Pretraga

Fuchs o nadzoru u Klasičnoj: ‘Ovo je posao za policiju’; Divjak: ‘Neobično je da petica ostaje’

A- A+

Prosvjetna inspekcija obavila je nadzor u Klasičnoj gimnaziji Zagreb u kojoj su sinu predsjednika države, nakon dopisa njegove supruge Sanje Musić Milanović, povećane dvije ocjene s četvorke na peticu. Te ocjene neće se poništiti, barem u ovom postupku, ravnateljica je tek dobila prekršajni nalog te joj se predlaže da pisanim putem upozori nastavnicu matematike. Ministar znanosti i obrazovanja tvrdi da je prosvjetna inspekcija napravila sve što je mogla, ali i da je slučaj proslijeđen policiji jer je nastavnica matematike izjavila da se od nje tražilo da promjeni ocjenu. S druge strane, bivša ministrica Blaženka Divjak ističe da je neobično da ocjena, koja je poklonjena, neće biti poništena.

blazenka divjak radovan fuchs

Radovan Fuchs i Blaženka Divjak
Foto: Screenshot; N1, HRT

Kako smo izvijestili ranije ove srijede inspekcijskom nadzoru provedenom u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu uočen je niz administrativnih propusta u radu škole, odnosno ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić. No, poklonjene ocjene sinu predsjednika republike, nakon dopisa Sanje Musić Milanović, barem u ovom postupku neće se mijenjati.

– Vezano uz promjene zaključenih ocjena, inspektor nije utvrdio upis ocjena u e-Imenik nakon sjednice Razrednog vijeća održane 27. lipnja 2022. godine. Inspektor je utvrdio da je nastavnica u rubriku za ocjenjivanje 27. lipnja 2022. godine upisala određene ocjene, da su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća jer je Razredno vijeće na sjednici potvrdilo utvrđene ocjene čime su ocjene formalno-pravno valjane, stoji u dopisu MZO-a o rješenju prosvjetnog inspektora.

Ravnateljica je tek dobila prekršajni nalog te joj se predlaže da pisanim putem upozori nastavnicu matematike.

‘Ključna je izjava profesorice matematike da je od nje traženo da promijeni ocjenu’

Komentirajući slučaj i nalaz inspekcije, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je rekao je kako je prosvjetna inspekcija napravila ono što je mogla. Ističe, to što je moguće u trenutku kada su ocjene proglašenje zaključenima mijenjati ih naknadno, do trena kada se sastane razredno vijeće, moguće je samo zato što je u zakonodavnom dijelu to siva zona.

– Netko tada suptilno djeluje prema školi, u direktnom ili indirektnom pristupu, kao što je u ovome slučaju, rekao je Fuchs, prenosi RTL televizija.

Administrativne pogreške koje je inspekcija pronašla u školi, dodaje, nisu rijetkost, ali ključna je bila izjava profesorice da se od nje tražila izmjena ocjene.

– Ključna priča u cijelom nalazu je direktna izjava profesorice matematike da je od nje traženo da promijeni ocjenu. Prosvjetna inspekcija nema ovlasti daljnjeg isljeđivanja dionika u odgojno-obrazovnom procesu, dakle ne može od nje isljeđivati da otkrije tko je vršio pritisak na nju, na koji način je zahtijevano od nje da promjeni ocjene , donosno da dopisuje ocjene. Prosvjetna inspekcija je proslijedila to nadležnim službama na daljnje postupanje i ako se utvrdi da je bilo zahtjeva prema profesorici matematike da dopisuje ili mijenja ocjene i kada saznamo tko je zahtijevao izmjenu i dopunu, taj će onda snositi sankcije, kazao je Fuchs, prenosi RTL.

Nije želio prejudicirati o kome bi mogla biti riječ.

– Ako je to netko iz škole, onda postoji mehanizam kako ministarstvo može djelovati protiv takvih osoba, ističe Fuchs.

Na pitanje novinarke zašto će nastavnica dobiti opomenu, ako je naglasila da je bila pod pritiskom, Fuchs odgovara:

– Opomena samim time što je priznala da je promijenila ocjene i to nije u redu. Mogla je jednako tako odbiti mijenjati ili dopisivati ocjene. A kada se utvrdi tko je zahtijevao izmjenu, takva će se osoba sankcionirati, kaže Fuchs.

Izdvojeni članak

Došao nalaz inspekcije u školi predsjednikovog sina, poklonjene ocjene se neće mijenjati: Evo što su utvrdili

Fuchs: Ovo je posao za policiju

Kako je pisalo u nalazu inspekcije, slučaj je proslijeđen daljnjim tijelima na postupanje, što je potvrdio i Fuchs.

– Ovo je posao za policiju, otišla je prijava prema policiji koja ima ovlasti da ispita profesoricu i da utvrdi, kaže ministar.

Osupnut je dodaje, time da je na profesoricu uopće vršen pritisak da se ocjena promjeni.

– Protiv toga sam, pozivam cijelo vrijeme i ravnatelje i učitelje da ne podliježu takvim pritiscima. Znam da je to dosta teško koji put, a naročito je nezgodno, ružno, nedolično da posebno ljudi koji su javne osobe postupaju na ovaj način, to je dodatno strašno, rekao je Fuchs, prenosi RTL.

Izdvojeni članak
sanja musić milanović

Ovo je 8 stvari koje morate znati o skandalu Musić Milanović i priči o ‘žicanju’ petica za sina

Nalaz inspekcije komentirala i Divjak

Nalaz inspekcije komentirala je i bivša ministrica Blaženka Divjak na svom Facbooku. Istaknula je kako je on očekivan i u ‘nekim dijelovima manjkav’.

– Što je ipak neobično? Prije svega to da petica ostaje! Prema članku 73. Zakona o odgoju i obrazovanju (već sam ranije o tome pisala), zaključna ocjena utvrđuje se javno u razredu, dakle pred učenicima na kraju nastavne godine. Ovdje je bila ocjena 4, koja je kasnije bez da se učenika pitalo, prepravljena u 5. Nadalje, prema Članku 76. daje se mogućnost roditelju ili učeniku koji nije zadovoljan ocjenom da u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnese zahtjev nastavničkom vijeću za polaganjem ispita pred povjerenstvom. Nakon toga tročlano povjerenstvo ispita učenika i zaključuje ocjenu. Tako barem kaže Zakon, a zašto o tome nema ništa u nalazu prosvjetne inspekcije, potrebno je pitati i analizirati da se ubuduće svi znaju po tome ravnati, piše Divjak.

Dodaje, niz formalnih i uglavnom administrativnih grešaka škole sanirat će se barem na papiru, ali je upitno što će se promijeniti.

– Hoće li škola i nasatvnici dobiti podršku, edukaciju i praćenje od strane Agencije za odgoj i obrazovanje? Osobno mi je žao mlade nastavnice matematike, koja se nije najbolje snašla, ali je sigurno bila pod pritiskom i u situaciji o kojoj nije učila na fakultetu. Adekvatnu podršku u školi nije dobila, a sada je još i kažnjena. Nastavnika matematike nema niti za lijek, pa je svaki dragocjen i treba se s njima raditi da se razviju u kvalitetne nastavnike. Ovako će ih biti još manje, komentirala je Divjak.