sindikata preporod nam kaže kako su ovih dana zaprimili odluku o otkazu jednom od njihovih članova, i to ne samo članova, već povjerenika Branimira Barača iz Osnovne škole Dobriša Cesarić u Osijeku. Kako pojašnjava Stipić, što je uostalom i općepoznata činjenica, sindikalni povjerenici ne mogu na isti način dobit otkaz kao i članovi te nečlanovi sindikalnih organizacija. Naime, Sindikat mora dati suglasnost kako bi institucija mogla uručiti otkaz povjereniku.

– U suradnji s našim odvjetničkim uredom, prema poslodavcu, tj. ravnatelju škole, uputili smo Očitovanje u kojem odbijamo dati spomenutu suglasnost. Sukladno Zakonu u ovoj situaciji sindikat može ali i ne mora dati suglasnost na otkaz. Ukoliko se Sindikat ne očituje, smatra se da je suglasan s otkazom. Dakle, još jednom, poslodavac nema suglasnost sindikata u slučaju kolege Barača, kaže nam Stipić.

No, postoji jedna caka. Ukoliko škola i dalje želi uručiti otkaz sindikalnom povjereniku, u roku od petnaest dana od očitovanja Sindikata Preporod može tražiti od suda da se suglasnost koju nisu dobili nadomjesti sudskom odlukom.

– Dakle, preuranjeno bi bilo, jer ne znamo kako će postupiti poslodavac i kakva će biti njegova odluka, na ovo pitanje dati definitivan odgovor. Ukoliko bi do otkaza ipak došlo, kolega Barač će, uz pravnu podršku sindikata, pokušati sudskim putem otkaz osporiti. Sindikat je već odabrao odvjetnika, specijaliziranog za vođenje radnih sporova, koji će, dakako ako se naš povjerenik s izborom složi, zastupati radnika, najavio je Stipić daljnje korake ukoliko dođe do otkaza.

Izdvojeni članak
školski sindikati ustavni sud

Školski sindikati na Ustavnom sudu zbog COVID potvrda: ‘Učitelji na svojim leđima nose velik teret’

Otkaz zasad dobio jedan član

Ovo, napominje, nije prvi slučaj da je sindikalni povjerenik u školstvu dobio otkaz. Trenutačno se kaže vodi sudski spor zbog otkaza jednoj drugoj povjerenici Sindikata Preporod, no to nema veze s COVID ograničenjima. Splitski sud je u tom slučaju već donio prvostupanjsku presudu u korist povjerenice, a sada je sve na žalbenom postupku na županijskom sudu. Što se tiče otkaza drugim članovima, Stipić kaže da je zasad otkaz dobio samo jedan, no očekuje se njih ukupno desetak.

– Otkaz je zasad dobio samo jedan naš član koji je radio u jednoj vinkovačkoj školi, ali u ovom trenutku ne raspolažemo informacijama o eventualno osporavanju otkaza sudskim putem. Vrlo je vjerojatno da je otkaz uručen i jednoj našoj članici iz Koprivničko-križevačke županije. Očekujemo da će otkaza biti desetak, ali će se tek vidjeti hoće li se svi oni osporavati sudskim putem. Stav je sindikata da se svaka pomoć, uključujući i maksimalnu pravnu zaštitu, pruži svim našim članicama i članovima sindikata koji su se pridržavali odgovarajućih uputa koje smo unatrag dva mjeseca slali prema školama, pojasnio je Stipić.

Na kraju dodaje kako u Sindikatu ne očekuju da će značajnije rasti broj njihovih članova i članica koji su se našli ili će se naći u problemima zbog odbijanja testiranja.

Navodno troje djelatnika dobilo otkaz

Kratko smo telefonski razgovarali i s Anom Tuškan, pravnicom najveće prosvjetne sindikalne organizacije, Sindikata hrvatskih učitelja, koja nam kaže kako nitko od njihovih članova nije dobio otkaz zbog toga što nema COVID potvrdu i odbija se testirati svako dva dana, kako glasi u uputi školama i drugim institucijama u javnom i državnom sektoru. Ipak, kaže kako prema informacijama s terena imaju dojavu da su dosad uručena ukupno tri otkaza djelatnicima škola zbog gore navedenih razloga.

Neki su, ipak, dobili opomene zbog odbijanja testiranja, no kako Tuškan kaže, individualno su, slučaj po slučaj, slali upute onima koji su se našli u toj situaciji kako postupiti. Trenutno je na zahtjev sindikalista pred Ustavnim sudom ocjena ustavnosti odluke o COVID potvrdama i čeka se odluka, no kako Tuškan napominje, bez obzira na ishod, to sigurno nije posljednja stanica.

Već smo pisali o učitelju koji je dobio otkaz

Prije nekoliko dana pisali smo o Filipu Perkoviću, učitelju fizike iz Osnovne škole Vidici u Šibeniku. Perković je dobio izvanredni otkaz zbog nepridržavanja epidemioloških mjera škole. Nije se htio cijepiti, ali niti testirati dvaput tjedno, stoga je tražio da nastavu održi online, no na njegove molbe, kaže, ravnatelj se oglušio. Svaki dan je dolazio pred školu, no zaštitar ga nije pustio, a na njegovu adresu su pristizale opomene, sve dok nije dobio izvanredni otkaz.

Krenulo je provođenje anticovid mjera, a ravnatelj se njih išao striktno držati i postavio zaštitara na ulazu školu. Kako nisam mogao ulaziti u školu iz vlastitih uvjerenja, ostao sam bez posla. Da objasnim svoj stav. Meni te mjere od početka nisu sjele. Pandemija traje dvije godine, donosile su se razne razne odluke, a zapravo se ništa konkretno u vezi bolesti nije postiglo sa njima, ništa pozitivno se nije dogodilo. Na kraju sam stavljen pred zid. Nisam mogao izbjeći neku odluku ili prilagoditi joj se, nego sam morao ili-ili. Pisao sam ravnatelju dopis mogu li ja na nekakav drugačiji način držati nastavu učenicima, mogu li se testirati na slinu. Ništa mi nije odgovoreno, samo me na ulazu dočekao zaštitar. Ravnatelj mi je samo slao opomene, a nikakve druge komunikacije s njim nije bilo, objasnio je učitelj medijima, o čemu više možete pročitati ovdje.