Pretraga

Hoće li učenici Strojarske škole biti kažnjeni? Evo što kaže Pravilnik o izricanju pedagoških mjera

Nakon sukoba učenika i nastavnika u Strojarskoj tehničkoj školi u Zagrebu ravnateljica škole otkrila je za srednja.hr da će po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotriti izricanje odgojnih mjera učenicima. U navedenom Pravilniku provjerili smo kakve bi pedagoške mjere mogle biti izrečene učenicima ako se pokaže da su bili krivi.

pravilnik o izricanju pedagoških mjera učenicima u školama

Pravilnik o izricanju pedagoških mjera učenicima u školama | foto: Canva, MZO

Nastavnik i učenik fizički su se sukobili u zagrebačkoj Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića nakon čega je nastavnik završio u istražnom zatvoru. Ubrzo je otamo pušten, ali svi detalji slučaja još uvijek nisu poznati. Primjerice, nije utvrđeno je li profesor bio u alkoholiziranom stanju kako je rekao ministar obrazovanja Radovan Fuchs, zbog čega su neki od njega tražili javnu ispriku.

Pedagoška mjera ovisi o tome kakve je posljedice radnja ostavila na drugoj osobi

Još uvijek nije poznato ni hoće li učenici biti kažnjeni. Kako je ravnateljica Strojarske tehničke škole rekla za srednja.hr, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika, a po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotrit će se izricanje odgojnih mjera učenicima. Provjerili smo što govori spomenuti Pravilnik i kakve kazne prijete učenicima ako se utvrdi da su, prema nekim navodima, provocirali profesora.

Pedagoške mjere, stoji u Pravilniku, izriču se prema težini neprihvatljivog ponašanja, a u srednjoj školi one su opomena, ukor, opomena pred isključenje i isključenje iz srednje škole. Neprihvatljiva ponašanja podijeljena su ovisno o težini na lakša, teža, teška i osobito teška.

Već težim neprihvatljivim ponašanjem smatra se povreda dostojanstva druge osobe omalovažavanjem, vrijeđanjem ili širenjem neistina i glasina o drugome učeniku ili radniku škole. U istu kategoriju spada i udaranje, sudjelovanje u tučnjavi i druga ponašanja koja mogu ugroziti sigurnost samog učenika ili druge osobe, ali bez težih posljedica. Ako je riječ o nasilnom ponašanju koje nije rezultiralo težim posljedicama, riječ je o teškom neprihvatljivom ponašanju, a osobito teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra se nasilno ponašanje koje je rezultiralo teškim emocionalnim ili fizičkim posljedicama za drugu osobu. Dakle, pedagoška mjera ovisi o tome kakve je posljedice radnja ostavila na drugoj osobi.

Izdvojeni članak
ministar obrazovanja radovan fuchs

Sukob u Strojarskoj školi podignuo je popriličnu prašinu: Ovo je 5 stvari koje znamo o tom slučaju

Rok za izricanje pedagoških mjera učenicima iz Strojarske se bliži

Pravilnik posebno naglašava i da se teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra prenošenje netočnih informacija koje su povod za nasilno ponašanje, skandiranje prije ili tijekom nasilnog ponašanja i snimanje događaja koji uključuje nasilno i slična ponašanja. Podsjetimo, sukob je snimio jedan od učenika u razredu.

– U postupku izricanja pedagoških mjera učitelji i nastavnici, stručni suradnici i ravnatelj dužni su voditi računa o dobi učenika, njegovoj psihofizičkoj razvijenosti i osobinama, ranijem ponašanju, okolnostima koje utječu na učenikov razvoj, okolnostima u kojima se neprihvatljivo ponašanje dogodilo te drugim okolnostima, stoji u Pravilniku.

Važno je napomenuti i da Pravilnik propisuje da se pedagoška mjera opomene i ukora mora izreći najkasnije u roku od 15 dana od dana saznanja za neprihvatljivo ponašanje učenika zbog kojeg se izriče. Pedagoška mjera opomene pred isključenje učeniku srednje škole pak se mora izreći najkasnije u roku od 30 dana od dana saznanja, a mjera isključenja iz srednje škole u roku od 60 dana. Budući da je snimka sukoba u medije dospjela 19. prosinca, jasno je da je od sukoba prošlo već deset dana.