Pretraga

Fuchs rekao da će se nastava morati nadoknaditi zbog izbora, SHU tvrdi drugačije: ‘Nema potrebe’

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je kako će učenici, koji zbog parlamentarnih izbora koji se održavaju u srijedu nemaju nastavu, odnosno taj dan će biti neradni, trebati nadoknađivati nastavu. Na njegove izjave o nadoknađivanju nastave zbog izbora reagirao je Sindikat hrvatskih učitelja. Podsjetili su na Odluku koju je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i kojom je predviđen najmanji broj nastavnih dana za učenike osnovnih škola. Istaknuli su kako ta Odluka upućuje na to da nema potrebe za nadoknadom koju je spomenuo ministar Fuchs.

učionica u pozdaini, ruka koja stavlja listić u glasačku kutiju

Foto: Canva

Predsjednik Republike Zoran Milanović sve je iznenadio kada je rekao da će se parlamentarni izbori u Hrvatskoj održati u srijedu 17. travnja. Taj dan samim time postaje neradni, a to znači da učenici nemaju nastavu niti studenti predavanja. Ubrzo se o tom ‘dodatnom’ danu praznika za učenike oglasio i ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs koji je komentirao kako se tek treba utvrditi hoće li se taj dan trebati nadoknaditi. No, danas je za HRT izjavio kako će se nastava ipak ‘trebati nadoknaditi’.

– Mi već sutra moramo razmišljati o tome da vidimo što ćemo napraviti s ovim genijalno odabranim danom izbora. Ako predsjednik ima pravo proglasiti neradni dan, nema pravo intervenirati u satnicu. Nema pravo intervenirati u nastavni plan i program. Pitanje je treba li to nadoknađivati ili ne. Moramo vidjeti i što ćemo napraviti s već definiranim natjecanjima za koje je provedena javna nabava. Imamo šest državnih natjecanja koja treba provesti. Mjesta u hotelima su rezervirana. Ako imamo neradni dan pitanje je hoće li i tko će i na koji način platiti dnevnice mentorima i pratnjama koja s djecom idu na natjecanje, rekao je jučer Fuchs.

Izdvojeni članak
u pozadini glasačka kutija i stavljanje papiriča unutra, naprijed radovan fuchs

Fuchs komentirao izbore u srijedu: ‘Mora se utvrditi treba li nadoknađivati taj dan u školama’

Na ministrov komentar o nadoknađivanju nastave zbog izbora reagirao je Sindikat hrvatskih učitelja. Podsjetili su na Odluku koja predviđa najmanji broj nastavnih dana i da je iz toga zapravo jasno što će se dogoditi s tim ‘dodatnim praznikom’ u nastavnoj godini.

– Nastavno na izjavu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa kako je moguće da će se nastava, koja je bila predviđena godišnjim planovima i programima škola, možda morati nadoknađivati zbog činjenice da je 17. travnja 2024. neradni dan zbog održavanja parlamentarnih izbora, ukazujemo na Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024. (NN 50/2023) koju je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojom je predviđen najmanji broj nastavnih dana za učenike osnovnih škola (175), što upućuje na to da nema potrebe za takvom nadoknadom, poručili su iz SHU-a.