Pretraga

Sukob u Strojarskoj školi podignuo je popriličnu prašinu: Ovo je 5 stvari koje znamo o tom slučaju

A- A+

Prije nešto više od tjedan dana u javnost je dospjela snimka o fizičkom sukobu nastavnika i učenika u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu. Nastavnik je dobio otkaz i završio u istražnom zatvoru odakle je ipak ubrzo pušten. Na njegovu stranu stali su profesori koji zazivaju prosvjed podrške, ali i dio učenika. Pismom su se oglasili ostali profesori iz te škole, a SDP i Hrvatski suverenisti tražili su javnu ispriku ministra Fuchsa koji je kazao da je nastavnik bio pijan jer to još uvijek nije dokazano.

ministar obrazovanja radovan fuchs

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs | foto: Canva, srednja.hr

Nakon što je u javnost dospjela snimka fizičkog sukoba nastavnika i učenika u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu, rasprave o tome tko je zakazao ne jenjavaju. Škola je nastavniku dala otkaz, a on je nakon toga uhićen pa na kraju pušten iz istražnog zatvora. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da je profesor bio pijan što je naljutilo neke političke stranke, kao i profesore koji su stali u obranu kolege jer još uvijek nije dokazano je li na nastavu došao u alkoholiziranom stanju. Ovo su sve stvari koje trenutno znamo o slučaju.

Snimka sukoba nastavnika i profesora dospjela u javnost, nastavnik dobio otkaz

Snimka sukoba nastavnika i profesora u zagrebačkoj srednjoj školi u medije je dospjela 19. prosinca. Na snimci profesor nasrće na učenika koji je prišao do njegova stola i nešto mu rekao. Profesor potom odguruje učenika do police s koje onda uzima tupi željezni predmet i njime nekoliko puta snažno udara učenika u stražnji dio glave.

Škola je o događanju obavijestila sve institucije i policiju, osudila napad i pokrenula postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika. Zaposlenici škole za Telegram.hr rekli su da je nastavnik bio u alkoholiziranom stanju te da to nije prvi put. O tome su, tvrdili su zaposlenici škole za Telegram.hr, upozorili ravnateljicu.

Profesor završio u istražnom zatvoru, na kraju pušten na slobodu

Profesor je potom priznao krivicu, no opovrgao je navode da je bio pod utjecajem alkohola. Istaknuo je niz provokacija učenika koji su ga izazivali. Doznalo se da je profesor u teškom psihičkom stanju zbog više obiteljskih tragedija, a prije mjesec dana preminula mu je supruga.

Dio učenika koji su svjedočili događaju stali su u obranu profesora, a jedan učenik kazao je kako je taj učenik ‘sam po sebi provokator koji voli zezati profesora’ te da je više kriv učenik jer ga je provocirao. Profesoru je određen istražni zatvor od mjesec dana zbog fizičkog obračuna s učenikom, no nakon tri dana pušten je na slobodu jer mu je prihvaćena žalba njegovog odvjetnika.

Izdvojeni članak

Odvjetnik potvrdio: Uhićeni profesor iz Strojarske škole izlazi na slobodu, ali neće smjeti predavati

Fuchs rekao da je profesor bio pijan, dvije stranke tražile javnu ispriku

Kada se o slučaju oglasio ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola te je strogo osudio ovakvo ponašanje, pogotovo u obrazovnoj ustanovi. Rekao je da je otkaz koji je dobio profesor odgovarajuća mjera, pogotovo s obzirom na alkoholiziranost profesora koji je došao u takvo stanje u razred. No, još uvijek nije potvrđeno je li profesor bio pijan, pa su takav istup osudili SDP i Hrvatski suverenisti. SDP-ov Savjet za obrazovanje naveo je da ovakva optužba nanosi štetu ugledu nastavnika te da potkopava povjerenje u sustav obrazovanja. I oni su kao i Hrvatski suverenisti tražili javnu ispriku ministra.

