Pretraga

Došao nalaz inspekcije u školi predsjednikovog sina, poklonjene ocjene se neće mijenjati: Evo što su utvrdili

A- A+

Prosvjetni inspektor proveo je nadzor u Klasičnoj gimnaziji Zagreb, na čije je zaposlenike pritisak vršila Sanja Musić Milanović. Pronađen je cijeli niz propusta, a sankcije su minimalne. Ocjene koje su poklonjene njenom sinu i nizu drugih učenika neće se mijenjati, barem ne u ovom postupku, jer su, kako kaže inspekcija, formalno-pravno valjane. Izdan je prekršajni nalog ravnateljici i školi te joj je predloženo da pisano upozori nastavnicu matematike.

Foto: Srednja.hr

Posljednjih tjedan dana gotovo da nema medija u državi koji nije pisao o skandalu koji je ‘zakuhala’ Sanja Musić Milanović, sveučilišna profesorica i supruga predsjednika države. Ona je, naime, vršila pritisak na zagrebačku Klasičnu gimnaziju gdje je njen mlađi sin upravo završio treći razred. Nakon maila u kojem je upozoravala na nepravilnosti njenom su sinu, van svake procedure, kao i još desetak učenika, povišene već zaključene ocjene iz Matematike i Latinskog jezika. Zbog svega je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tu školu poslalo prosvjetnu inspekciju.

Izdvojeni članak
sanja musić milanović

Ovo je 8 stvari koje morate znati o skandalu Musić Milanović i priči o ‘žicanju’ petica za sina

Cijeli niz propusta, sankcije minimalne

Prosvjetni inspektor nakon provedenog je nadzora izdao rješenje koje nam je danas proslijedio MZO. U tom je postupku utvrđen cijeli niz propusta u radu Klasične gimnazije, ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić, ali i stručnih suradnika. Utvrdio je propuste u godišnjem planu i programu škole, u planiranim poslovima, mjestu, vremenu i izvršavanju poslova. Ističe kako nije adekvatno utvrđena satnica za sve oblike odgojno-obrazovnog rada, a na odgovarajući način nije napravljena ni tablica zaduženja.

Planovi rada ravnateljice, stručnih suradnika, školskog odbora, razrednih i nastavničkih vijeća također nisi bili izrađeni na adekvatan način. Nepravilno je i nepotpuno vodena i pedagoška dokumentacija, navodi dalje inspektor, budući da u e-Dnevniku nema zapisnika s roditeljskih sastanaka i razrednog vijeća. Ističe i kako ravnateljica ne pregledava i ne nadzire pedagošku dokumentaciju što joj je obveza kao stručne voditeljice ustanove. Stručni suradnici, navodi se dalje, ne provjeravaju ispravljanje pedagoške dokumentacije niti vode vlastitu propisanu dokumentaciju. Na koncu, ni e-matice se ne vode ažurno, kako je to predviđeno.

Sukladno utvrđenim propustima, kojih je, kao što vidite, nemalo, prosvjetni je inspektor izdao mjere. U kratkim crtama, školi je naredio da počne poštovati Zakon o odgoju i obrazovanju, odnosno da počne adekvatno voditi godišnji plan i program rada. Nastavnicima se moraju uskladiti zaduženja sukladno ugovoru o radu, škola mora uskladiti vođenje propisane pedagoške dokumentacije i evidencije. Ravnateljici je naloženo da redovito pregledava dokumentaciju i nadzire nastavnike i stručne suradnike. Pedagoginja mora vršiti uvid u nastavu, a nastavnici upoznati učenike s elementima ocjene.

Promijenila ocjene jer je od nje to traženo

Prosvjetni je inspektor školi i ravnateljici Martinić Jerčić izdao obvezni prekršajni nalog. Nastavnica koje unijela izmjene ocjena van predviđene procedure neće biti nužno kažnjena. O tome hoće li dobiti pisano upozorenje ovisi o ravnateljici kojoj je inspektor predložio da to učini. Naknadno povišene ocjene neće se prepravljati, barem ne u ovoj fazi postupka jer, kako kaže inspektor, formalno-pravno su valjane.

– Vezano uz promjene zaključenih ocjena, inspektor nije utvrdio upis ocjena u e-Imenik nakon sjednice Razrednog vijeća održane 27. lipnja 2022. godine. Inspektor je utvrdio da je nastavnica u rubriku za ocjenjivanje 27. lipnja 2022. godine upisala određene ocjene, da su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća jer je Razredno vijeće na sjednici potvrdilo utvrđene ocjene čime su ocjene formalno-pravno valjane, stoji u dopisu MZO-a o rješenju prosvjetnog inspektora.

Izdvojeni članak

Poklanjanje ocjena van procedura zbog pritiska moćnika pravilo je, a ne iznimka u našem školstvu

Kako dalje navode u dopisu, nastavnica matematike izjavila je da je zaključene ocjene promijenila jer je ‘od nje traženo da promijeni zaključene ocjene’.

– Budući da prosvjetni inspektor nema mehanizme utvrditi neupitno činjenično stanje i razloge te s obzirom na različite izjave djelatnika škole prosvjetni inspektor će Zapisnik zajedno s ranije navedenim potpisanim izjavama proslijediti nadležnim tijelima na postupanje i utvrđivanje činjeničnog stanja, a rješenje s mjerama koje treba izvršiti je poslano Školi, zaključuju u dopisu iz MZO-a.

Cijeli mail koji su nam proslijedili iz Ministarstva, propuste i sankcije nakon nadzora prosvjetne inspekcije, pogledajte u dokumentu ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [898.78 KB]