– Zgroženi smo činjenicom da su učenici snimali vrijeđanje i omalovažavanje nastavnika od strane svojih kolega te to smatrali smiješnim. Bilo kakav oblik fizičkog nasilja u školi smatramo apsolutno neprihvatljivim i žalimo što je do njega došlo. Iz medija smo saznali da se spomenuti nastavnik već neko vrijeme nosi s izuzetnim stresom u privatnom životu zbog smrti bliskih mu osoba što su učenici iskorištavali kako bi ga vrijeđali i ponižavali. Osim toga učenici su spomenutog nastavnika nazivali ‘četničkim vojvodom’ iako su znali da to kod njega izaziva duboke emocije pošto je nastavnik bio sudionik Domovinskog rata. Zbog svega navedenoga, zgroženi smo načinom na koji je resorno Ministarstvo, konkretno ministar Radovan Fuchs, reagirao u konkretnom slučaju, naveli su Hrvatski suverenisti.

Fuchs se potom ponovno oglasio te je za Dnevnik.hr rekao da će se učitelju ispričati ako se utvrdi da nije bio pijan.

Profesori zazivaju prosvjed, što će biti s učenicima?

Val podrške profesoru dali su njegove kolege. Popularna Facebook stranica ‘Učitelji, nastavnici, profesori‘ zazivala je prosvjed podrške svom kolegi i pozvali su sindikate na akciju. Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, kazao je za HRT da se nasilje u školama događa gotovo na dnevnoj bazi i da se nekada u Saboru podnosio godišnji izvještaj o stanju sigurnosti u školama.

– Ali to je prestalo, jer se vjerojatno nekima te brojke nisu sviđale. Teško se oteti dojmu da je taj profesor živio u jako teškim uvjetima i teškoj situaciji. S druge strane ti su učenici koji to niti znaju, niti su mogli znati. I kad se iskra se zapali vrlo brzo se stvar razvije. Sam otkaz neće ništa riješiti. Poslat će se loša poruka. Kada dajete otkaz šaljete učenicima poruku da se to nasilje može isplatiti i poruka ovog čina je da će nastavnici biti pažljiviji, a učenici malo manje pažljiviji, naveo je Stipić i rekao da već odavno govori da neke škole trebaju imati zaštitare.

Ravnateljica Strojarske tehničke škole pak je rekla da će po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotriti izricanje odgojnih mjera učenicima. Navela je i da je održano je nekoliko razgovora sa spomenutim nastavnikom te je u svakoj prilici iskazao želju, volju, spremnost i motivaciju za rad.

Izdvojeni članak

Psiholozi o Strojarskoj: Odgovornost za atmosferu u školi i upravljanje sukobima uvijek imaju odrasli

Dio zaposlenika Strojarske obratio se pismom, hvale školu i ravnateljicu

Ukupno 16 zaposlenika Strojarske tehničke škole javnosti su uputili pismo u čijem je posjedu Dnevnik.hr. U pismu su rekli da je kolektiv s ravnateljicom homogen s međusobnim uvažavanjem i suradnjom pa su ih iznenadili neimenovani izvori koji ‘ne daju pravu sliku o našoj školi, učenicima i zaposlenicima, nego stvaraju jednu nepotpunu i ružnu sliku’.

– Škola je mala i svi smo kao obitelj, to će potvrditi većina roditelja kao i sadašnji i bivši učenici. Škola je iznjedrila uspješne učenike koji nas rado posjećuju i kao već odrasli ljudi, kako bi pozdravili svoje bivše razrednike i profesore. Dakle, ponosni smo na pozitivno ozračje koje vlada u školi, ponosni smo na naše učenike, ponosni što nam se još dugo poslije završetka škole javljaju i radosno nam govore o svojim uspjesima u životu. Nastavnici i zaposlenici se druže, odnos s ravnateljicom je vrlo korektan i možemo zaključiti kako je ova škola ugodno mjesto za rad, stoji u pismu koje zaokružuje popis projekata koje škola provodi.